USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

’Çalıntı logo’ iddiasına 3 maddelik yalanlama!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ‘logo’ çalışması için ihaleyi kazanan I Mean It isimli şirket, logonun çalıntı olduğu iddialarını 3 maddede yalanladı.

’Çalıntı logo’ iddiasına 3 maddelik yalanlama!
03-04-2016 15:49
Google News
I Mean It isimli şirketten yapılan açıklamada, Gaziantep logosunun çalıntı olduğu iddiaları 3 maddede yalanlandı. Son günlerde bazı medya organları, Gaziantep için tasarlanan logonun çalıntı olduğunu, Gelecekhane isimli bir düşünce kuruluşunun kullandığı logodan esinlendiğini iddia etmişlerdi. "Logoların birbirlerini taklit ettiğini söylemek dört ayaklı bütün sandalyelerin çalıntı olduğunu söylemeye benzetilebilir" açıklamasında bulunan şirket, iddiaları şu 3 maddede yalanladı.

1.Gaziantep logosu “G” harfinin tipografik bir yorumudur. Geometrik poligonal bir yapısı vardır. Kullanıldığı bağlama göre değişen modüler bir renk skalası taşır. Logo aynı zamanda şehrin bütün paydaşlarına hizmet edebilmek amacıyla merkezinde birbirinden farklı ikonlar için taşıyıcı bir unsur niteliğindedir. Gaziantep logosunun özgünlüğü bu özelliklerin bütünlüğüyle sabittir. 

2.Dünyadaki birçok şehir, organizasyon ve şirket logolarında isimlerinin baş harfini taşır. Yine birçok logo poligonal bir yapıyı tercih edebilir. Modülerlik de birçok şehir markasının vazgeçilmez özelliğidir. Bu özelliklerin herhangi birini taşıyan logoların birbirlerini taklit ettiğini söylemek dört ayaklı bütün sandalyelerin çalıntı olduğunu söylemeye benzetilebilir. Önemli olan, sözkonusu tasarımın bir bütün olarak şehir kimliğine yakınlığı, tanınabilirliği ve rakiplerinden ayrışabilmesidir. İddialarda bahsi geçen logo ve grafikleri bu bağlamda değerlendirmemiz gerekir. 

3.Stock görsel satan web sitelerinde poligonalardan oluşan birçok yazıtipi yer almaktadır. Gördüğümüz üzere bu alfabelerden birinin “G” harfi özellikle seçilip habere konu edilmiş. Söz konusu “G” harfi Gaziantep logosu ile karşılaştırıldığında simetriden ve dengeden yoksun, dağınık, dinamizm ve okunurluğunun zayıf olduğu hemen görülmektedir. Bu grafiği oluşturan şekillerin ve çizgilerin hiçbiri Gaziantep logosunda karşılık bulmadığı gibi, yukarıda bahsi geçen modülerlik, ikonlar için taşıyıcı olma ve modüler renk skalası gibi özellikleri de barındırmamaktadır. Sözkonusu görselin habere konu edilmesinin tek sebebi poligonlardan oluşması olabilir. Poligon, grafik bir malzemedir. Önemli olan nasıl kullanıldığıdır. Gaziantep örneğindeki kullanım, şehirdeki taş ustalığı, bakır işlemeciliği, Gaziantep el işi dokuma gibi el sanatlarını inceleyerek, şehirden aldığımız ilhamla ortaya çıkardığımız özgün bir poligonal yapıdır. Şehrin geleneksel ustalığının ve üretkenliğinin modern bir grafik ifadesidir. 

Devasa bir markalaşma projesini logo tasarımına indirgemek emeği geçen herkese büyük haksızlıktır. Kent konseyi üyeleri, kent paydaşları, stratejistler, sanat yönetmenleri, proje yönetmenleri, tasarımcılar, tipografistler, fotoğrafçılar, video prodüksiyoncuları, kurgucular, seslendirmeciler, metin yazarları, besteciler, yönetmenler, programlamacılar, web tasarımcılarından oluşan büyük bir ekibin aylarca süren çalışmaları bir kenara, önemi gittikçe artan ve markalaşma ihtiyacı içerisinde olan bir şehrin çabaları bu kadar kolay görmezden gelinmemeli. Proje kapsamı, bütün şeffaflığıyla isteyen herkes tarafından değerlendirilmeye açıktır. İlgilenen herkesi en azından aylar önce lansman basın toplantısında sunduğumuz filmi izlemeye davet ediyoruz.

Saygılarımızla arz ederiz.

Emrah Yücel 

I Mean It Creative Inc. "
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?