USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

Erzurum coğrafi işarette ilk üçte

Erzurum coğrafi işarette ilk üçte
14-01-2024 11:08
Google News

Erzurum toplam 54 ürün coğrafi işaret alarak Türkiye’de Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla tescilli ürüne sahip olan üçüncü şehir oldu.


Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. Şehirler kendileri ile isim yapmış ve kültürlerinin birer parçası olduklarını ifade ettikleri ürünlerin tescili için adeta yarışıyor. Ülkemizde Gaziantep 103, Konya 72 ve Erzurum 54 tescilli ürün ile listenin ilk üçünde bulunuyor. Bu arada yüzlerce ürün Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tescil için bekliyor ve titiz bir incelemeden geçiyor.


Son olarak Pasinler Yaprak Döner’in tescil ettiren Erzurum’da 54 ürün coğrafi işaretli oldu. Bunlardan 48’si mahreç işareti alırken, 6 ürün menşei adı aldı. Erzurum’da halen 15 ürün coğrafi işaret için sırada bekliyor. Erzurum adına halen 14 ürün tescil için sırada bekliyor. En eski başvuru olarak Erzurum Balı için Erzurum Ticaret Borsası 2021 yılında müracaat ederken, en yeni başvuru da Karayazı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde Karayazı Balı için yapıldı. Erzurum’un ilk coğrafi işaretli ürünü ise Ormanağzı Köyü Muhtarlığı tarafından Karnavas Dut Pekmezi için 2005 yılında yapıldı ve 2009 yılında tescil onayı alındı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?