USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantepli kadınların hazırladığı kurutmalıklar dünya mutfaklarında...

Gaziantepli kadınların kış hazırladığı kurutmalıklar dünya mutfaklarına da girdi. Birbir emekle hazırlanan kurutmalıklara Avrupa ülkelerinden büyük talep var.

Gaziantepli kadınların hazırladığı kurutmalıklar dünya mutfaklarında...
29-09-2016 10:29
Google News
Bahçelerden toplandıktan kurutulan sebzeler kışın da Gazianteplilerin sofralarında yerini alıyor. Önceleri sadece Gazianteplilerin tükettiği kurutmalıklar artık dünya mutfaklarına da giriyor.

Patlıcan, biber, kabak, acur... Hepsi Gaziantep’te kışın tüketilmek için yaz aylarından itibaren hazırlanan kurutulmuş sebzeler arasında.

Kurutmalık sebze üretimi önceleri sadece Gaziantep’te kış aylarında tüketilmek için yapılıyordu. Ancak son yıllarda bu üretim ihracatı yapılan bir sektör haline dönüştü.

Kurutmalıklarda fabrikasyon sistemine geçilmediğinden oyma ve kurutma işlemleri halen kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

İhracatın büyük bir bölümü iç piyasaya yapılıyor. Ancak çoğu Avrupa ülkesinden de Gaziantep’te yapılan kurutmalıklara rağbet var.

Yakın zaman içerisinde Türkiye’nin ihraç ürünleri arasına girmeyi başaran kurutmalık, aynı zamanda mevsimlik olarak bu işi yapan yüzlerce aileye ek kazanç sağlıyor.

Kurutmalık sebzeler borsada da işlem görüyor. İşlemler adet üzerinden yapılıyor. Gaziantep’te 2015 yılında 1 milyon lira tutarında, 8 milyon adet kurutmalık ürün satıldı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?