USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Beşiktaş'ın doğuşunda tarihi detay

Yeni Akit Yazarı Halit Kanak, 18 Temmuz 2020 tarihli yazısında Süper Lig'de bu sezon şampiyonluğa koşan Beşiktaş'la ilgili tarihi detayı köşesine taşımıştı.

Beşiktaş'ın doğuşunda tarihi detay
03-05-2021 21:56
Google News

Halit Kanak'ın yazısındaki ilgili bölüm şu şekilde;

BEŞİKTAŞ KULÜBÜNÜN KURULUŞU

Osman Ferit Paşanın dahaönce Beşiktaş Serencebey'de aldığı konağında çocukları Beşiktaş Spor Kulübü'nü kurarlar.

Bu konak aynı zamanda, Kafkasya'dan hicret eden önemli ailelerin buluştuğu, aydınların fikrî tartışmalar yaptığı, gençlerinde zaman zaman biraraya geldiği önemli bir kültür yuvası durumundaydı.

İşte bu gençler başta Osman Ferit Paşa'nın çocukları Mehmet Şâmil ve Hüseyin Bereket olmak üzere konağın bahçesine jimnastik aletleri yerleştirerek spora başlarlar. Zâten Osman Ferit Paşa'nın Şeyh Şâmil'in torunu Nefiset Hanımdan 11 çocuğu olmuştu.

Bir müddet sonra jimnastik arkadaşlığı kulübe dönüşür. Önce Bereketiko Jimnastik Kulübünü BJK'yi kurarlar. Bir avuç gencin kurduğu bu kulüp, kısa bir süre sonra 1903 yılında kurucularının tamamı Çerkes olan Beşiktaş Jimnastik Kulübü adını alır.

Böylece Türkiye'mizin güzide kulüplerinden birisi doğmuş olur.

(Ayrıca o konakta yine bir Çerkes olan Kuşçubaşı Eşref, büyük çoğunluğu Çerkezlerden oluşan Milli İstihbarat Teşkilâtı Teşkilât-ı Mahsusa'yı kurmuştur.)

Osman Ferit Paşa, Abdülhamid Hân tahttan indirilince emekli edilerek İstanbul'a çağrılır. 19 Temmuz 1912'de ise İstanbul'da Rahmet-i Rahmân'a kavuştuğunda geride mücâdelelerle geçmiş bir hayat ile vatan millet aşkıyla hizmete koşan örnek bir nesil bırakmıştır.

Ama gel görki; Eyüpsultan'daki aile kabri perişan bir hâlde kalakalmış, Osman Ferit Paşa'nın taş sandukası kırılmış, oldukça yıpranmış başucu taşı ise bir ağaca bağlanmışyeniden yapılmayı bekliyor. Diğer aile fertlerinin kabirleride darmadağın olmuş vaziyette.

Bu yiğit Kafkas evlâdını rahmet ve minnetle anıyorum. Mekânı Cennet olsun..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?