USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Pazarda 41 çeşit balık, hangisi kaç lira?

Balık sezonu tüm yurtta olduğu gibi Gaziantep’te de devam ediyor. Peki pazarda hangi balıklar var, fiyatları ne, sizler için araştırdık.

Pazarda 41 çeşit balık, hangisi kaç lira?
23-02-2021 15:59
23-02-2021 17:52
Google News
Balıkçı esnafından, “Gaziantep’te balık satışları ne durumda, pandeminin satışlara nasıl bir etkisi oldu, halk en çok hangi türü tercih ediyor?” sorularının cevaplarını da aldık. 

41 ÇEŞİT BALIK, GÜNLÜK OLARAK TAZE GELİYOR

Esnaf Mehmet Ateşuşağı, pazarda 41 çeşit balık olduğunu ve hepsinin günlük olarak taze geldiğini ifade etti. Ateşuşağı’nın belirttiğine göre; balıklar Samsun’dan, İstanbul’dan, İzmir’den, İskenderun’dan, Mersin’den, Malatya’dan (tatlı su balığı-alabalık) yani suyun olduğu her bölgeden geliyor. Gaziantep’te üretilip, gelen balık şu an yok. 

Ateşuşağı, fiyatların geçen seneye göre biraz pahalı olduğunu ancak koronadan dolayı vatandaşın talebinin çok olduğunu söyledi.

“BAĞIŞIKLIĞI YÜKSELTTİĞİNİ BEN BİRE BİR YAŞADIM”

Esnaf Akif Alkan da balığın koronaya karşı koruduğunu bizzat yaşadığını anlattı: “Virüsten dolayı halkımız balığa biraz daha rağbet gösterdi ama biz ilk başta söylendikten sonra 3-4 günde unutan bir milletiz. Ondan dolayı da şimdi o satış yok. 

Bağışıklığı yükselttiğini ben bire bir yaşadım. Benim çevremde korona olan vatandaş sayısı çoktu. Ben burada nereden baksan bin kişi ile temas halindeyim. Herhalde balığın etkisi diye düşünüyorum, çok şükür korona olmadım.”

Esnaf Murat Arar ise pandemi döneminde balık satışlarının arttığını, Gaziantep’te normalde de balıkçıların işinin iyi olduğunu söyledi: “Gaziantep halkı çok güzel balık tüketiyor, memnunuz. Eskiye nazaran çok iyiyiz.”

HER DÜKKÂNDA GÜNLÜK 50-60 KİLO HAMSİ İŞLENİYOR

Esnaflar Gaziantep’te genel olarak hamsi tüketildiğini ifade ettiler, Mehmet Ateşuşağı pazarın her dükkânında günlük 50-60 kilo hamsi işlediklerini; kilosunun da 30 lira olduğunu aktardı: 

“Pazarda levrek, çupra, hamsi, çinekop, barbun, mevsimin balıklarının hepsi var. Hamsiden sonra genellikle çupra, somon, istavrit satılıyor. Çupra 55 lira. İstavrit bugün pahalı geldi, 50 lira; normalde 30 liraydı. Alabalık 35 lira, palamut 30 lira, levrek ve çupra var; 60 lira 55 lira. Mezgit balıkları var, orijinal deniz balıkları çok pahalı olanlar; 70 lira, 85 lira.”

Akif Alkan, çok az gelen bir balık olduğunu söylediği “lagos”un çok lezzetli olduğunu belirtti, kilosunun 180 lira olduğunu söyledi.

BALIK SEZONUNUN BİTİMİNE 60-70 GÜN KALDI

Alkan, fiyatların üzerine fark gelmediğini ancak vatandaşın yılbaşından sonra onları unuttuğu söyleyerek sitemde bulundu: “Biz hatırlatmak istiyoruz ama ister istemez ‘pahalı’ diyorlar. Hamsi yılbaşından önce de 30 liraydı, şimdi de 30 lira; istavrit 40 liraydı, şimdi de 40 lira. Levreğin fiyatı 55 liraydı, yine aydı. 

Antep’te her sene yaşadığımız gibi, yılbaşından sonra balığa rağbet biraz azalıyor. Yılbaşından önce satış potansiyeli daha yüksek oluyor; çünkü hava biraz daha yağışlı. Onun bile etkisi oluyor satışlarımızda. Şubat ayı geldiğinde, ister istemez düşüyor satışlarımız. 

Balık sezonunun bitimine 60-70 günümüz kaldı; çünkü 30 Nisan’da av yasağı devreye giriyor. Ondan dolayı balık gelmiyor. Yine geliyor ama bu kadar çeşit yapamıyoruz.”

Haber: Başak AKAY
 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?