USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, AHİLİK ANITI DİKECEK

18-24 Eylül Ahilik Haftası öncesi Almacı Pazarı girişine ahi teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran anıtının dikilmesi planlanıyor.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, AHİLİK ANITI DİKECEK
09-09-2017 10:53
Google News
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları aynı zamanda ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme biçimi olan ahiliği hafızalarda canlı tutmak amacıyla Almacı Pazarı girişinde kurucusu Ahi Evran’ın anıtı ve anıtın kaide kısmında Ahi Evran duası, yan cephelerde esnafı anlatan rölyef çalışması, arka cephede ise Ahi Evranı anlatan yazıt yer alacak.

Büyükşehir, rekabet koşullarının ağırlaştığı Dünya’da kent kimliğinin yanı sıra tarihi figürleri, yeni kuşaklara anlama, anlatma ve tanıtma misyonunu yüklendi. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro (KUDEB) Daire Başkanlığı, Ahi Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran’ın heykelini Almacı Pazarı girişine dikecek.

YÜKSEKLİĞİ 3 METRE OLACAK

Ticaretin yoğun olarak yapıldığı hanlar bölgesindeki çarşılarda ahilik kültürünün son derece önemli olduğunu hatırlatan KUDEB Daire Başkanlığı yetkilileri; şu bilgileri verdi:

"KUDEB Daire Başkanlığı olarak ahilik kültürüyle alakalı bir anıt çalışması yapıyoruz. Bu anıtın adı Ahilik Anıtı olacak. Ahilik, esnaf ve sanatkarlar arasındaki dayanışmayı ve etik kuralları barındıran bir kültürdür. Almacı Pazarı’nın girişinde 18-24 Eylül Ahilik Haftasında bu anıtın açılışını yapacağız. 3 metre yüksekliğinde polyester malzemeden yapılacak olan Ahi Evran’ın anıtının kaide kısmında Ahi Evran duası, yan cephelerde esnafı anlatan rölyef çalışması, arka cephede ise Ahi Evranı anlatan yazıt yer alacak."

KUDEB Daire Başkanlığı denetiminde  yapılan anıtın imalatı Gaziantep’te bir atölyede yapılmaktadır. Proje tasarımları hazırlanmış olan polyester anıtın modelleme, kalıplama işlemleri tamamlanmış olup, imalat aşamasındadır. Eylül ayı içerisinde anıtın tamamlanarak Almacı Pazarı girişine konulması planlanıyor. 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?