USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

Karahantepe Neolitik Çağ'a erke tutacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Göbeklitepe biçim iktisap etmek kadar plan kapsamında Karahantepe'nin devletimizde arazi düzlük Neolitik Dönem yerleşimleri ortada en ehemmiyetli duraklardan bir tanesi durumuna getirilmesi hedeflenmektedir." dedi.

Karahantepe Neolitik Çağ'a erke tutacak
24-09-2021 14:57
Google News
İstanbul

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtım Ajansı (TGA) kabilinden Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi kapsamında toprak meydan Karahantepe'nin lansman toplantısı yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi sınırları ortamında artan Karahantepe'nin 2007 senesinde müşterek numara adım hafriyat bilimsel sit piyasası kendisine tescil edildiğini, Karahantepe’ye bulunan talebin Göbeklitepe’de meydana getirilen kazılarla koşut arttığını anlattı.

"Arkeoloji dünyasında ve gün çevrelerinde ağırbaşlı yankılar uyandıran Göbeklitepe ile beraberce Karahantepe de nice ilim insanının merakını üstünde toplamış ve bu doğrultuda semt görüşme edilen müşterek toprak durumuna gelmiştir." diyen Ersoy, icraat kararında aşırı sayıda dikilitaş belirleme edildiğini belirtti.

Karahantepe'deki çalışmalarda dü ehemmiyetli hamiş bulunduğunu dile getiren Bakan Ersoy, "Birincisi, Göbeklitepe ve çağdaşlarından tanıdık yemeni düzenlenen binalar alanın makul yerlerinde yoğunlaşmaktadır. İkincisi de bu alanın bitişiğinde günce yararlanma öğelerinin çoğunlukta olduğu, ayrıksı müşterek deyişle yerleşme noktayı niteliği haiz müşterek semt bulunmaktadır. Burada yapılacak çalışmalarla, Göbeklitepe'de hâlâ araştırılmamış bulunan zamanın yerleşimcileri ve yerleşme bölgeleri karşı bilgilere ulaşılması hedeflenmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe ve Göbeklitepe'de Türk ve ecnebi ilim insanlarından oluşan, kısaca 70 şahsiyet interdisipliner kol kabilinden hafriyat ve yenileme çalışmalarının yürütüldüğünü kaydederek "İnanıyorum ki Göbeklitepe'de bulunduğu az daha bu çalışmaların neticeleri da hafriyat bilimi dünyası düşüncesince ağırbaşlı belirgi ve bilgiler ortaya koyacaktır." dedi.

"Karahantepe'de ziyaretçi merkezinin 2022'de hizmete açılmasını hedefliyoruz"

Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi'nin Türkiye'de işlenmiş en iri ve şümullü hafriyat bilimi projesi bulunduğunu vurgulayan Ersoy, şu şekilde bitmeme etti:

"Göbeklitepe tarz edinmek az daha plan kapsamında Karahantepe'nin devletimizde toprak meydan Neolitik Dönem yerleşimleri ortada en ehemmiyetli duraklardan birisi durumuna getirilmesi hedeflenmektedir. Özellikle ifşa etmek istiyorum, isimlerde müşterek fark yapmıyoruz. Her semt öz ismiyle anılmaya bitmeme edecek, Taş Tepeler ise kısaca 100 kilometrelik müşterek geçek içerisinde toprak meydan tamamının bina adı olacak. Projede Göbeklitepe ve Karahantepe anne istasyon; Sefertepe, Taşlıtepe, Ayanlar Höyük az daha bölgelerde ise ara istasyonlar kendisine planlanmıştır. Karahantepe anne istasyon noktasında ziyaretçi merkezinin 2022 senesinde hizmete açılmasını hedefliyoruz."

Taş Tepeler Projesi kapsamında gerçekleştirilecek hafriyat ve araştırmalara müteallik bilgilerin toplanacağı, ilim insanlarının çalışmalarını yapabilecekleri Neolitik Araştırma Merkezi ihdas çalışmalarına da bitmeme ettiğini aktaran Ersoy, halihazırda 7 bölgede hafriyat bilimsel hafriyat emek harcamaları bitmeme ettiğini söyledi.

Ersoy, ziyaretçi istikbal ve lansman merkezleri, işporta ve mevki aranjman projeleri, erişim ve enfrastrüktür düzenlemeleri az daha emek harcamaları da yaşama geçirileceklerini de tabir ederek, "Cari ve personel giderleri dış 127 milyon liralık ücretinde müşterek amme yatırımı baş düşüncesince öngörüyoruz. Ben şimdiden ülkemize, bilim, hars ve hafriyat bilimi dünyamıza, turizmimize ve insanlığa iyi olsun diyorum." ifadelerini kullandı.

Karahantepe'de efsanevi betimlemelerinin dikkati çekiyor

Neolitik Dönem Projesi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülriz Kozbe de Neolitik devre ilgili alanların kazısının çağ yüzüne çıkarılması düşüncesince yapılacak emek harcamaları paylaştı, Şanlıurfa'da 7 bin yöresinde kültürel varlığın bulunduğunu belirtti.

​​​​​​​Karahantepe Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Necmi Karul ise mütekait müşterek hafriyat bilimsel çalışman yürütüldüğünü, yerleşme yerlerine bağlı bilinmeyenlerin kazılarla çıktığını anlatarak, Neolitik devre bağlı ilim verip, hafriyat çalışmalarının yürütülmüş bulunduğu bölgelere bağlı ayrıntılı bilgiler paylaştı.

Bölgede geçmiş el abidevi yapılarla karşılaştıklarını, hafriyat alanlardaki dikili taşların uyanıklık çektiğini bildiren Karul, Karahantepe'de efsanevi betimlemelerinin dikkati çektiğini, bu yapılardaki motiflerin kuma müşterek maşer belleği hususi durumunu taşıdığını tabir etti.

Prof. Dr. Karul, Karahantepe'nin Göbeklitepe ile beraberce değerlendirilmesi icap ettiğinin altını çizerek, Karahantepe'deki buluntularda kişilerin beledi sisteme geçişiyle hayvanlardan aşırı insanoğlu resimlerine yoğunlaştığının görüldüğünü tabir etti.

Konuşmaların arkası sıra gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Ersoy, şimdi sonradan ise beraberindeki heyetle hafriyat çalışmaların yapıldığı Karahantepe Ören Yeri'nde araştırmalarda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?