USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

“Destek olmazsa Esnaf ayakta kalamaz”

Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “29 Nisan 2021 yani Perşembe akşamı saat 19.00’dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz” açıklamasında bulundu. Tam Kapanma açıklamasının ardından iş dünyası ve esnaftan tepkiler yükseldi. 19 günlük tam kapanma döneminde uygulanacak yasakta, esnafın ve iş dünyasının SGK, Bağkur, vergi, kira gibi başlıca ödemelerinin akıbetinin ne olacağı tartışılıyor.

 “Destek  olmazsa Esnaf ayakta kalamaz”
28-04-2021 23:21
Google News

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı sonrasına kadar sürecek yeni Covid-19 tedbirlerini açıkladı. Söz konusu açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, “29 Nisan 2021 yani Perşembe akşamı saat 19.00’dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz. Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır” ifadelerini kullandı. “TEPKİLER GECİKMEDİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında tam kapanma nedeniyle faaliyetleri aksayacak iş dünyası ve esnafa yönelik desteklere yer verilmemesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Esnaf ve iş dünyasından, ‘Şimdi ne olacak?’ sorusu yöneltildi. Tam Kapanma sırasında esnaf ve iş dünyasına yönelik herhangi bir destek açıklamaması yapılmamasına  Gaziantep’ten de tepkiler yükseldi. “DESTEK PAKETİ ŞART!” Ülke genelinde uygulanacak tam kapanma uygulamasını değerlendiren GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, 17 günlük kapanma kararının uzun bir süredir ayakta kalma mücadelesi veren işletmeleri daha da zor durumda bırakacağını belirterek, ekonomik ve sosyal bir travma yaşanmaması için hibe ve kira desteği ile vergi düzenlemelerinin de yer aldığı kapsamlı ve tam kapsayıcı bir destek paketinin ivedilikle uygulamaya alınması gerektiğini belirtti.
“İŞLETMELER ZOR DURUMDA KALDI”
Açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Hepimiz çok iyi biliyoruz ki işletmelerimiz ayakta kalabilmek için cansiperane mücadele veriyor. Tam rahatlayacak sürece giriyoruz derken vaka sayılarının olağanüstü artışıyla birlikte maalesef sıkıntılı günlere hızla dönüş yapıyoruz. Özellikle, alınan 17 günlük tam kapanma kararı işletmelerimizi çok daha zor durumda bırakmıştır. Evet, her şeyin başı sağlık… Salgın yayılımını önlemek için kararlar alınırken eş zamanlı olarak reel sektörde oluşabilecek travmaları da bertaraf edecek kararların alınarak yürürlüğe konulması gerekirdi. Birçok işletme faaliyetlerini tamamen durdurmak zorunda. Ancak bu süreçte kira ve vergi başta olmak üzere birçok işletme gideri işlemeye devam edecek. Faaliyetine devam etse dahi yükümlüklerini yerine getirebilecek kazanç elde edemeyen işletmelerimiz artık tam desteği fazlasıyla hak ediyor. Arzumuz düşük faiz oranlı kredi paketleri değil. Ekonomik sistemin devamlılığı için hibe, kira desteği ve vergi ötelemeyi içeren tam destek paketi” ifadelerini kullandı.
“ESNAF, DESTEK BEKLİYOR”
Esnafın artık ayakta kalabilmesinin oldukça güç olduğunu kaydeden Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “İnsan sağlığı her şeyden önemli ancak faaliyetleri kısıtlanan esnafa destek verilmelidir. Tam Kapanma kararının ardından esnafa yönelik destek paketi açıklamalarını bekliyoruz. Tam kapanmanın uygulanacağı 17 günlük süreçte esnafa yönelik vergi, kira, SGK, Bağ-Kur, yapılandırma gibi ödemeler konusunda öteleme getirilmelidir. Öte yandan haksız rekabetin önlenmesi için Perakende Yasasının çıkarılarak, marketlerde gıda dışında kalan ürünlerin satışının yasaklanmasını ve esnafa yönelik 1 yıl geri ödemesiz can suyu kredilerin hayata geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu. “ESNAF, ÖNÜNÜ GÖREMİYOR” Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, “Tam kapanma ile birlikte lokantaların durumunda bir değişiklik olmadı. Kısmi Kapanma döneminde olduğu gibi paket servis ile çalışmaya devam edeceğiz. Ancak esnafın işleri önemli ölçüde azaldı. Şu anda yüzde 30 kapasite ile çalışıyoruz. Sokağa çıkma yasaklarında da paket servise devam edeceğiz. Esnafımız maalesef zor durumda, önümüzü göremiyoruz. Esnaf, kara kara yapacağı ödemeleri düşünüyor. İlerleyen günlerde esnafa yönelik bir destek paketi açıklanmasını bekliyoruz” diye konuştu. “1 AYDA 28 İŞ YERİ KAPANDI” Gaziantep Kuaförler ve Güzellik Salonları Esnaf Odası Başkanı Mesut Alkava, 17 günlük bir tam kapanma, esnafın bittiği anlamına gelir. Bu süreçte esnafın, kira, elektrik, su, SGK, Bağ-Kur, çalışanların maaşı gibi zorunlu ödemeler ile ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Elbette hastalığın artık sona ermesini ve normalleşmeye geçilmesini istiyoruz ama esnafa destek verilmezse biz önümüzü göremeyiz. Bir ayda 28 esnafımız iş yerlerini kapattı. Tam Kapanma kararının duyurulmasının ardından bugün işyerlerimiz bomboş kaldı. Tam Kapanma ile birlikte esnafın zorunlu ödemeleri ertelenmeli ve esnafa yönelik destek paketleri hayata geçirilmeli. Bir dönem işletmelerimizin salgının yayılım noktası olduğu algısı oluştu ancak böyle bir durum söz konusu değil. Esnafımız hijyen, maske ve mesafe kurallarına riayet ederek, randevulu şekilde çalışıyor. Bu algıdan dolayı rahatsızız” diye konuştu. “DESTEKLER GÜNDEME ALINMALI” Tam Kapanma kararını yorumlayan Gaziantep Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, esnafın durumunun gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Karar ile birlikte esnafın zorlu bir süreçten geçeceğini savunan Yılmaz, “Esnafın zorunlu ödemeleri başta olmak üzere destek paketleri gündeme alınmalı. Kent genelinde faaliyet gösteren otel işletmecileri başta olmak üzere esnafın 17 günlük süreçten zarar görmeden çıkması için destekler gündeme alınmalı” dedi.
“DESTEK OLMAZSA ESNAF AYAKTA KALAMAZ”
Kahveci esnafının aylardır kapalı olduğunu kaydeden Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, “Geçtiğimiz yıl Kasım ayında alınan tedbir kararı ile esnafımızın faaliyetlerine ara verilmişti. Sonrasında ise 2 Mart tarihinde başlayan Normalleşme ile yeniden faaliyete başladık ancak Ramazan ayı itibariyle yeniden faaliyetlerimiz kısıtlandı. 15 günden bu yana devam eden kısıtlamada, açılma beklerken yeni bir kapanma kararı geldi. Bu karar ile birlikte esnafımız 30 günden fazla bir süre faaliyetlerine ara vermiş olacak. Hal böyle olunca esnafımıza destek verilmesi şart oldu. 17 günlük tam kapanma döneminde esnafın kira, vergi, SGK, Bağ-Kur ödemeleri başta olmak üzere zorunlu ödemelerinin ertelenmeli, esnafa yönelik destek paketleri hayata geçirilmeli. Aksi halde esnaf ayakta kalamaz” şeklinde konuştu. İş dünyası ve esnaf odası temsilcilerinin bu çağrılarının karşılık bulup bulmayacağı merak konusu oldu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?