USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep'te İntiharlar Gündemden Düşmüyor!

Gaziantep’te her geçen gün artan intihar vakaları korkutuyor. Son haftalarda meydana gelen 5 olayda, 4 kişi intihar ederek hayatına son verdi, intihar girişimine bulunan 1 kişi ise güvenlik güçlerinin müdahalesi ile kurtarıldı. Yaşanan intihar olaylarının nedenleri araştırılırken, art arda yaşanan vakalar, vatandaşların içinde bulunduğu psikolojik buhranı da gözler önüne serdi.

Gaziantep'te İntiharlar Gündemden Düşmüyor!
10-11-2022 11:23
10-11-2022 11:28
GAZİANTEP
Google News
Gaziantep’te intihar vakalarının ardı arkası kesilmiyor. Ekim ayının son günlerinde art arda yaşanan intihar olaylarında 3 kişi hayatını kaybetmiş, Kasım ayının ilk günlerinde Gaziantep Kalesi’ne çıkan bir genç intihar girişiminde bulunmuştu. Geçtiğimiz gün ise kentte emlakçılık yapan Aziz B. İsimli kişinin kendisini asarak yaşamına son vermesi, kentteki intihar vakalarının geldiği noktayı gözler önüne serdi.
GENÇ ADAM CANINA KIYDI
İddiaya göre Yazıcık Mahallesi’nde E.A. isimli şahıs, tavana asılı halde bulundu. Özel bir Hastaneye kaldırılan E.A., tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Gaziantep’te intihar olaylarının ardı arkası kesilmiyor. İddiaya göre Yazıcık Mahallesi’nde ikamet eden E.A. isimli şahıs, tavana asılı halde bulundu. Yakınlarının müdahalesi ile özel bir hastaneye kaldırılan E.A. tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadı.
Emniyet güçleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.
55 YAŞINDAKİ KADIN, İNTİHAR ETTİ
Emek Mahallesi Milli Egemenlik Bulvarı üzerindeki Elif Aparmanında meydana gelen olayda, 55 yaşında olduğu öğrenilen Sevgi E. 4. Kattaki dairesinden aşağı atlayarak intihar etti. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
AVM’NİN TERASINDAN KENDİNİ BOŞLUĞA BIRAKTI
Kentte geçtiğimiz hafta meydana gelen olayda ise Osmangazi Mahallesi’nde bulunan bir AVM’de yaşandı. İddiaya göre, AVM’nin terasına çıkan 22 yaşındaki Ali A. İsimli genç, kendini boşluğa bıraktı.
Ağır yaralı olarak Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma hastanesi acil servisine kaldırılan genç, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı…
KALE BURCUNA ÇIKTI!
Gaziantep Kalesi burçlarında oturan gencin görüntüsü çevrede paniğe neden oldu. Polis ekiplerinin bölgeye gelişi ile gencin intihardan vazgeçirilmesi ile ilgili ikna çabaları başladı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, gencin polisin ani müdahalesi ile kale burcundan indirildiği görüldü.
Kaleden çıkarılan genç, polis aracına bindirilerek emniyete götürüldü.
YAŞAMINA SON VERDİ
Kentte yaşanan son olay ise geçtiğimiz gün meydana geldi. İddiaya göre ünlü bir müteahhittin yeğeni olan Aziz B. İsimli emlakçı henüz bilinmeyen bir nedenle yaşamına son verdi. İbn-i Sina Mahallesi’ndeki evinde asılı halde bulunan Aziz B.’nin sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk kontrolde hayatını kaybettiği belirlendi.
20 YILDA 56 BİN KİŞİ YAŞAMINA SON VERDİ!
Uzman Psikolog Pınar Tümbaş, kentte yaşanan intihar olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tümbaş, ‘’İntihar, bireyin kendi yaşamına, sonucunun ölüm olduğunu bilerek son verme eylemidir. TÜİK verilerine göre 20 yılda 56 bin kişi yaşamına son verdi. Her yıl ortalama 3 bin kişi yaşamını sonlandırırken, günlük ortalama 8 kişi hayatına son veriyor. Günümüzde intihar oranlarının en sık görüldüğü yaş grubu 15 ila 34 yaşlar arasıdır.
Kendilerini yetersiz, eksik, çaresiz, değersiz, umutsuz veya karamsar hisseden bireylerin uykularının, yaşam biçiminin, beslenme alışkanlıklarının ve sosyal çevreleriyle ilişkilerinin bozulduğunu belirten kişilerin bir psikolog ya da psikiyatrdan yardım alması şarttır.
İNTİHAR SEBEPLERİ?
İntihara sebep olan davranışlar arasında; stresörler, intiharı tetikleyen olgular ve intihara yatkınlık gibi ögeler göz önünde bulundurulmalıdır.
Ruhsal rahatsızlıkları mevcut insanlarda intihar riski artmaktadır. Depresyon ve bipolar bozukluk intiharların yüzde atmışıyla ilişkilendirilmiştir.
İntihara sebep olan diğer etki faktörleri ise; alkol ve madde bağımlılığı, fiziksel hastalıklar, medeni hal, yaş ve cinsiyet, aile geçimsizliği, işsizlik, iş ve okul yaşamındaki rekabet ortamı, Yalnız yaşayan kişilerde, sınırda kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu, şizofrenidir.
İNTİHARIN ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ?
İntihar sürecinde kişinin intihar etmeye yönelik sözel ve davranışsal sinyallerinin doğru bir şekilde anlamlandırılması sonucunda uygun önlemler alınarak, kişinin “intihar fikri” aşamasında bu düşüncelerinin eyleme dönüşmesinin önüne geçilebilinir.
İntihar eğilimi olan kişiyi fark edersek ruh sağlığı uzmanına gitmesi yönünde destek olabiliriz. Antidepresan, duygudurum dengeleyici ilaçlar ve intihara yönelik bilişsel davranışçı terapi yararlıdır. Bilişsel davranışçı terapinin daha sonraki intihar girişimlerini önlemede oldukça yararlı olduğu saptanmıştır’’ ifadelerini kullandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?