USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Süte asgari ücret zammı; Sütün Litre Fiyatı 12 Lira Oldu

Çiğ süt fiyatı serbest piyasalarda 12 liraya dayanırken zor durumda kalan üretici hayvanlarını keserek maliyetlerini karşılamak zorunda kalıyor. İlk fiyat artışının arz-talep nedeniyle yaşandığını söyleyen ASÜD Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil, son artışların asgari ücret ve diğer kalemlere gelen zamlardan kaynaklı olduğuna dikkat çekti.

Süte asgari ücret zammı; Sütün Litre Fiyatı 12 Lira Oldu
25-01-2023 09:37
25-01-2023 09:44
GAZİANTEP
Google News

Sütün fiyatı son aylarda 3 kez zamlanırken, zarar etmeye başlayan süt üreticileri maliyetlerin bir kısmını süt hayvanlarını keserek karşılıyor. Süt arzında yaşanan sıkıntılar ve sanayi talebinin yüksek olması serbest piyasada süt fiyatını 12 liraya yükseltti. Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) en son güncellediği tavsiye satış fiyatı ise 8,5 lira seviyesinde bulunuyor.

Ekonomim.com'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre; Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil, “Geçtiğimiz haftalarda yem fiyatına gelen 10-15 liralık zam, bunun yanı sıra kaba yem, silaj, yonca ve samanda fiyat artışları bir miktar sütün maliyetini de arttırdı. İlk gelen zamlar arz-talepten kaynaklıydı ama şimdi maliyet de etkili oldu. En son geçen hafta ortaya çıkan rakamlar ve marketlerin de tesadüfen zamları bu dönemde rafa yansıtması dikkat çekti. Bu zamma arz-talep etkisi ve son olarak maliyet artışı yansıdı. Maliyet zamlarında asgari ücret ve diğer kalemlere gelen artışlar etkili oldu” dedi.

'TÜKETİM İÇİN ŞU ANKİ DURUMLAR ÇOK KIRILGAN'

Kazancıgil, maliyet artışının kabaca yüzde 10 civarında olduğunu bildirdi. USK’nın 8,5 liralık fiyatı baz alındığında, zammın yüzde 10-12‘nin üzerinde olduğunu dile getiren Kazancıgil, “Geçen hafta zam geldiği için piyasalara yansıması daha çok yeni. Marketler yavaş yavaş fiyatları geçiyorlar. Satışta ilk anda düşüş görebiliriz ama zamlı maaşlar daha halkın cebine girmedi. Tüketimde arz talepteki oynaklığı görmemiz için hem zammın tam oturması hem de zamlı maaşları beklememiz lazım. Onun için tüketim için şu anki durumlar çok kırılgan” şeklinde konuştu.

ZAM BEKLENTİSİ TOPTANCI SATIŞINI YÜKSELTTİ

Sürekli zam beklentisinin toptancı kanadında satışları yükselttiğine de dikkat çeken Kazancıgil, “Elimde 10 teneke fazla peynir olsun, haftaya daha pahalı olur’ mantığıyla hareket edildiğini vurguladı.

Kazancıgil, “Enflasyon ortamında maldan para kazanma denkleminden dolayı ilginç derecede satışları destekledi. Satışlarda yükselen bir grafik yaşandı, çok düşen bir satış grafiğe rastlamadık. İşletmeler ürünlerini sattılar, zannedilen bir düşüş de olmadı. Mega Center’da ürününü satamayan ve elinde kalanı hiç duymadık. İşler kötü değil ama fiyat artışından dolayı finansmana ulaşım ve operasyon zorlaşıyor. Fiyatlar yükselirken talebin azalmamasının nedeni ise fiyatın daha da artacağı beklentisi” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?