USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

4. PENTEX FUARI AÇILDI

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘’4. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)”, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı.

4. PENTEX FUARI AÇILDI
20-02-2015 13:54
Google News
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, törende yaptığı konuşmada, tekstil sektörünün, gerek üretim ve yarattığı katma değer gerekse ihracat açısından Türkiye’deki en önemli sektörlerden birisi olduğunu belirti.

 

Sektördeki üretici firmaların her zaman ileriye doğru gittiğini, yeniliklere imza attığını ve fırsatları değerlendirebildiğini vurgulayan Konukoğlu, aynı zamanda ihracatı ithalatından fazla olan, dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunun altını çizdi. 

 

Konukoğlu, şunları söyledi: 

“Şu anda Türkiye’nin ihracatını ve iş yükünü kaldıran önemli bir sektördür. Bunun içerisinde konfeksiyon da bizim gözbebeğimiz. Gaziantep’te özellikle son yıllarda önemli adımlar atan, markalaşma ve patent başvurusunda sıçrama yapan bir sektörümüz. Yeni yeni markalar çıkıyor. Şu anda sektördeki odalar ve dernekler birlikte yapmamız gereken, mutlaka endüstri tasarım merkezinin kurulmasıdır. Bunun için şu anda biz bir çalışma içerisindeyiz. Bunu açabilirsek, hem tekstilin önünü açmış olacağız hem de şirketlerimize büyük destek olmaya çalışacağız.”

 

Konukoğlu, penye sektörünün talepleri doğrultusunda, şu anda atölyelerin bulunduğu yerlerde onların ihtiyaçlarına göre yeniden düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. 

 

Gaziantep’in, tekstil ve hazır giyim ihracatında artış oranıyla Türkiye’nin artış oranını geçtiğine vurgu yapan Konukoğlu, şunları kaydetti:

 

“Gaziantep’te 2014 yılında tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 28 artışla 1 miyar 377 milyon dolara, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 10 artışla 141 milyon dolara çıktı. Bu büyük bir başarı. Türkiye’nin ise tekstil ihracatı yüzde 6, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 8 arttı. Aynı zamanda Türkiye’de en fazla istihdam yaratan sektör bu sektör. O zaman bu sektörün bir tek önünü açmamız gerekiyor. Bu konuda bize düşen görevde de her zaman varız.”

 

-‘’ÖNÜMÜZÜ AÇSINLAR, YARDIMCI OLSUNLAR’’-




PENKON Başkanı Mehmet Haskaya ise penye sektörünün Gaziantep’in yıldız sektörlerinden birisi olmaya doğru gittiğine dikkati çekerek, bugün açılışını yapacakları dördüncü fuarla şevk ve çalışma azimlerinin arttığına vurgu yaptı.

 

Gaziantep’te sektörde fason üretim yapmadıklarını, her geçen gün patent başvurularının arttığını bildiren Haskaya, ‘’Kendi markamızı üretip satıyoruz. Fason üretime karşıyız. Şu anda hepimizin işyerlerinin alt tarafı showroom, üst tarafı kesimhanelerimiz’’ dedi. 

 

Sektörün problemlerinden bahseden Haskaya, şu taleplerini dile getirdi:

‘’Kimseden para, bir şey istemiyoruz. Bizim KOSGEB desteklerimiz bile yok.  Sadece fuarda destek alıyoruz. Biz kendi başımıza büyüyen bir sektörüz. Bizim önümüzü açsınlar, yardımcı olsunlar. Mesela bina yaptırıyorlar, ruhsat alırken zorluklar çıkıyor... Biz, Gaziantep için Ünaldı bölgesini İstanbul’daki tekstil merkezi Merter haline getirmek istiyoruz. Kendi ürünümüzü burada pazarlamayı düşünüyoruz. Biz başarılı yoldayız, yolumuzu açarlarsa teşekkür ediyorum.’’

 

Gaziantep Vali Vekili Adil Nas da konuşmasında, tekstilin lokomotif sektörlerin başında geldiğini, emek yoğun bir sektör olduğu için istihdam açısından da önemli olduğunu söyledi. Tekstil makinalarının ülkede üretilmesinin önemini ifade eden Nas, ‘’Devletin vereceği teşvikler ile bu makinalar ülkemizde üretilebilir, Gaziantep de bu konuda öncülük yapabilir’’ diye konuştu.

 

Vali Vekili Adil Nas, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya’nın da bulunduğu davetliler, daha sonra açılış kurdelesini keserek, stantları dolaştılar. 

 

-ZEUGMA DEFİLESİ-




Açılış sırasında, Akort Fuarcılık, GSO, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği ile Moda Hazır Giyim Federasyonu tarafından düzenlenen ‘’Bakışın Tarih Söyler, Özlemin İnsanlığa Zeugma’’ defile de sunuldu. 

 

Sektörün tek fuarı olma özelliğini taşıyan PENTEX’te, penye ürünlerinden konfeksiyon ürünlerine, iplikten lazer kesim ve dijital baskı makinelerine, penye makinelerinden dokuma makinelerine, konfeksiyon boya ve yardımcı kimyasallarından mesleki yayınlara varıncaya kadar çok geniş bir yelpazede ürün ve teknolojiler sergileniyor. 

 

Gaziantep’in yanı sıra Adana, Adıyaman, Ankara, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Mersin, İzmir, Bursa, Malatya, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Konya, Niğde, Samsun ve Zonguldak illerinden 160 firma katılarak stant açtığı fuar, 22 Şubat tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?