USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İşte buna teşvik denebilir...

25-10-2017

Ülkedeki yetişmiş iş gücünün göç etmesi sorununu devamlı dile getiriyoruz.

KKTC, üniversite mezunu oranının yüksekliğiyle dikkat çeken, alanında akademik eğitim almış genç nüfusuyla övünen bir ülke olduğu halde gençlerimizin yurt dışına adeta kaptırılması sorununu bir türlü aşamadık.

 

Sadece lisans veya yüksek lisans eğitimi almış genç nüfus da değil; ara eleman olarak adlandırılan meslek gruplarında da yetişmiş, işi bilen ve anlayan insanlarımız mevcut.

 

Bu insanlarımızın da Güney Kıbrıs ve İngiltere başta olmak üzere göç ettiklerini görmek elbette üzücü...

 

Elbette emek de sermaye de evrenseldir ancak insanların ait olduklarını düşündükleri memleketlerinden gurbete giderek bir yaşam savaşına girmeleri iki yönüyle yıpratıcı olmaktadır.

 

Birincisi yurt dışına giden 'çocuklarımızın' orada çektiği zorluklar ve yaşadıklarını adaya kanalize edememeleri, ikincisi ise ülkede kendi öz insan kaynakları ile gelişen sektörler yerine ne zaman eleman/işçi/çalışan kaybına uğrayacağı belli olmayan ve ayakları bu anlamda sallantıda olan bir ekonomik düzen...

 

Her iki unsur da başta sosyal ve ekonomik olmak üzere birçok handikapı da beraberinde getirmektedir...

 

*

 

Yıllarca iktidarıyla muhalefetiyle ülkede yetişmiş iş gücünün elden kayıp gitmesi sorunu gündeme geldiyse de bu konuda çok ciddi adımlar atılabildiğini söylemek zor...

 

Zaten insanlarımızın adadan gitmesini engellemek anlamında gerçekten sürdürülebilir bir adım atılabilseydi bu durumda olmazdık.

 

Herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına şunu peşinen belirteyim ki; ülkede çalışan insanları milliyetlerine, kökenlerine göre ayırmak gibi bir derdim yok, olamaz da...

 

Burada tartıştığımız nokta, Kıbrıslı Türklerin işsizlik nedeniyle adadan göç etmesi...

 

Bu derde derman olabilecek bir adımın atılması ise bizi oldukça sevindirdi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’in bir süredir bu konuda hassasiyetle çalıştığı kulağımıza gelmişti.

 

Dün, Bakanlar Kurulu’nda 'yeni teşvikler' başlığı altında “Tam Sosyal Güvenlik Yatırım Desteği”ne ilişkin karar alındığını bildirildi.

 

Başbakan Hüseyin Özgürgün, bu kapsamda, 18-35 yaş arası KKTC vatandaşlarını ilk kez istihdam etmeleri ve ücretlerini tüzükte öngörülen oranlarda artırılmış şekilde ödemeleri halinde tüzükte belirtilen sürelerle sınırlı olarak tüm sosyal güvenlik yükümlülüğünün teşvik olarak işverene ödeneceğini belirtti.

 

KKTC’deki iş yerlerinde staj yapacak olanlara, mezunlara da destek verileceğini dile getiren Özgürgün, küçük esnafa, özel girişimcilere, ilk defa olarak KKTC yurttaşı sporculara sosyal güvenlik desteği sağlanacağını kaydetti.

 

*

 

Bu durum, üzerinde düşünülmesi, konuşulması ve desteklenmesi gereken bir gelişme...

 

Neden?

 

Bir kere genç ve yetişmiş nüfusun adada kalması, ülkesine faydalı olması ana temasını taşıyor.

 

Diğer yandan, bu genç nüfusu adada tutmanın yolunu işsizliği elden geldiğince en aza indirmekte görüyor.

 

Ve belki de en önemlisi artık soyut laflar yerine icraata geçerek; '18-35 yaş arası KKTC vatandaşını ilk kez istihdam eden ve ücretini de tüzükteki haliyle artırarak ödeyen işverene, çalışanının tüm sosyal güvenlik yükümlülüğünü teşvik olarak veriyor'...

 

İşte buna teşvik denebilir...

 

Gençlerin adadan göç etmesini engellemek adına işverenlere verilen bu teşvikin dikkate değer olduğunu düşünüyorum.

 

Umarım işverenlerimiz de, gençlerimiz de, hükümet de bu durumu sürdürülebilir ve genel devlet politikası haline gelmiş şekilde yaşanır kılmak için üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirirler...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR