USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

Çobankale'de inceden inceye ortaya çıkarılan asar Türk evveliyatına kudret tutuyor

Selçuklu ve Osmanlı periyodunun izlerini haiz Yalova'nın Altınova ilçesindeki Çobankale'de düzenlenen kazı çalışmalarında inceden inceye ortaya çıkarılan eserler, eli uz ellerde ortak araya geliyor.

Çobankale'de inceden inceye ortaya çıkarılan asar Türk evveliyatına kudret tutuyor
22-09-2021 12:42
Google News
Yalova

Yalova'nın Altınova ilçesinde 10 ila 11. yüzyılda düz yazı edilen, Selçuklu ve Osmanlı döneminden ehemmiyetli izler haiz Çobankale'de, kazı çalışmalarıyla devir yüzüne çıkarılan eserler, Türk evveliyatına erke tutuyor.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve Altınova Belediyesi desteğiyle Çobankale'deki kazı emekleri senenin 12 kocaoğlan kesintisiz yürütülüyor.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde egemenlik altında mevcut kalede fariza meydan kazı ekibi, alıngan fırça darbeleriyle ortaya çıkardıkları ve yırtık seramik eserleri, titizi müşterek çalışmayla gine müşterek araya getiriyor.

İlk kendisine Prof. Dr. Halil İnalcık çeşidinden gündeme getirilen Çobankale'nin Selçukluların İstanbul'u kavramak düşüncesince sınıra dayandığı en andıran nokta, haçlı seferlerinin püskürtüldüğü önceki kale ve Osmanlı'nın beylikten büyüklük olmasını sağlayıcı Bafeus Muharebesi'nin yapıldığı toprak olması, alana ayrı müşterek ehemmiyet katıyor.

Çalışmalarla ait bilim sağlayan Çobankale Kazı Başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin, kalenin 10-11. yüzyılda düz yazı edilen bölgenin en ehemmiyetli kalelerinden birisi bulunduğunu söyledi.

Bir müddet Selçukluların da eline güzeşte kalenin, en batıdaki Selçuklu kalesi hüviyetini de taşıdığına dikkati çekici Seçkin, "Ondan sonradan müşterek müddet haçlılar burada hükümran oluyor. Daha sonradan Birinci Haçlı Seferi esnasında bu kaleyi markajcı Selçuklular buradan hareketle Haçlıları püskürtüyorlar. Dolayısıyla evren ve Türk tarihi açısından ehemmiyetli müşterek gözcü bu. Çobankale'nin evren literatürüne girmesini sağlayıcı görüngü bu. Sonrasında 1302 senesinde Osmanlı Beyliği'nin büyüklük olma etabında bu alana ulaştığında ehemmiyetli müşterek düğmük noktası da Çobankale. Çobankale'nin ele geçirilmesi ve mekân bölgelerin ele geçirilmesini sağlayıcı Bafeus Muharebesi bu kale sebebiyle gerçekleştiriliyor. Bu kalenin en ehemmiyetli ayrıcalığı alanı markajcı en ehemmiyetli biçim olması. Bu muharebede bu anlaşılmış oluyor." diye konuştu.

Çobankale kazı çalışmalarını baş döndürücü önemsediklerini dile getiren Altınova Belediye Başkanı Metin Oral da, şu şekilde konuştu:

"Biz burada meydana getirilen emek vermeyi ilçemiz düşüncesince bulunduğu genişliğinde ilimiz ve türkiye açısından da akıbet basamak ehemmiyetli kendisine görüyoruz. Merhum müverrih Prof. Dr. Halil İnalcık’ın bahsetmiş bulunduğu bakımevi bu semt Bafeus Savaşının bulunduğu bölge. Biz tarihimize erke tutaç ve ülkemize bedel katacak birtakımı işaret ve bulguların buradan çıkartılması düşüncesince dayanak veriyoruz. Bu bölge, herhangi müşterek yanı tarih iki canlı müşterek bölge. Dolayısıyla şehremaneti kendisine da burada yapılacak herhangi müşterek çalışmaya gücümüz yettiğince dayanak vermeye çalışıyoruz. Ama en önemlisi hükümetimizin, Turizm Bakanlığımızın ve Cumhurbaşkanlığımızın destekleri ile buradaki icraat şimdi da çabuk yürüyecek. Hersek sahamızda de kükremek altında kaybolma müşterek kale belirleme edildi, icraat bitmeme ediyor. Üzerinde bulunduğumuz Çobankale ve bu koyak de Osmanlı düşüncesince ehemmiyetli müşterek nokta. Buradan çıkma buluntularla hem tarihimize aynı zamanda ülkemizin evveliyatına erke tutacağız."

Arkeolojik kazı çalışmalarında devir yüzüne çıkarılan nice eserin parçalarını kazı evdeki laboratuvarda puzzle bakımevi birleştiren araştırı görevlileri de, müşterek eserin ortaya çıkarılmasının arada müşterek aylarca sürdüğüne dikkati çekti.

Ekip çalışanları, akıllıca parçalarının tamamlanması ile yaşadıkları duyguyu tanım etmenin çetince bulunduğunu belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?