USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

Gaziantepli yazar yayımladığı kitapla 18. Yüzyıl Ayntab tarihine ışık tutuyor

Gaziantepli araştırmacı Ahmet Özsoy tarafından yayımlanan "Bir Avuç Toprak - Aynı Tas Aynı Hamam – 18. Yüzyılda Ayntab" isimli kitap, 18. Yüzyıl Gaziantep tarihine ışık tutuyor.

Gaziantepli yazar yayımladığı kitapla 18. Yüzyıl Ayntab tarihine ışık tutuyor
11-08-2017 16:51
Google News
Yazarın Osmanlı arşivlerinde yaptığı araştırmalar sonucu ulaşılan bilgiler, roman tarzında kitaplaştırıldı.

“Aynı Tas Aynı Hamam” isimli kitabın yazarı Ahmet Özsoy tarafından yapılan açıklamaya göre kitap, 18. Yüzyıl Ayntab’ında yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeleri anlatıyor. 

Ayntab’ın yıllar boyu dramatik olaylara sahne olduğunu ifade eden Ahmet Özsoy kitap hakkında şu bilgileri verdi:

"18.Y.Y. da Ayntab gelirlerinin toplanması ve şehir yönetiminin işinin; İstanbul’ da ihaleyle verilmesi sonucu o dönem: Şehirde yeni oluşan Ayanlar, (şehir seçkinleri) ve bunların arasındaki gücü elde etme, edinilmiş gücü elde tutma savaşı, önemli gelişmelere yol açmıştır. Kitapta roman tarzında anlatılan konular arasında; usulsüz vergi toplamalarının sonucu hemen hemen her yıl meydana gelen halk isyanları, ayaklanmalar, ölümler, şehirden kaçan yöneticiler, cezalandırılacaklarına çok geçmeden yeniden defalarca yapılan atamalar yer almaktadır. Gerek yerel yönetimin kendi içinde yaptığı, gerekse merkezi yönetimle yapılan ittifaklar, Ayntab’ın Osmanlı Devleti’ne iltihakın ardından Haleb’e bağlanması, arkasından kendinden daha küçük nüfusa sahip Maraş’a bağlanması Haleb ve Rakka valilerinin bitmez müdahaleleri, paylaşım savaşı, Antep’in bu üç gücün ortasında kalmasına yol açmıştır. Okuyucularımız kısaca tarih boyu işgal, talan, savaş yaşamış bu kadim şehrin ahalisinin 18. y.y. da yaşadıklarına, bölge insanının değişmeyen kaderine ve insanoğlunun doymayan savaşına şahit olacaklar. Her okuyanın her sayfasında “Aynı Tas Aynı Hamam” dediği kitapta anlatılan tüm olaylar, isimler, zaman ve mekan gerçektir. Sadece anlatım romanize edilerek kurgulanarak verilmektedir. Sayfa altlarında dipnot şeklinde olayların alıntı yapıldığı kaynak bilgileri; Osmanlı arşivlerinden çıkartılmış orijinal belgeleri, transkripsiyonları ve sadeleştirmeleri kitabın ekler bölümünde verilmektedir."

Ahmet Özsoy, kitabın Munif Paşa İl Halk Kütüphanesi, Gaziantep Kültür ve Sanat Merkezi kent arşivi, müze v.b. resmi kuruluşlara ve satış yapılacak özel kitap evlerine dağıtımının başlandığını, resmi lansmanın ise Eylül ayında yapılacağını ifade etti.

’"

AHMET ÖZSOY

1950 yılında Gaziantep’te doğan Ahmet Özsoy ilk, orta ve lise eğitimini Gaziantep’te tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden 1975 yılında mezun oldu. 2005 yılına kadar kendi kurduğu şirketler adına müstakil konut, apartman, site, işyeri inşaatları yapan Özsoy, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep temsilciliğinin yanı sıra Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’nde uzun yıllar yönetim kurulu üyeliği ile mesleğine hizmet etti. Gaziantep tarihi üzerine çalışmalar yaparak makaleler yayınlayan Özsoy, halen Gaziantep Kent Konseyi “Yakın tarih ve kültürel miras” grubunda çalışmalar gerçekleştirmektedir. Şehir tarihi ve dokusuyla ilgili projeleri bulunan Ahmet Özsoy, evli ve üç çocuk babasıdır.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?