USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yapay Zeka, Kolaylık mı? Felaket Mi?

Fotoğrafta yüz tanıma özelliği, Siri gibi akıllı telefon uygulamaları daha önce de haberini yaptığımız insanları bazı oyunlarda yenebilen örnekleriyle yapay zeka gün geçtikçe toplumun hayatına doğru bir adım daha atıyor.

Yapay Zeka, Kolaylık mı? Felaket Mi?
31-05-2015 20:40
Google News
Yıllardır bilim-kurgu filmlerinde işlenen konulardan birisi olma özelliğiyle yapay zeka insan hayatına hep daha çok ve daha iyi şekilde girmesi beklenen ancak her zaman güzel sonuçlara mal olması beklenmeyen bir teknolojik ürün. Kısacası yapay zekanın etraftaki çöpleri temizlemekle kalmayıp mekanik olmanın da verdiği güçle bizi ele geçireceği korkusu hepimizin yapay zekadan çekinmesinin ilk sebeplerinden. Ancak bireyin bir şey hakkında fikir üretebilmesi için onun beyninde gerek çevresel etmenlerden gerekse tarihsel olarak tanımlanması gerekir. Bizim içinde yapay zeka ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’ın 1950’de basılan I Robot kitabı ve daha sonraları yazılan kitaplardan ve çekilen filmlerden ibaret. Bu da bizim için yapay zeka denildiğinde insan ve robot arasındaki hegemonya savaşının sonu yönünde ki soruları aklımıza getiriyor.
Elon Musk, Bill Gates ve Stephen Hawking gibi teknolojinin ve bilimin dehaları da yapay zekanın insanın varoluşsal bir tehdidi olabileceğini söylüyor.
Yapay zekanın insanlık için bir şans olduğu kesin onu doğru kullanmak birçok büyük felakette insan yaşamlarını kurtarmak demek, araba kazalarının önlenmesi demek, yanlış ameliyatların son bulması demek. Kısaca Bireyin toplumsal yaşamda daha rahat yaşaması demek ancak buna yönelik California Berkeley Üniversitesi’nden Stuart Russell yapay zeka için “Örneğin, nükleer enerji bize bir atomun içinde depolanmış olan neredeyse sınırsız enerjiye erişim imkanı verdi, ama “ne yazık ki, yaptığımız ilk şey bir atom bombası oluşturmak oldu” diyor.
Yapay zeka insanlığın gelişmesi için muazzam bir gelişme şansı ancak her zaman olduğu gibi teknoloji ulusların egemenlik araçlarının bir parçası olursa ya da kapitalistlerin işçilerin yerine kullanacağı bir araç olursa…
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?