USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep’in boşanma oranları şaşırtıyor! Dosyalar kabarık...

Gaziantep’in boşanma davalarına dönük istatistik verileri şaşırttı; 2 bin 167 çift boşanırken, boşanma davası süren dosyalarında bir hayli kabarık olduğu öğrenildi.

Gaziantep’in boşanma oranları şaşırtıyor! Dosyalar kabarık...
24-10-2017 09:34
Google News
Gaziantep’in boşanma davalarına dönük istatistik verileri şaşırttı; 2 bin 167 çift boşanırken, boşanma davası süren dosyalarında bir hayli kabarık olduğu öğrenildi. Gaziantep’te geçen yıl açılan davaların yüzde 50’den fazlasını boşanma davaları oluşturdu. Gaziantep Adliyesi’nde faaliyet gösteren 6 Aile Mahkemesi’nde ortalama 4 bin dolayında boşanma dosyası olduğunu ortaya çıktı.

Gaziantep’te boşanmak için mahkemeye giden çiftlerin sayısı her geçen yıl artış gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre Gaziantep’teki evliliklerin ilk 5 yılında boşanma oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye genelinde çiftlerin ilk 5 yılda boşanma oranı yüzde 39.1 iken bu rakam Gaziantep’te yüzde 46.4 oldu.

Gaziantep’te geçen yıla göre boşanma oranı yüzde 11 arttı. Türkiye ortalaması yüzde 31 iken Gaziantep’te bu ortalama yüzde 40’ları geçmiş durumda. Dosyalarda aile hukukunu ilgilendiren nafaka, velayet gibi davalar da var. vatandaşlar, kentteki boşanma rakamlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasının normal olmadığını belirterek bu durumu bir facia olarak nitelendirdiler.

NEDEN BOŞANIYORLAR?

Gaziantep’te evliliklerine son veren ailelerin, yüzde 97’sinin geçimsizlik nedeniyle boşandığı öğrenildi. Boşanmaların yüzde 3’ünün ise zina, cana kast ve pek fena muamele, cürüm ve haysiyetsizlik, terk, akıl hastalığı ve diğer nedenlerden dolayı olduğu ortaya çıktı. Gaziantep Türkiye sırlamasında geçimsizlik nedeniyle boşanan iller arasında 24. Sırada yer alıyor. Gaziantep Adliyesi’nde faaliyet gösteren 6 Aile Mahkemesi’nde ortalama 3 bin 500 dolayında boşanma dosyası olduğunu ortaya çıktı. Gaziantep’teki boşanmalarda geçimsizlik ve ekonomik sıkıntılar başı çekiyor.

SOSYLA MEDYANIN ETKİSİ

Türkiye’de evlenen çiftlerin sayısı azalırken, boşanma oranları artıyor. Toplumda her geçen gün artan ahlaki yozlaşmayı ve boşanmaları değerlendiren vatandaşlar, “Bu durum bizi gerçekten çok derinden üzmüştür. Çünkü üzüntü verici bir durum. Bu durumun bazı nedenleri var. Bu nedenler üzerinde durmak gerekiyor. Bunlardan bir tanesi maneviyatsızlıktır. Diğeri ise kanunlarla ilgili bazı sıkıntılardır. Maneviyatla ilgili malumunuz şu an özellikle Türkiye’de görsel basın veya yazılı basın, sosyal medya olsun. Bunlar özümüze, dinimize ve toplumun zihin kodlarına uygun bir şekilde icra edilmemektedir. En büyük nedenlerden bir tanesi budur” diye konuştular.

TÜRKİYE GENELİ DURUM

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre geçen yıl 594 bin 493 evlilik, 126 bin 164 boşanma gerçekleşti. Evlenmelerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1.41, boşanmaların sayısı ise yüzde 4.30 azaldı. Bu veriler, resmi evlilik ve boşanmaları kapsıyor, resmi nikahsız evlilik ve boşanmaları kapsamıyor. Buna bağlı olarak hem evlenme hızı, hem de boşanma hızı geriledi. Her bin kişilik nüfusa karşılık evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı, 0.21 puan gerileyerek binde 7.71’den binde 7.50’ye indi. Bin kişilik nüfusa karşılık boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı ise 0.09 puanlık bir gerileme ile binde 1.69’dan binde 1.59’a indi. (Pusula)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?