USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Pamukta destek herkese var Birecik’e yok!

Devletin 2018 yılında çiftçiye ödeyeceği tarımsal destekler hatlarıyla belli olurken, Birecik’te pamuk üreticisi çiftçinin destek dışında bırakılması şaşırttı.

Pamukta destek herkese var Birecik’e yok!
02-02-2018 12:07
Google News
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakbıbaba’nın doğduğu Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde pamuk üreticileri, özellikle 2017 yılında uygulanan desteklerden yaralanamadı. Birecikli pamuk üreticisi çiftçiler, uygulanan desteğin dışında kalmalarına anlam veremedi.

Tarıma 2018’de toplam 14.8 milyar lira destek verilecek

Devletin 2018 yılında çiftçiye ödeyeceği tarımsal destekler ana hatlarıyla belli oldu. Tarıma 2018 yılında toplamda 14.8 milyar liralık destek ödenmesi öngörülüyor. Bu desteğin 4 milyar lirası hayvancılık, 1.9 milyar lirası mazot desteği, 1.7 milyar lirası kırsal kalkınma ve 1.5 milyar lirası ise pamuk primi desteği olarak ödenecek.

Pamukta üretim ve destek artıyor

Üretimi yeniden artmaya başlayan pamukta çiftçi hem mazot hem de prim olarak daha yüksek destek alacak. 2018 yılı bütçesinden pamuk üreticilerine toplamda 1.5 milyar lira prim (fark ödemesi) desteği verilecek.

Hızla yaygınlaşan ve devletin en az yüzde 50 prim desteği sağladığı tarım ürünleri sigortası desteğinde 58 milyon liralık artış öngörülüyor. 2017 yılı için 900 milyon lira olarak açıklanan tarım sigortaları prim desteği, 2018’de 958 milyon lira olacak. İlk kez 2017’de uygulanan kuraklık sigortası 2018’de yaygınlaşması bekleniyor.

Pamukta Birecik’e destek neden yok?

Sulu tarla miktarının bir kısmı sular altında kalan Birecik’te pamuk ekimi için harekete geçen çiftçiler Neden Birecik’e destek verilmediğini sorgularken, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Birecikli çiftçiler, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, bakanlığından önce alınan bu kararın düzeltileceğine inanıyorlar. Türkiye’nin pamuk ithal eden bir ülke olduğunun altını çizen çiftçıler, “Bir taraftan pamuk ithal ederken diğer taraftan pamuk ekimi yapılan arazilerde Türkiye’de her yere destek var, Bakanının doğduğu Birecik’e olmaması bizleri mağdur ettiği kadar derinden üzdü. Sayın Bakanının mağduriyetimizi gidereceğine olan inancımız tamdır.” dediler.

Mega Haber merkezine ulaşan bir çiftçimizin konu ile ilgili çağrısını noktasına virgülüne karışmadan olduğu gibi yayınlıyoruz.

"Sayın Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfa ili Birecik ilçesi doğumlu ve ilkokul, ortaokul, liseyi Fırat’ın incisi olan Birecik’te okudu.

Ancak sayın bakanımız kendi ilçesinin çiftçilerini unuttumu acaba? Yoksa cezalandırıyormu? Tarımın sanayiye en fazla desteği olan ürünü olan pamuk ekiciler verilen desteği neden kapsam dışında bıraktığını anlamış değiliz.  Türkiye Cumhuriyeti tüm pamuk çiftçileri desteğinden faydalanıyorda, acaba neden Birecik ilçesi çiftçileri yetiştirdiği pamuktaki yapılan bu ayrımcılıktan dolayı çok üzgünler.  Sayın bakana soruyoruz; İslamiyet’te ve Anayasamızın 10. Maddesinde ayrımcılık yoktur. Tüm vatandaşlar ve eşitlik ilkesinde eşittir. Görüyoruzki, Devletimiz yurtdışından pamuk ithalat için milyarlarca dolar öderken Türk çiftçisine destek olurken bu ayrımcılık nedendir. Sayın bakanımızdan bu yanlışlığı gidereceğine güvencimiz tamdır."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?