USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

BİR ZAMANLARIN PARLAK MESLEKLERİNDEN ZURNACILIK, TEKNOLOJİYE DİRENEMEDİ

Bir zamanların en parlak mesleklerinden olan zurnacılık mesleği, Gaziantep son ustasının elinde teknolojiye direniyor.

BİR ZAMANLARIN PARLAK MESLEKLERİNDEN ZURNACILIK, TEKNOLOJİYE DİRENEMEDİ
05-12-2015 11:21
Google News
Bir zamanlar, düğün alaylarında, sıkça çalınan zurna, Gaziantep’te zurna mesleğinin son ustası olarak bilinen Mesut Uz’un ellerinde son demlerini yaşıyor. Bir zamanlar günde 4-5 tane satılan zurna günümüzde, iki haftada 3-4 tane satılıyor. Düğünlerin, düğün salonlarına taşınıp orkestra eşliğinde yapılması, bu mesleğin sonunu getirdi. Zurnacılık mesleğinin Gaziantep’teki son ve tek ustası olarak bilinen Mesut Öz, “20 yıl öncesine baktığımız zaman, bundan çok çok iyiydi. Şimdi haftada bir tane yapıyorsak, o zamanlar günde 4-5 tane zurna yapardık” dedi.
“TEKNOLOJİ BU MESLEĞİ BİTİRDİ”
Zurna fiyatlarının 300-400 TL arasında değiştiğini ifade eden Mesut Uz, zurnacılığın ağır bir meslek olduğu için, heves edenin, yapmak isteyenin kalmadığını belirtti. Mesut Uz, “Biz de çekirdekten yetiştik geldik. Mesleği hem sevmek lazım hem tanımak lazım hem de çıraklıktan yetişebilmek lazım. Bunlar genellikle, bu yörelerdeki kayısı ağacından yapılır. Abanoz ağacı vardır. Oradan gelen ithal bir ağaç türü vardır. Bir de Tokat tarafından karaerik vardır. Birçok ağaç türünden de zurna yapılır ama bizim söylediğimiz kayısı, erik ve abanoz ağacı kadar randıman tutmaz. Zurna satışı şu an olmaz sadece yazın haftada bir tane olur. Ya da haftada iki tane olur. Çok aşırı bir satışımız yok. Çünkü eskiden şehirlerde ve köylerde, düğün alayları davul zurnayla olurdu. Şimdi artık her şey orkestra olduğu için satışlar azaldı"ifadelerini kullandı.
“MESLEK BİR AŞK İŞİDİR, SEVDA İŞİDİR, SANAT İŞİDİR”
Mesut Uz, eskiden bu mesleğin çok değerli olduğunu aynı zamanda, geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, “20 yıl öncesine baktığımız zaman, bundan çok çok iyiydi. Şimdi haftada bir tane yapıyorsak, o zamanlar günde 4- 5 tane yapardık. Zaten bu mevsimlik bir olaydır. Senenin Nisan ayında başlar 9. aya kadar, en fazla 10. aya kadar devam eder. Bu meslek herhalde artık bizden sonra, birilerinin gözü kara olur gelir ‘Ben yapacağım, öğreneceğim. Mesleğe de aşığım, sevdalıyım’ derse yapabilir. Yoksa öyle bir adamı zorla getirip, yetiştirmekle olmuyor. Çünkü, senin haftada bir tane yaptığın zurnayla, getirdiğin yanında çırak yetiştirmekle zurnacılık olmuyor artık. Meslek bir aşk işidir, sevda işidir, sanat işidir” şeklinde konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?