USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cerablus’a giren ilk medya kuruluşları: MEGA ve PUSULA

MEGA VE PUSULA, Türkiye’nin desteğiyle muhalifler ve ÖSO’nun 10 saatte ele geçirdiği Cerablus’a, Türk medyasından giren ilk medya kuruluşları oldu.

Cerablus’a giren ilk medya kuruluşları: MEGA ve PUSULA
29-08-2016 12:37
Google News
Hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığı Cerablus’ta yaşayanlar, Türkiye’ye minnettar. Cerablus halkı, 2 yıllık DAEŞ zulmünün ardından, özgürlüğün tadını çıkartıyor. Türkiye ise, Cerablus’a açılan insanı yardım yolu ile, sıcak yiyecek başta olmak üzere, gıda ve ihtiyaç malzemeleri dağıtıyor.

Türkiye, 20 Ağustos’ta Gaziantep’e saldırıp, 54 kişinin ölümüne neden olan DAEŞ’i, Cerablus operasyonuyla vurdu. Gaziantep’in intikamını çok sert bir şekilde alan Türkiye, Cerablus’u 10 saatte özgürleştirirken,  operasyon Cerablus’un batı ve güney kısmında devam ediyor.

MEGA VE PUSULA CERABLUS’A GİRDİ

Operasyonların halan devam ettiği Jerablus’a, TRT ve Anadolu Ajansı’nın ardından giren ilk medya kuruluşları MEGA TV ve Gaziantep PUSULA gazetesi oldu. PUSULA gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Demir ve MEGA Medya Grubu Genel Müdürü Arif Kurt, beraberinde Beydilli Oğuz Boyları Federasyonu Başkanı Faik Akyılmaz ile Cerablus’a gitti. Giriş ve çıkışların yasak olduğu Cerablus’a girmeyi başaran ekibimiz, bölgede önemli bilgilere ulaştı.

İŞ MAKİNALARI TEMİZLİKTE

Sınırın sıfır noktasından Cerablus’a kadar olan bölgede iş makinaları yoğun şekilde çalışıyor. İş makinaları, DAEŞ tarafından yola döşenen mayınları temizlerken, diğer yandan da, operasyonun devamı için yeni yollar açıyor. Açılan yeni yolu kullanan operasyon birlikleri,  şu ana kadar zayiat vermeden ilerlemesini sürdürüyor. Bölgede çok sayıda mayınlı bölge olduğu, bu nedenle de iş makinalarının temizlik yapmadığı bölgelerin kesinlikle kullanılmadığı gözleniyor.

’"

İLK DURAK KEKLİCE…

Karkamış’tan Suriye’ye girdikten sonra, ilk olarak Keklice köyü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ele geçirildi. Az sayıda hanenin bulunduğu köyde, DAEŞ’in kazdığı tüneller dikkat çekiyor. girişi ve çıkışı bulunan tünellerin, teröristlerin kaçışını kolaylaştırması için hazırlanmış. Köyün DAEŞ’ten temizlenmesinin ardından,  az sayıda yaşayan vatandaşın evlerinden çıkmaya başladıkları gözleniyor.

HAKİM TEPELER TSK’DA

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerin, Suriye topraklarında varlığı da devam ediyor. Cerablus’a giden yol üzerindeki hakim tepelerde konuşlandırılmış tanklar bulunuyor. Tanklar, bölgeyi sürekli kontrol altında tutarken, DAEŞ ve YPG’den gelebilecek tehdide karşı da sürekli hazırlıklı durumda.

CERABLUS KONTROL ALTINDA

Keklice’nin ardından, Cerablus’un kuzey ve batısında kalan iki köy daha ÖSO tarafından ele geçirildi. Keklice’den hemen sonra ise Cerablus bulunuyor. ÖSO askerlerinin tamamen kontrol altına aldığı Cerablus’a girişler kontrollü şekilde yapılıyor. Sürekli operasyon birliklerinin gidip geldiği Cerablus’ta,  çok sayıda ÖSO askerinin bulunduğu hemen dikkat çekiyor. Cerablus’un tüm mahallerinde hakimiyeti eline alınırken, 50 metrede bir ÖSO askerleri bulunuyor.

’"

EVLER TEK TEK ARANIYOR

Cerablus’a girdiklerinde boş sokaklarla karşılaşan ÖSO askerleri, IŞİD militanlarının ilçeyi terk ederken patlayıcı tuzaklamış olabileceği ihtimaline karşı evleri ve stratejik yerleri tek tek kontrol etmeye başladı. İlçede oluşturduğu güvenlik noktalarıyla kontrol çalışmalarını sürdüren Özgür Suriye Ordusu mensupları, yoğun şekilde alan temizliği yapıyor. Bu kapsamda askerler terör örgütü DAEŞ militanlarının terk ettiği evlerde olası bombalı tuzaklara yönelik aramalar gerçekleştiriyor. DAEŞ üyelerinin kullandığı evleri kontrol eden askerler, bu konuda çok dikkatli davranıyor. Daha önce DAEŞ’in üs olarak kullandığı Cerablus Meydanı’ndaki resmi bina, sıkı bir kontrolden geçirildi.

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Cerablus’ta hayatın normale döndüğü de gözleniyor. ÖSO’nun girdiği ilk gün, bomboş olan sokakların, yavaş yavaş hareketlendiği dikkat çekerken, özellikle çocuklar oyun oynamak için kapı önlerine çıkıyorlar. Yaşlı ve çocuk nüfusun ağırlıklı olduğu Cerablus’ta, hayatın normale dönmeye başlaması, herkesi mutlu ediyor. İlk bir kaç gün tam bir hayalet şehri andıran Cerablus’ta, esnaf yavaş yavaş kepenkleri açmaya da başladı.

’"

DÜKKANLAR AÇILMAYA BAŞLANDI

İş yerlerinin yeniden hizmet vermeye başladığı ilçede halk tekrar sokaklara çıktı. Özellikle çocuklar sokaklarda oyun oynamaya başladı. Kurulan güvenlik noktalarıyla ilçenin kontrolünün tamamen sağlanmasının ardından Cerablus’ta hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Bazı iş yerlerinin yeniden hizmet vermeye başladığı ilçede halk tekrar sokaklara çıktı. Özellikle çocuklar sokaklarda oyun oynarken esnaf da iş yerlerini düzenledi. Zorlu dönemlerden geçtiklerini ifade eden esnaf, Özgür Suriye Ordusu’nun kendilerini terör örgütü DAEŞ’in elinden kurtardığını belirtti. Terör örgütü DAEŞ üyelerinin kendisinden "zekat" adı altında para almaya çalıştığını ifade eden iş yeri sahibi, özgürlüklerini yeniden kazandıkları için mutlu olduklarını söyledi.

HALKA GIDA YARDIMI

ÖSO, Cerablus’ta güvenliğin tam olarak sağlanmasının ardından, halkın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik adımlar atıyor. Bu bağlamda, aylır yokluk içinde yaşayan ve zor günler geçiren halka, sürekli gıda yardımı yapılıyor. Pikaplarda getirilen gıda malzemeleri halka dağıtılırken, özellikle çocukların mutluluğu dikkat çekiyor. ÖSO, bölgedeki güvenliği tamamen sağlarken, Gaziantep’in Karkamış ilçesinden Suriye’nin Cerablus bölgesine uzanan güvenli bir koridor açıldı. Açılan koridordan insani yardım konvoylarının bölgeye geçişi sağlanıyor.

TÜRKİYE’YE MİNNETARIZ

Cerablus halkı ile yapılan sohbetlerde ise sürekli Türkiye’ye yönelik övgü dolu sözler var. Türkiye’nin desteğiyle ÖSO’nun kendilerini DAEŞ zulmünden kurtardığını belirten Cerablus Halkı, rahat bir nefes aldıklarını ifade ediyorlar. Hayatın normale dönmeye başladığını, rahat bir şekilde sokaklara çıkıp özgürlüğün tadını çıkardıklarını söyleyen Cerabluslular, “Yapılan operasyonlarda hiç bir sivile zarar verilmemesi en büyük mutluluğumuz oldu. Türkiye ve ÖSO, bizleri büyük bir zulümden kurtardı” dediler.

CUMA NAMAZINDA TÜRKİYE HUTBESİ

Cerablus’un özgürleşmesinin ardından, ilk cuma namazı Merkez camiinde kılındı. Halkın büyük ilgi gösterdiği cuma namazının hutbe konusu ise Türkiye ve DAEŞ oldu. Hutbede, Türkiye’nin islam ülkeleri arasında demokrasisinin örnek gösterilecek tek ülke olduğuna vurgu yapan cami imamı, “DAEŞ, islam düşmanı bir terör örgütüdür. 2 yıldır Cerablus onların elinde ve neler yaptıklarına herkes şahit. Türkiye, ÖSO ile birlikte burayı özgürleştirdi. Türkiye’yi kendimize örnek alalım. İslamı en iyi şekilde yaşayan, demokrasiyi en doğru şekilde gerçekleştiren Türkiye, özgür Suriye’ye de örnek olmalıdır” söylemlerinde bulundu.

