USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İnşaat sektöründe kriz devam ediyor!

Döviz kurunda meydana gelen önlenemez yükseliş, hükümetin müdahalesi ile sona erdi. 18 lira seviyelerinden 12 lira seviyesine gerileyen döviz kurundaki düşüş, ne yazık maliyetlere yansımadı. Döviz kurundaki yükseliş bahane edilerek yapılan zamlar geri çekilmez iken, inşaat sektöründeki kriz de her geçen gün derinleşiyor. İnşaat maliyetlerine gelen yüzde 400’lük artışın arından 4 Ocak 2022 tarihi itibariyle çimento ve beton fiyatlarına zam yapılacağı öğr

İnşaat sektöründe kriz devam ediyor!
29-12-2021 18:43
29-12-2021 18:48
GAZİANTEP
Google News

Türkiye’de döviz krizinin neden olduğu ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Hükümet tarafından açıklanan son model ile 18 TL’ye ulaşan dolar, 12 lira seviyelerine geriledi. Yaşanan gerileme sonrası tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de maliyetlerde düşüş beklentisi baş gösterdi. Gaziantep’te de inşaat müteahhitleri, kura bağlı olarak artan maliyetlerin kurdaki düşüşle gerileyip gerilemeyeceğini merak ediyordu.

FAHİŞ ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Müteahhitlerin merakla beklediği indirim haberinin yerine inşaat maliyetlerine yeniden zam haberi geldi. Büyük oranda yerli üretim olan çimento ve betonda, 4 Ocak tarihi itibariyle yeni zamların uygulanacağı ileri sürüldü.  Buna göre fabrikalar, 4 Ocak itibariyle çimientonun tonunda 115+KDV zam yapacağını duyurdu!

“MALİYETLER YÜZDE 400 ARTTI”

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, hükümetin çağrılarına rağmen beton ve çimentoda fahiş artışların devam ettiğini söyledi.  İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “ Döviz kurlarının düşmesine rağmen ithal girdisi olmayan  çimento ve ona bağlı olarak beton fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları ve kartelleşme hükümetin çağrısı ve sektöre inat hala artarak devam etmektedir.  Ortalama artış yüzde 400 oldu” ifadelerini kullandı.

Daha önce gazetemizde açıklamalarda bulunan Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve MCY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Yıldırım, maliyetlerde düşüş beklediklerini açıklamıştı. Yıldırım, “Bilindiği üzere 1 ay öncesine kadar 10 lira ila 12 lira 50 kuruş seviyesi arasında gidip gelen dolar kuru döneminde demir fiyatları 11 bin TL, beton 300 TL, PVC fiyatları yüzde 50 oranında daha düşük fiyattan satılıyordu. Bu işin imalatı yapan ve aracı kurumlara gönderilen fiyatlardan durumu görüyorduk. Gelinen noktada 200’ü aşkın inşaat kalemlerinde yüzde 300’lere varan oranlarda yükseliş oldu. İnşaat denince akla demir ve beton fiyatları geliyor. Bir ülkede üretici, iç piyasaya yetecek kadar ürün bırakmayıp ihracat yapıyorsa burada büyük sıkıntı var demektir.”

“KURUMLAR DENETİM BAŞLATACAK MI?”

İnşaat kalemlerinde yaşanan artışları anlatan Yıldırım, “Nisan ayında 65 TL olan 60x120 granit bugün 270 ila 300 TL bandında satılıyor. O da ürünü bulabilirseniz. Ürünün ödemesini yapacaksın, zamanında ürün gelmez ise yapılan zam ürüne yansıtılıyor. Tüm inşaat kalemlerini dolar kuruna endekslediler. Geçtiğimiz gün döviz 12 TL seviyelerine geriledi. Dolar kurundaki gerilme sonrasında fiyatlarda bir düşüş görmedik. Bu noktada Devlet Denetleme Kurumu, Rekabet Kurulunun yanı sıra şehrin yetkili kurumları bir çalışma başlattı mı?”

“ÇİMENTODA HAMMADDENİN YÜZDE 90’LIK BÖLÜMÜ YERLİ ÜRETİM”

İnşaata dayalı üretimde, ürünlerin yüzde 20’lik bölümünün yurt dışından ithal edildiğini söyleyen Yıldırım, “İnşaat maliyet kalemlerinin yüzde 80’lik bölümü yurt içinde üretiliyor. Betonun ithalatı mı olur? Çimentoda hammaddenin yüzde 10’luk kısmı ithalat, kalan yüzde 90’ı yerli ürün. El insaf. Bu fiyat artışları nereye kadar gider bilmiyoruz. Denetim mekanizmalarının harekete geçmesi gerekiyor. Ancak öngörüm o ki inşaat maliyetleri yükselmeye devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Yıldırım’ın öngörüsü, son gelişmeler ile gerçekleşirken ilerleyen günlerde daha fazla maliyet kaleminde artış beklendiği iddia edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?