USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Akıncı, "Antep fıstığı, lisanslı depo ile güvende"

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, GTB tarafından İKA destekleriyle Gaziantep’te yaptırılan Türkiye’nin ilk Antep Fıstığı Lisanslı Deposunun, fıstık üreticilerine sağlıklı ve güvenli depoculuk hizmetinin yanı sıra çeşitli devlet destekleri sunduğunu söyledi.

Akıncı, "Antep fıstığı, lisanslı depo ile güvende"
25-07-2024 15:39
25-07-2024 15:41
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen Antep fıstığında yeni hasat sezonuna sayılı günler kaldı.
Bölgede boz fıstığın ağustos ayından itibaren kırmızı kabuklu Antep fıstığının ise ağustos sonlarına doğru hasadının başlamasının beklendiğini kaydeden GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, üreticileri Antep fıstığını lisanslı depoda muhafaza etmeye davet etti.
“Bölgenin altın yatırımı”
Antep Fıstığı Lisanslı Depo’nun ürünün en iyi şartlarda saklanarak, kalite ve güvenliğinin artmasına katkı sunduğunu kaydeden GTB Başkanı Akıncı, “Lisanslı depomuz, Antep fıstığının sağlıklı şekilde korunmasını sağlayan tüm teknik alt yapıya ve en modern teknolojilere sahip bir tesis. Yaklaşık 10 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunan tesis, yaklaşık 10 bin ton fiziki depolama alanına sahip. Bölgenin altın yatırımı olarak değerlendirdiğimiz lisanslı depomuzu fıstığın başkenti Gaziantep’e kazandırmamızdaki temel amacımız herhangi bir ticari kaygı gütmeden üreticimizin ürününü sağlıklı ve güvenli bir şekilde depomuzda muhafaza etmesine katkı sunmak. Tesisimiz aynı zamanda ürünü işleyen firmalarımız içinde istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini sağlamakta” dedi.
“Sağlıklı ve güvenli koruma”
Antep Fıstığı Lisanslı Depoya sadece kuru kırmızı kabuklu, kırmızı kavlak ve boz kavlak Antep fıstıklarının kabul edildiğini belirten Akıncı, “Antep fıstığını tesisimize getiren üretici öncelikle şunu bilmeli, hububat lisanslı depolarının aksine ürünler burada kesinlikle birbirine karıştırılmamakta. Çiftçi hangi ürünü teslim etmişse çıkarken de tekrar o ürününü alıyor. Lisanslı depoya ürün getirmek için önceden bir randevu almaya ve kayıt yaptırmaya gerek yok. Depoya getirilen tüm ürünler önce temizlik işlemine tabii tutulmakta ardından laboratuvarda sınıflandırılmakta ve daha sonra barkodlanarak çuvalla demir kafeslere alınmakta. Dileyen çiftçimiz ürününü Türkiye Ürün İhtisas Borsası aracılığıyla elektronik ortamda satışını gerçekleştirebileceği gibi isteyen çiftçimiz de ürününü tekrar geri almakta. Lisanslı depomuz Gaziantep-Nizip Karayolu 10’uncu kilometresinde hizmet vermekte” şeklinde konuştu.
Devlet destekleri
Güvenli ve sağlıklı depolama, tüm risklere karşı koruma ve elektronik ürün senedi (ELÜS) ile kolay alım-satım imkanı sağlayan Antep Fıstığı Lisanslı Deponun üreticilere çeşitli devlet destekleri imkanı da sağladığını vurgulayan Akıncı, “Üreticilerimize devletimiz tarafından ton başına 100 TL nakliye desteği, ton başına 30 TL aylık depo kira desteği ve parti başına da 25 TL analiz desteği verilmekte” ifadelerini kullandı.
Geleceğin tarımına yatırım
Antep Fıstığı Lisanslı Depo’nun fıstığın sadece bugününü değil, geleceğini de güvence altına aldığına işaret eden Akıncı, sektörde bir dönüm noktası olarak görülen bu tesisin Antep fıstığının ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmesine katkı sunacağını sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?