USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Protez bacaklı yaşlı amca mağduriyetinin giderilmesini istiyor

Malulen emekli olabilmek için SGK’ya başvuran protez bacaklı 75 yaşındaki adama verilen "Yüzde 60 Çalışabilir" sağlık raporu nedeniyle emekliliği reddedildi.

Protez bacaklı yaşlı amca mağduriyetinin giderilmesini istiyor
30-03-2017 17:37
Google News
Gaziantep’te ikamet eden 75 yaşındaki Ali Erikçi, yaklaşık 2 yıl önce damar tıkanıklığı nedeniyle sol bacağının kesildiğini, bir defa kalp, 3 defa da akciğer ameliyatı geçirdiğini ve astım hastası olduğunu söyledi. Erikçi, malulen emekli olabilmek için SGK’ya başvuru yaptığını hastanede kendisine "Yüzde 60 Çalışabilir" sağlık raporunun verilmesi nedeniyle emekliliğinin reddedildiğini belirtti.  

Şehitkâmil ilçesine bağlı Taşlıca Mahallesi’nde ikamet eden 4 çocuk babası Ali Erikçi, malulen emekli olmak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yaptığı başvurunun ardından Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinden sağlık kuruluna rapor için gönderildi. SGK tarafından yapılan incelenin ardından Erikçi’ye "Yüzde 60 çalışabilir" denilerek başvurusu kabul edilmedi.

Erikçi, malulen emeklilik için gerekli olan bin 800 günlük sigorta priminin tamamlanması için SGK’ya 14 bin TL de para yatırdığını ve durumu gözler önünde olmasına rağmen emekli edilmediği için mağdur olduğunu söyledi.  

Kimseye muhtaç olmamak için malulen emekli olmak istediğini belirten Erikçi, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Başbakan, Sağlık Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na çağrıda bulunarak, şöyle konuştu:

“17 aydan beri bu şekildeyim. Sigara içtiğimden dolayı ayağımı kestiler. Doktorlar ayak damarlarımın tıkandığını mecburen kesilmesi gerektiğini söyleyerek sol ayağımı kestiler. Bana ‘sen emekli olursun’ dediler. Ben gidip araştırdım ‘askerliğini yatırırsan emekli olursun’ dediler. 14 bin TL borç ederek ben askerliğimi yatırdım. Heyete girdim bana ‘Yüzde 60 çalışabilir’ raporu verdiler. Bir defa kalp, 3 defa da akciğer ameliyatı olmuşum, astım hastasıyım ve birde sol bacağımı kaybettim. Bu halde bana ‘git çalış’ diyorlar.”

“Allah aşkına bu halimle nasıl gidip çalışayım?”

SGK’ya yaptığı başvurunun ardından Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinden sağlık kuruluna rapor için gönderildiğini ve emekli olabilmek için yetkililerden de yardım istediğini söyleyen Erikçi, “Bu raporu bana üniversite verdi. Üniversitede ben heyete girdim. Bana hiçbir şey sormadı. Sadece ‘kalp yüzde 200 risk almış’ dedi. Kalp ameliyatı oldum, 3 defa akciğer ameliyatı oldum, üstüne birde astım hastasıyım. ‘Bana git çalış’ diyor. Bana yüzde 60 rapor verdiler. 75 yaşında yaşlı bir adamım. Ben Allah aşkına bu halimle nasıl gidip çalışayım?” diye sordu.

“Kendi ihtiyacını gideremez bir haldeyim, bana ‘git çalış’ diyorlar”

Protez bacak ve koltuk değneğiyle zorda olsa ancak yürüyebildiğini belirten Erikçi, günlük ihtiyaçlarını da eşinin karşıladığını belirterek, “Beş kuruş bir gelirim yok. Çocuklarım bize bakıyorlar. Ama onlarda nereye kadar bize bakacaklar. Belki bir emekliliğim olsa zaten bir karı-kocayız bir şekilde geçimimizi sağlarız. Sayın Cumhurbaşkanım, Başbakanım, Sağlık Bakanım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım benim halim gözler önünde. Ben 75 yaşındayım, hasta ve defalarca ameliyat olmuş biriyim. Bir teftiş heyeti gönderin benim halimi kendiniz görün. Size sesimi duyurmak istiyorum. Sizden ben bir yardım istemiyorum. Yasal hakkım ne ise onu istiyorum. Benden daha sağlam olan binlerce kişi emekli ama ben bu halimle emekli olamıyorum. Ben mağdur olmuşum. Kendi ihtiyacını gideremez bir haldeyim ve bana ‘git çalış’ diyorlar.” diyerek yetkililere seslendi.

"Ben bu ülkenin vatandaşı değil miyim?"

"Bu yaştan sonra çalışmak istesem de kimse bana iş vermez" diyen Erikçi, son olarak şunları kaydetti:“Ben köylü bir vatandaşım, çiftçiyim. İsterse işçi olayım. Bu halde çalışan birisi varsa bende ölünceye kadar çalışayım. O zaman bir iş verin çalışayım. 75 yaşında biriyim. Gelin benim halimi görün. Bir teftiş heyeti veya müfettiş gönderin. Ne gönderirseniz gönderin. Ben bu ülkenin vatandaşı değil miyim? Bu benim yasal hakkım ve emeğim. Benim bir yardıma ihtiyacım yok. Ben sadece hiç kimseye muhtaç olmamak için malulen emekli olmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Hatice Erikçi ise gözyaşlarını tutamayarak, eşinin durumuna çok üzüldüğünü ve yetkililerden sadece eşinin emekli olabilmesi için yardım istediklerini söyledi.

Kaynak: (İLKHA-İbrahim Koçyiğit)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?