CERABLUS’A GİREN İLK TÜRK…

Operasyon sonrası Cerablus’a giren ilk sivililerden birisi olan Beydilli Oğuz Boyları Federasyonu Başkanı Faik Akyılmaz, önemli açıklamalarda bulundu. Türkmen ve Arap aşiretleri ile bir araya gelip, moral veren Akyılmaz, halkın sorunlarını dinledi. Cerablus’un desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Akyılmaz, burada yaşayan herkesin kendilerinin kardeşi olduğunu vurguladı.  Akyılmaz, Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu zor günlerde Cerablus halkının yanında yer alarak özgürleşmesine katkıda bulunduğunu belirterek, “Çakalların saltanatı kurtlar gelinceye kadardır. İşte görüyorsunuz, Türkiye geldi, Cerablus özgürleşti” dedi.

BAKLAVA İKRAM ETTİ

Faik Akyılmaz’ın Cerablus’un DAEŞ’ten alınması nedeniyle, Gaziantep’ten getirdiği baklavayı da hem ÖSO’ya, hem de halka ikram etti. Akyılmaz, ilk olarak ÖSO ile buluşmasında baklavayı askerlere yedirirken, daha sonra ise cuma namazı sonrası halka ikramda bulundu.  Akyılmaz, “Suriye’nin özgürleşmesi içen, bugün ilk adım atıldı. Cerablus, artık ÖSO’nun kontrolüne girdi. Bunun devam etmesi ve Mumbuç-Azez-Çobanbeyli-Cerablus hattının tamamen ÖSO’nun kontrolünde olması, Türkiye’nin sınır güvenliği açısından çok önemlidir” diye konuştu.

TÜRKMENLER ÇOK MUTLU

Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Dede, "Fırat Kalkanı" operasyonu ile bölgedeki Türkmenlerin de rahat bir nefes aldığını söyledi. Dede, operasyon sayesinde bölgedeki Türkmenlerin de rahat bir nefes aldığını vurguladı. Türk askerinin desteği sayesinde bölge halkının kayıp vermeden özgürlüğünü elde ettiğini vurgulayan Dede, "Bu harekat en çok terör örgütü PYD, DAİŞ ve Suriye rejimini rahatsız ediyor. Onların hepsi bir odağa hizmet ediyor, üçü birlikte çalışıyor. Türkmenlerin özgürlüğüne kavuşmasını istemiyorlar." ifadesini kullandı.

’"

TÜRKMENLERİN KURTULUŞ SAVAŞI

"Fırat Kalkanı" operasyonunun ikinci gününün tamamlandığını ve bölgedeki Türkmenlerin rahat bir nefes almaya başladığını anlatan Dede, "Türk askeri, kurtuluş savaşımızda bize yardım ediyor, hürriyetimize kavuşmamıza destek oluyor. Cerablus tek bir sivilin bile burnu kanamadan DAİŞ’ten ve PYD’den temizlendi." dedi.

Türk askeri ve ÖSO birliklerinin iş birliğinde bölgede asayişin sağlanmaya başladığını, üstelik bunlar yapılırken hiçbir canlıya zarar verilmediğini vurgulayan Dede, şunları kaydetti: "PYD, Menbiç’i ele geçirdiğinde 6 bin kişinin ölümüne neden olmuş her tarafı talan etmişti. Bir ay sürdü PYD’nin bölgedeki zulümleri ama şimdi bakarsak iki gün sonra bir kişinin burnu kanamamış, asayiş temin edilmiştir. Sivil halk kendi evine dönmeye başladı. Türk askerine çok minnettarız, teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

DİRENÇLERİ KIRILDI

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan, Fırat Kalkanı operasyonunun terör örgütlerinin direncini kırdığını belirterek, “Cerablus’ta bunu gördük. Ellerini arkalarına koyup, çekip gittiler” dedi. Harekatın, bölgenin DEAŞ ve YPG gibi terör örgütlerinden temizlenmesi için başlatıldığını belirten Bozoğlan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ve koalisyon ülkelerin müdahalesi ile beraber Suriye’ye Cerablus’tan girmiş bulunmaktadır. 2 gündür terör örgütlerinin yuvalarını bertaraf etmek için özellikle Deaş yuvalarını ve Fırat’ın batısında olan PYD güçlerini püskürtmek, sınırın derinliklerine kadar bir güvenli alan oluşturmak üzere bu hareket başlamıştır. Buradaki harekat Suriye barışın ilk adımı olarak görmekteyiz. Bunun akabinde Halep’in kuzeyi, DEAŞ terör yuvalarından ve PYD örgütünden tamamen temizlenip, emniyetli bir bölge oluşturulması amacıyla da bu hareket başlatılmıştır. Türkiye açısından ise sınır güvenliğini sağlamak, buradan terör militanlarının Türkiye’ye girişi ve değişiklik illerde terör estirmelerine, saldırılarda bulunmalarını önlemek açısından da önemli bir harekat olduğunu biliyoruz” dedi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?