USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yarım kalan oyunlarını Türkiye’de tamamladılar

Suriye’de devam eden iç savaşın en büyük mağdurlarından olan Suriyeli çocuklar, ayak ve kollarını kaybettikleri saldırılar sebebiyle ara verdikleri oyunlarını Türkiye’de tamamladı.

Yarım kalan oyunlarını Türkiye’de tamamladılar
26-02-2016 11:48
Google News
Suriye’deki iç savaşa rağmen Halep’in farklı mahallelerinde yaşayan Macide El Omar (9), Aye Sabbağ (13), Mohammed Nur Najar (9) isimli 3 çocuk, birbirlerinden ve olan bitenden habersiz evlerinin önünde oyun oynarken, farklı zamanlarda gerçekleşen bombalı saldırılarda yaralanarak, kollarını ya da ayaklarını kaybetti. Oyunları yarım kalan ve bazı uzuvlarını kaybeden Suriyeli çocuklar, aylar süren tedavilerinin ardından uluslararası Hastalara Yardım Derneği’nin desteği ile protez kol ve ayaklarına kavuştular. Protez kol ve ayakları ile yeniden oynamaya başlayan mülteci çocuklar, oyunlarını Türkiye’de tamamladı. Bir çok yakınını savaşta kaybeden çocuklar, şimdi Türk devleti ve sivil toplum örgütlerinin sunduğu imkanlarla yeniden hayata tutundu.


"ARTIK ÇOCUK OLMADIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM"



Halep’te 9 ay önceki Esad rejimine ait savaş uçaklarının bombalı saldırısında bir çok arkadaşı ve yakınları hayatını kaybederken Macide ise oyun oynadığı parkta sol bacağını kaybetti. Bir akrabalarını ziyarette arkadaşları ve akrabalarının çocukları ile parkta oynarken bombalı saldırıda yaralanan Macide, "Suriye’de akraba ziyaretine gittik. Parkta oyun oynuyorduk. Bir anda savaş uçakları havada uçuşmaya başladı. Sonra bombalar düştü üzerimize. ne olduğunu anlayamadık” dedi. Bir çok yakınını ve bacağını kaybettiğini belirten Macide, "Ben ilk başlarda kendimi normal çocuk gibi hissediyordum. Ama artık çocuk olmadığımı düşünüyorum” diye konuştu.

Şimdi saldırılarda sağ kalmayı başaran ve Gaziantep’te yaşayan akrabaları ile birlikte kalan Macide, kaybettiği ayağının yerine protez ayağa kavuştu. Yaşadığı tüm acıları geride bırakan Macide, eskisi gibi olmasa da yeniden yürümeye ve arkadaşları ile oyun oynamaya başladı. Öğretmen olmayı hayal ettiğini belirten Macide, "Bacağımı kaybetmem bana engel olmadı. Asla durmayacağım. Hayallerimi gerçekleştireceğim inşallah. İnşallah, nasipte, kısmette olursa öğretmen olmak istiyorum" dedi.

Macide gibi savaşın şanslı çocukları arasında olan 13 yaşındaki Aye de yaklaşık 10 ay önce Halep’teki bombalı saldırılarda, oyun oynadığı evinin önünde sol kolunu kaybetti. Yaşadığı acıyı unutamayan Aye de protez kola kavuştu.

9 yaşındaki Mohammed ise yaklaşık 1 yıl önceki saldırılarda evlerinin olduğu sokakta arkadaşları ile oynarken bombalı saldırıların hedefi oldu. Mohammed arkadaşları ile oynadıkları sokakta sol kolunu bıraktı.


ACILARINI BÖYLE ANLATTILAR



Suriyeli Macide, Aye ve Mohammed’in de aralarında bulunduğu 7 mülteci çocuk, yaşadıkları dram ve acıyı ise sergiledikleri mini oyunla anlattı. Suriyeli hasta ve yaralıların tedavi edildiği Ortez, Protez ve Rehabilitasyon Merkezi’nin Gaziantep şubesinin açılış töreninde oyunu sergileyen çocuklar, anlattıkları dram ile salondakilere duygusal anlar yaşattı. Çocuklar, oyunla kendilerine kapılarını açan Türk devleti, Uluslararası Yardım Derneği, Ortez Protej ve Rehabilitasyon Merkezi ile Alman ortez ve protez firma yetkililerine teşekkür etti. Oyunlarını ve hayallerini Suriye’de bırakan çocuklar, barışın sağlanması ve ülkelerine geri dönme umuduyla hayata tekrar bağlandı. 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?