USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yağışlara rağmen kuraklık endişesi

Pandemi nedeniyle yüzde 30 kaybın yaşandığı un sanayisinde şimdi de kuraklık korkusu yaşanıyor.

Yağışlara rağmen kuraklık endişesi
29-03-2021 16:08
Google News
Gözünü filizlenme döneminden sonra yağacak yağmurlara diken sanayiciler, stoklarda bir sıkıntı olmasa da gelecek için endişeli.

Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD) Başkanı Mesut Çakmak, 2020 yılında son 3 ayın tüm bölgelerde daha kurak geçtiğini söyledi. Geçtiğimiz haftalarda yağan yağmurun devamının gelmesi gerektiğini kaydeden Çakmak, “Genel anlamda hububat ve diğer ürünler için yağmur şart. Umarım gelen yağışlar bizim bölgeyi kurtarır” dedi.  

Son yağışlardan sonra biraz daha rahatladıklarını anlatan Çakmak, mevcut durumun endişelendirdiğini anlattı. Türkiye’nin eskisi gibi ziraat yapan bir ülke olmadığını aktaran Çakmak, mart sonu ve nisan başında ekinlerin filizlenme döneminde yağışların az olması halinde sektörün zorlanacağını belirtti.  

Diğer taraftan ülkemizde bölünmüş tarım arazilerinin de sektörü zor durumda bıraktığını dile getiren Çakmak, “Tarlaların küçük olması sektörümüzü perişan ediyor. Böyle olunca da kimi ekiyor kimisi de ekmiyor. Toprak reformu dört dörtlük uygulanmadığı takdirde biz başarılı olamayız” diye konuştu.  

Pandemi ile birlikle sektörde yüzde 30’luk bir kaybın olduğunu bildiren Çakmak, şunları kaydetti: “Sadece Türkiye için değil dünya için zor bir süreç. Sektörümüz açısında yüzde 30 civarında bir düşüş var. Geçen yıllarda 40-50 milyon turist geliyordu. Şartlardan dolayı turizm de sekteye uğrayınca bu düşüş kaçınılmaz oldu. Un sektöründe yüzde 30 kayıp var.”  

“İHTİYACIN 3 KATI ÜRETİM VAR”

Çakmak, Gaziantep ve bölgenin un üretim ve ihracatına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Gaziantep’in un ihracatı 2020’de 335 bin ton. 2019 yılına göre ihracatta çok artış kaydedemedik ama bu da kötü bir ihracat değil. Un sektöründeki kapasitemiz çok fazla. Türkiye’nin un ihtiyacı 12 milyon ton. Üretim kapasitesi ise 35 milyonun üzerinde. Şimdi yeni yatırımlarla tesisler daha da büyüyor. Bunun neticesinde bazı fabrikalar atıl duruma geliyor. Bunun önlenmesi için acil çalışmalar yapılmalı.”
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?