USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep'te çökme tehlikesi olan çok sayıda yapı var

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkan Vekili Selçuk Soysüren, Gaziantep'te çökme tehlikesi olan bu tür çok sayıda yapı olduğuna dikkat çekti.

Gaziantep'te çökme tehlikesi olan çok sayıda yapı var
08-08-2021 16:21
Google News

 

Soysüren, yaşanan vahim olayın deprem master planının önemini ortaya koyduğunu ifade etti. Soysüren, "Maalesef şehrimizde küçük bir depremde bile çökecek binlerce yapı var. Bu tür felaketlerin önüne geçmek için deprem master planının hayata geçirilmesi gerekiyor. Böylece çürük binalar tespit edilecek ve güçlendirilemiyorsa yıkılacaktır" dedi. 

Çağdaş Mahallesinde çöken 5 katlı bina ile ilgili değerlendirme yapan Soysüren,  Çöken binanın yapım sürecinin hiçbir aşamasında mühendislik hizmeti alınmadığını, bilim, fen ve sanat kaidelerine uyulmadığını belirtti. 

İNCELEME YAPTIK

İMO Şube Başkan Vekili Soysüren, "Binanın çökmesinin hemen ardından olay yerine giden ilk ekibiz. Benim de içinde bulunduğum teknik ekip, çöken binanın enkazında inceleme yaptı, çevre sakinleri ile görüştü. Bina zemin üzerine iki kat yani toplam 3 katlı olması gerekirken, kaçak 2 katla birlikte 5 katlı olarak inşa edilmiş.  Binanın beton kalitesi çok düşük. Olması gerekenden çok çok az demir kullanılmış. Binanın yapımında, taşıyıcı eleman olarak briket ve delikli tuğla kullanılmış olup düşey taşıyıcı elemanlar kullanılmadan doğrudan doğruya kirişlerle duvarlara bindirilmiştir. Ayrıca alt katta otopark veya başka amaç için kullanılmak üzere daha geniş bir alan oluşturmak için en az 2 tane taşıyıcı duvarın kaldırıldığı çevre sakinlerinden öğrenilmiştir.  Neredeyse mühendislik bilimi ile inatlaşarak yapılan bina doğal olarak çökmüştür" diye konuştu. 

GAZİANTEP’TE BİNLERCE YAPI VAR

Soysüren, açıklamasına şöyle devam etti:  "Yurdumuzun büyük bir bölümü gibi Gaziantep de deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Gaziantep il merkezimiz, Nurdağı ilçesinden geçen Doğu Anadolu Fay Hattına kuş uçuşu 45 km mesafede yer alıyor. Marmara depreminin 10'dan fazla ili etkilediği düşünülürse, 45 km'lik mesafenin hiçbir öneminin olmadığı anlaşılır. Dolayısıyla Gaziantep olarak çok ciddi deprem riski altında bulunmaktayız. Depremleri engelleme şansımız yok. Ancak, alınacak tedbirlerle depremlerin yol açtığı can ve mal kayıplarını en aza indirebiliriz. Şehrimizdeki binaların depreme bile gerek kalmadan kendiliğinden çökmesi tehlikenin büyüklüğünü ortaya koymaktadır. Üzülerek belirtmek istiyoruz ki, şehrimizde mühendislik hizmeti almayan, çok küçük bir depremde büyük felaketlere yol açacak yüzlerce hatta binlerce yapı bulunmaktadır. 

DEPREM MASTER PLANINA ÖNEMLİ

“Olası bir depremde vatandaşların can ve mal güvenliğini korumanın yolu deprem master planını hayata geçirmekten geçmektedir” diyen Soysüren, “Deprem master planı ile çürük yapılar tespit edilecek. Güvenli olmayan yapılar güçlendirme gerekiyorsa güçlendirilecektir. Güçlendirme ile de güvenli hale gelmiyorsa yıkılacaktır. Bu anlamda Gaziantep'in deprem master planının hazırlanması için çalışmaların başlaması sevindiricidir. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile deprem master planının hayata geçirilmesi için çalışmalar sürmektedir. Deprem master planı ile ilgili çalışmalara Odamız ve TMOBB'a bağlı diğer meslek odaları da her türlü katkıyı yapmaktadır. Gaziantep'in bu alanda öncü olması ve koordinasyon içerisinde çalışmaların devam etmesi şehrimiz için bir şanstır. Çalışmaların hızlandırılarak, kısa sürede tamamlanması çok önemlidir. Çünkü depremin yeri ve zamanı bilinmemektedir. Bu nedenle her an depremlere hazırlıklı olmalıyız."

 

      
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?