USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep'e Kâbe benzetmesi

Kutsal topraklarda Safa ve Merve Tepeleri yer almaktadır. Hac ve umre tavaflarından sonra Kâbe’ye daha yakın olan Safâ’dan Merve’ye dört gidişle üç gelişten ibaret olan sa‘y ibadeti yapılır. 

Gaziantep'e Kâbe benzetmesi
17-04-2021 12:01
17-04-2021 12:30
Google News
Safâ ile Merve arasında gerçekleştirilen sa‘yın hac ve umre çerçevesinde yerine getirilen ibadetlerden (menâsik) biri olması, Hz. İbrâhim’in eşi Hâcer’in oğlu İsmâil ile Mekke vadisinde yalnız kaldıktan sonra Safâ ile Merve tepeleri arasında oğluna su araması hadisesine dayanmaktadır (Buhârî, “Enbiyâʾ”, 9).

Hz. İbrâhim, oğlu İsmâil ile Kâbe’nin yapımını tamamladığında, “Ey rabbimiz! Bize ibadet usullerimizi göster.” diye dua edince (el-Bakara 2/128) Cebrâil diğer hac menâsiki yanında Safâ ile Merve arasındaki sa‘yı de onlara öğretmiş, ardından gelen peygamberler ve ümmetleri de Kâbe’yi ziyaret ettikten sonra Safâ ile Merve arasında sa‘y etmeyi sürdürmüştür. 

Bu isimlerin Gaziantep’e nasıl bir yansıması olduğunu ise Araştırmacı-Yazar İbrahim Alisinanoğlu, Mega Haber'e açıkladı.

Kentte yer alan Merveşehir ve Safaşehir mahallelerinin kurulduğu dönem ile ilgili konuşan Araştırmacı-Yazar Alisinanoğlu, Merveşehir Mahallesi’nin; Gaziantep’in kuzeyinde, Karşıyaka’nın hemen arka taraflarında 1995’ten sonra imara açılmış, Gaziantep’in ilk toplu konut alanlarından bir tanesi olduğunu aktardı. Alisinanoğlu’nun verdiği bilgiye göre; aynı dönemde Organize Sanayi’nin orada bir bölge de Sefaşehir olarak imara açıldı.

Alisinanoğlu, mahallenin isimlendirilmesi ile ilgili şunları söyledi: “Mahallenin ismi, kutsal topraklardaki Merve ve Sefa tepelerinden esinlenerek de konmuş olabilir. O dönemde şehrin bu kesimindeki mahalleye Merveşehir denirken, Organize Sanayi’nin hemen yanı başında olan tepeye de Sefaşehir ismi verilmiştir. Belki de bunu çağrıştırarak iki tepeye kutsal yerlerin isimlerini vermek istemiş olabilirler.”

Alisinanoğlu, Sefaşehir Mahallesi’nin büyümeyerek, dar bir alanda kaldığını; Merveşehir’in ise ilk kurulduğu günle bugünü mukayese edildiğinde, o bölgenin orta yerinde kaldığını belirtti.  

Araştırmacı-Yazar İbrahim Alisinanoğlu şöyle devam etti: “Merveşehir’in ilk kurulduğu yıllarda o çevrede fazla ev yoktu. Cinderesi’nin bir parçasıdır aslında Merveşehir. Tugay istikametinden mezarlık istikametine doğru giderken, Merinos fabrikasına yaklaştığınızda sol tarafta küçük bir tepenin üzerinde kurulmuştur. 

Ondan sonra da şehir yoktur. Fakat Merveşehir’den önce Beylerbeyi’ne doğru otogar yapılmıştır. Otogarın arkasında Galericiler Sitesi yapıldı. Ondan sonra da bugünkü Merveşehir dediğimiz alandaki, Cinderesi ile aradaki boşluğun tamamı zaman içerisinde kapandı. Merveşehir belki de çok dar bir alanı ifade etmeye başladı, onun dışında birkaç tane yeni mahalleler ortaya çıktı. 

Önce site ismi olarak verildi. Konulan isim halk tarafından tutulunca, o mahallenin ismine Merveşehir denmeye başlandı.”

Haber: Başak AKAY





 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?