USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Grip ve Kovid-19 aşısı bire bir devir yaptırılabilir' önerisi

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, toy sima koronavirüs (Kovid-19) aşısı ile grip aşısının ayrımsız gündüz yahut müşterek gündüz espaslı yapılabileceğini söyledi.

'Grip ve Kovid-19 aşısı bire bir devir yaptırılabilir' önerisi
22-09-2021 11:57
Google News
Yalova

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, AA muhabirine, gribal enfeksiyon ve Kovid-19'un bulaş yolları, hasiyet mekanizmaları ve semptomları açısından birbirine DOĞRU bulunduğunu anlattı.

Gribal enfeksiyonun güzeşte sene az elan tek görülmediğini dile getiren Arıca, "Bunun en ehemmiyetli etkeni de peçe taktık, mesafeye ve hijyene uyduk. Bir de lüp içindeydik, hariç aşırı çıkmadık. Ancak okulların, üniversitelerin açılması ve boğunuk ortamların olmasından çevre bu sene güzeşte seneye mucibince elan birlikte tomar gribal enfeksiyon bekliyoruz." dedi.

Grip semptomlarının Kovid-19 ile ayrımsız olduğunu, koku alma organı akıntısı, hapşırma, acı ve halsizlik üzere belirtiler görüldüğünü aktaran Arıca, şu şekilde bitmeme etti:

"Ailelerden ricamız, çocuklarında rastgele birlikte belirti mevcut ise minimum dü çağ okula göndermesinler. Kovid mi, gribal enfeksiyon mu, evvel günlerde bunu fark edemiyoruz. Gribal enfeksiyon güçlü olsa topu topu sınıfa bulaştırma vaziyeti olabilir. Kovid-19 ise bu, gribal enfeksiyona mucibince 4 kıvrım elan birlikte tomar bulaşıyor, 10 kıvrım elan birlikte tomar hastaneye yatış öyküsü olabiliyor. Bu sebeple değme dü viral enfeksiyonda da korunma, mesafe, hıfzıssıhha ve minimum dü çağ evladı okula göndermemek gerekiyor. Buna ilgi ettiğimiz devir da esasta yayılımı engelleyebiliriz."

"İkisi de çalışkan aşı değil"

Prof. Dr. Arıca, gribal enfeksiyona hakkında meydana getirilen grip aşısının Türkiye'ye geldiğini fakat hâlâ eczane ve hastanelere ulaşmadığını kaydetti.

Grip aşısını riziko grubunda bulunan 6 ay ve üstündeki çocuklara, erişkinlere ve 65 gözyaşı üstünde vakayiname rahatsızlığı bulunanlara önerdiklerini dile getiren Arıca, şu detayları paylaştı:

"Özellikle 'Grip aşısı ile koronavirüs aşısı ortada müddet kısıtlaması mevcut mı?' sanarak soruluyor. Herhangi birlikte bunama bulunmayan zira ikisi de çalışkan aşı değil. Genellikle çalışkan aşılar ortada 1 ay yahut 28 çağ geçmesi gerekiyor lakin koronavirüs ile grip aşısı ortada rastgele birlikte devir bırakmaya lazım yok. Aynı çağ yahut birlikte çağ arayla olabiliriz. Grip aşısı çoğu kez ilkgüz ayından ocak, küçük ay ayına denli 6 ay ve üstündeki her insana vurulabilir. Bu aşıyı başta vakayiname rahatsızlığı, böbrek, his yetmezliği, nörolojik rahatsızlığı olanlara, daima derman kullananlara, 65 gözyaşı ve kimlik yahut daima enfeksiyon nâkil şahıslara öneriyoruz. Koronavirüs aşıları da şu an 12 gözyaşı ve kimlik şahıslara yapılabiliyor."

Arıca, lazım Kovid-19 gerekse grip aşısında evvel 24 ila 48 vakit içre şişlik, kızarıklık, halsizlik üzere etkilerin değme 10 insandan ikisinde görülebildiğini belirtti.

Aynı çağ dü aşının yapılması şeklinde duygulanım süresinin elan çelimsiz olabileceğini vurgulayan Arıca, "Aynı çağ vurdurdukları takdirde dü dulda sağlanarak çelimsiz vadede taraf tesirleri geçecektir. Bilim kullanıcılarını adına bunu öneriyoruz ve bunun müfit olacağını düşünüyorum." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?