USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Normale dönüş uzun sürecek,Toplumun yüzde 60'ı aşılanırsa etkisi görülür

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Covid-19 Salgınına karşı önümüzdeki aylarda uygulanacak olan aşıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Normale dönüş uzun sürecek,Toplumun yüzde 60'ı aşılanırsa etkisi görülür
30-12-2020 01:14
Google News

Çin'den gelecek olan Covid-19 aşısının vatandaşlara uygulanmasının bir takvime göre olacağını kaydeden Tarla, aşılamanın ardından normal yaşama dönüşün uzun bir süre alacağını söyledi. Toplumun yüzde 60'ının aşılanması gerektiği ifade edilirken aşımın tam olarak etkilerinin yüzde aşılama yapıldıktan sonra görüleceği kaydedildi.
Covid-19 Salgınının etkileri devam ediyor.
Türkiye genelinde salgına karşı alınan sıkı tedbirler sonunda vaka oranlarında ciddi bir gerileme yaşandı. Geçtiğimiz aylarda vaka artışlarının en fazla yaşandığı iller arasında yer alan Gaziantep'te, vaka oranlarında yüzde 80'ne yakın düşüş yaşandı. Hayat Eve Sığar Uygulamasına da yansıyan kırmızıdan yeşile dönüş ve vaka düşüşleri sonrası kentte sevinç yaşandı.
VAKALAR AZALDI
Gaziantep'te vaka düşüşlerinin etkilerinin görüldüğünü söyleyen Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada kentte vaka oranlarının yüzde 66 düştüğü kaydedildi. Sahadan elde etmiş olduğumuz bilgilerde vaka düşüşlerinin yansımalarını görebiliyoruz. Hastane servislerinde tedavi gören hastaların oranı önemli ölçüde azaldı. Yoğun bakım servislerinde de vaka sayılarındaki düşüşün etkilerinin görüldüğü söyleniyor, ilk zamanlarda olduğu kadar olmasa da yoğun bakım servislerinde yoğunluklar devam ediyor. Poliklinikler ve servislerde hasta oranlarının azaldığı bir gerçek.”
“TOPLUMUN YÜZDE 60'I AŞILANMALI”
Çin'den gelecek olan aşının gecikmesini değerlendiren Tarla, “Aşının etkilerini henüz tam olarak bilmiyoruz. Aşının vaka oranlarının daha da azalmasına neden olur mu konusu ilerleyen zamanda ortaya çıkacaktır. Aşının tam olarak etkilerini toplumun yüzde 60'ının aşılanması sonrasında görüleceğini düşünüyoruz. Aşımız güvenilir ve bilimsel olarak kabul edilmiş bir aşı ise vaka oranlarımızı etkileyecektir. İlk aşamada 50 milyon doz aşının gelmesi bekleniyor. İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu tarafından yapılacak testlerin ardından aşılama başlayacak. Sağlık Bakanının açıklamasına göre başta Sağlık Çalışanları olmak üzere aşılamaların yapılacak. Bu konuda bizlere net bir açıklama yapılmadı.”
“VAKA DÜŞÜŞLERİNDE KISITLAMALAR ETKİLİ OLDU”
Vaka oranındaki düşüşlerde kısıtlamaların etkisini olduğunu söyleyen Tarla, “Kısıtlamaların etkisi ile vaka oranlarının düştüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz gün uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, kısıtlamaların daha önce uygulansa idi can kayıplarının daha az yaşanacağı ifade edildi. Aşılamanın ardından tam olarak bir normale dönüşün olacağını düşünmüyorum. Nüfusumuzun yüzde 60'ını aşılayıp, aşılanan kişilerin bağışıklığının olduğunu farz etsek bile uzun vadeli bir süreç bizi bekliyor. Aşının koruyuculuğunun aylar sonra düşüp düşmeyeceği konusu da var. İnsanların yeniden aşılanması da gerekebilir. Tam olarak normale dönüş için bir takvim zor olacaktır.”
VİRÜSÜN BULAŞTIRICI ÖZELLİĞİ ARTTI
Covid-19 Pandemisinin mutasyona uğradığının hatırlatılması üzerine konuşan Tarla, “Covid-19'un 65'e yakın mutasyon geçirdiği söyleniyor. Son olarak İngiltere'den yapılan açıklama ile virüsün mutasyona uğradığını öğrendik. Bulaştırıcı özelliğinin arttığı ifade edildi. Virüsün bulaştırıcı özelliğini artırması iyi bir şey değil. Yapılan araştırmaların sonuçları ilerleyen günlerde ortaya çıkacaktır” diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?