USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SGK harekete geçti: Sahte sigorta yapan ve yaptırana hapis cezası

SGK, eşe, dosta işyerinde çalışmayan ancak sigorta yaptıranlar ile sahte işyeri kuranlar için adımlarını sıkılaştırdı. Tespit edilenlere hem para cezası hem de hapis cezası uygulanacak.

SGK harekete geçti: Sahte sigorta yapan ve yaptırana hapis cezası
21-05-2024 10:09
21-05-2024 10:17
GAZİANTEP
Google News
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadeleye odaklanarak "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu"nu kurdu.
HAKSIZ PARA KAZANANLARA BÜYÜK CEZA
Binlerce sahte sigorta girişimini takip ve tespit eden SGK, bu adımla çalışanların sosyal güvenlik haklarını korurken, haksız para kazanmak isteyen işyerlerine de cezai yaptırımlar uyguluyor.
FAİZİYLE BİRLİKTE GERİ ALINACAK
Sahte sigortalılık tespiti halinde, sahte olduğu belirlenen hizmetler ve bağlanan aylıklar iptal edilirken, ödenmiş olan maaşlar ve diğer parasal değerler faiziyle birlikte geri alınıyor. İlgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunularak cezai yaptırım süreci başlatılıyor. Sahte işyeri girişimlerinde ise işyerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve işyeri sicil numarası iptal ediliyor.
Sahte işyerlerinden ödenen primler SGK tarafından el konuluyor ve teşvik ve desteklerden yararlanılmışsa gecikme cezası ile birlikte geri alınıyor. Sahte sigortalılık, bir kişinin kayıtlarda sigortalı gösterilmesi ancak gerçekte işyerinde çalışmadığı durumu olarak tanımlanırken, sahte işyerleri gerçekte hiç var olmadığı halde resmi olarak faaliyete geçirilen ve sigortalı çalıştırılmaya başlanan işyerleri olarak nitelendiriliyor.
Sahte sigortalılık ve işyeri tespiti için SGK denetim memurları aktif rol alıyor. Sahte sigortalılığın yanı sıra, sahte işyerlerine yönelik yapılan denetimlerle de bu alandaki olumsuz durumların önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, sahte işyerlerinden ödenen primler geri alınarak, gereken cezai işlemler uygulanıyor ve ilgili vergi dairesine bilgi veriliyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?