USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şahin’den o iddialara sert tepki

Büyükşehir Belediye Meclisi’ne “Gaziantep’te 6.5 milyon TL’lik vurgun” iddiaları damgasını vurdu.

Şahin’den o iddialara sert tepki
14-11-2017 09:37
Google News
Büyükşehir Belediye Meclisi’ne “Gaziantep’te 6.5 milyon TL’lik vurgun” iddiaları damgasını vurdu. Geçen hafta bazı ulusal medyanın gündeme taşıdığı “2006 yılından bu yana toplu ulaşımda kullanılan “akıllı kart”la (Kart 27) ilgili son iki yılın hesaplarında 6.5 milyon TL’lik açık tespit edildi” haberlerine Başkan Fatma Şahin’den ve ekibinden sert tepki geldi. Şahin, “Ortada vurgun yok. Aksine Sayıştay’a ‘gelin bizi inceleyin’ diyen biziz. Vurgun olsa bunu söyler miyiz?” diyerek iddiaları yalanlandı.

İddialar hakkında Meclisi bilgilendiren Fatma Şahin, mesnetsiz iddia üzerine kurgulanan haber tamamen kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir ifadelerini kullandı. Şahin, 6,5 milyon TL’lik açığın Sayıştay denetiminden önce fark edildiği belirtti. Şahin, Sayıştay’ın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılından bu yana toplu ulaşımda kullanılan “akıllı kart”la (Kart 27) ilgili son iki yılın hesaplarında 6 milyon TL’lik açık tespit edildiğine” yönelik bazı ulusal basındaki iddiaların doğru olmadığını belirterek, tam aksine şehir içi ulaşımda bir başarı hikayesinin olduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Fatma Şahin başkanlığında yapıldı. 98 madenin görüşüldüğü mecliste “Gaziantep’te 6.5 milyon TL’lik vurgun” iddiaları damgasını vurdu. CHP Meclis Üyesi Mehmet Sucu, geçen hafta Türkiye gündemini meşgul eden konuyu meclise taşıyarak konunun aydınlatılmasını istedi. Meclis’e hazırlıklı gelen Fatma Şahin de kurmaylarıyla beraber konuya açıklık getirdi.

GENEL MÜDÜR AÇIKLADI

Büyükşehir adına ilk konuşan Gaziulaş Genel Müdürü Recep Tokat, oldu. Tokat, iddiaların tamamen asılsız olduğunu savunarak eski sistem ile yeni sistem arasındaki farkı meclis üyelerine anlattı. 860 bin Kart 27 kullanıcısının yeni sisteme geçtiğini ifade eden Tokat, şöyle konuştu: “ilk sistem 2006 yılında kuruldu. İlk etapta sadece belediye otobüslerinde geçen sistem daha sonra 2014 yılında kentteki tüm toplu taşıma araçlarında kulanındı ve para kullanma dönemi sona erdi. Kart 27 Elektronik Bilet Sisteminin sözleşme süresi 2016 yılında son buldu. Uzmanlar tarafından inceleme yapıldı ve 6.085.400,85-TL eksiklik olduğu anlaşıldı. Bu açığı sayıştayın tespit etmesi mümkün değil. Bu açığı biz tespit ettik. Bundan dolayı yanlış bir algı oluştu”

AYDA 4 MİLYON ZARAR VARDI

Gaziulaş Genel Müdürü Recep Tokat’tan sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan meclis üyelerini bilgilendirdi. Cihan, Kart 27 Elektronik Bilet Sisteminin sözleşme süresinin tamamlanmasından sonra belediyenin kara geçtiğini söyledi. Cihan, “vurgun olarak adlandırılan para bizim paramız değil. Gaziantep’te 2006 yılından bu yana toplu ulaşımda kullanılan akıllı kartla (Kart 27) ilgili son iki yılın hesaplarında 6.5 milyon TL’lik açık tespit edildiğine” ilişkin iddianın aslı, tam tersi yöndedir. Şöyle ki, 10 yıldır (2006-2016) devam etmekte olan Kart 27 Elektronik Bilet Sisteminin sözleşme süresi sona ermiştir. Belediyemiz yaptığı alımlarda, iş bitiminde geçici kabul işlemi öncesinde gerekli kontrolleri yapmaktadır. Uzman bilirkişilere belediyemizce yaptırılan geçici kabul öncesi incelemede bu açık tarafımızca tespit edilerek ilgili firmadan bu bedel talep edilmiş ve ilgili firma da bu açığı kabul ederek tespit edilen bu tutarı kurumumuza ödemiştir. Sayıştay’a da bu durum belediyemizce bildirilmişti. Ulaşımda her ay 4 milyon civarında zarar edrken, bu zarar yeni sitemle ayda 800 bine düştü. Yani yılda 45-50 civarındaki zarardan kurtulduk ve zarardan kar etmeye başladık” dedi.

DAHA BİZİM ALACAĞIMIZ VAR

Sezer Cihan, “Büyükşehir tarafından kullanılan 2006 yılı teknolojisinden kaynaklı açık bizim arkadaşlarımız tarafından belirlendi. 6 milyon 80 bin liralık açık firmadan Büyükşehir’e alındı. Bu bilgi Sayıştay’a bildirildi. Sayıştay’ın tespit etmesi mümkün değil. Yeni sisteme 860 bin kişi Gaziantep karta geçti. Tedbirlerimizin sonunda eski sistemden daha alacağımız çıktı. Eski sistemde toplu taşımada aylık 3,5-4 milyon lira işletme zararımız vardı. GAZİULAŞ’tan sonra makine, akaryakıt personel alt alta topladık, öncelikle personelden tasarrufa gittik, 3’lü vardiyaya döndük. Bu tedbire dayalı uygulamaların sonunda aylık açığımızı 800 bin liraya kadar düşürdük. Yolcu sayımız giderek artıyor, bu rakam zamanla sıfırlanacaktır” dedi.

BAŞARI HİKAYESİ VAR

Sezer Cihan ve Recep Tokat’ın açıklamalarından sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de ortada bir başarı hikayesinin bulunduğu bazı kesimlerin bunun görmezden gelerek karalama ve yıpratma politikası içinde olduğunu söyledi. Şahin, “Ortada ne bir vurgun var nede bir usulsüzlük var. Arkadaşlar gerekli teknik ve mali bilgileri verdi. Zaten yapılan haberi okuduğunuzda başlık ile içerik tamamen farklı içerikte bizim söylediklerimiz yazıyor ama başlıkla vatandaşın kafasını karıştırıyorlar. Bizim buradaki tek hedefimiz halkımıza kaliteli ve konforlu hizmeti nasıl daha ucuza ve iyi bir şekilde sunarız derdi Ama olayları çarpıtıp farklı yerlere çekiyorlar. Vatandaş ulaşımdan çok memnun” ifadelerini kullandı. Şahin, bir gazetecinin yaptığı haberle konuyla alakalı olarak kamuoyunda yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığını bildirdi.

Öte yandan meclis 98 gündem maddesini görüştü, 67 madde oy birliğiyle imar komisyonuna gönderdi, 31 teklif maddesini kabul etti. (Pusula)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?