USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Üsküdar'da, Esenler'de, Tokatköy'de, Güngören'de... Nerede hizmet, orada asıl pr

CHP'nin Hatay'da özelinde iptaline yol açtığı kentsel dönüşüm girişimlerinin bir benzeri İstanbul'un farklı ilçelerinde cereyan etti. Kentsel dönüşümün zaruri olduğu yerlerdeki projelere CHP'nin almış olduğu tutum yıllar sonra açığa çıktı.

Üsküdar'da, Esenler'de, Tokatköy'de, Güngören'de... Nerede hizmet, orada asıl pr
22-02-2023 22:44
Google News
HABER 7

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki bağımsız depremin akabinde ülkemizin 11 vilayetinde eşine az rastlanır bir tahribat meydana gelmiş ve CHP'nin yıkımın yoğun olduğu yerlerden Hatay'da hem İskenderun hem de Antakya ilçelerindeki kentsel dönüşüm projelerine ket vurduğu kayıtlara düşmüştü.

Sorun yıllar önce tespit edildi fakat CHP'nin kara propagandası projeyi akamete uğrattıSorun yıllar önce tespit edildi fakat CHP'nin kara propagandası projeyi akamete uğrattı

Önce ölüme sürüklediler, sonra propaganda başlattılar! İşte 'İskenderun' gerçeği!Önce ölüme sürüklediler, sonra propaganda başlattılar! İşte 'İskenderun' gerçeği!

Geriye dönük arşiv incelemesi yapıldığında CHP'nin sadece Hatay'da değil, megakent İstanbul'daki birden fazla projeyi akamete uğratmaya çalıştığı öğrenildi. Üsküdar'da, Esenler'de, Tokatköy'de (Beykoz), Güngören'de kentsel dönüşüm hamlelerinin CHP eliyle engellenmeye çalışıldığı saptandı.

O örneklerden en çarpıcı olanı ise, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle neticelendirilen Kirazlıtepe (Üsküdar) hamlesiydi.

Erdoğan, 2 Şubat 2019'da, Kirazlıtepe'de 'kentsel dönüşüm' hasebiyle yapmış olduğu bir konuşmada, "Allah göstermesin yarın bir gün buralarda bir deprem olursa ve hazmedemeyeceğimiz neticeler olursa ne yaparız? Kime ah edersiniz? Yine bana ah edersiniz..." şeklindeki sözleriyle insan odaklı politikasını yansıtıyordu. 

Kirazlıtepe'nin eski ve yeni hali

Ancak AK Parti'nin kentsel dönüşüm uğruna verdiği mücadeleler sadece Üsküdar'ın Kirazlıtepe mahallesi ile kısıtlı değildi. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi olarak nitelendirilen Esenler'deki proje başta olmak üzere, Tokatköy (Beykoz), Güngören'deki (Tozkoparan) tüm çabalar, CHP eliyle akamete uğratılmak istenmişti.

KİRAZLITEPE'DE 10 YILLIK MÜCADELE, 124 CHP'Lİ VEKİLDEN KENTSEL DÖNÜŞÜME RET

2010'lu yıllardan itibaren AK Parti'nin Üsküdar'ın Kirazlıtepe mahallesini baz alarak yürütmeye çalıştığı kentsel dönüşüm hamlesi, iki kez CHP tarafından engellenmeye çalışılmıştı.

İlk girişim 2014'teydi. CHP'nin eski Üsküdar Belediye Başkan Adayı İhsan Özkes'in başını çektiği 124 CHP Milletvekili, Boğaz Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi’ni imara sunan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açmış ve 27.02.2014 tarihli yasanın ilga olmasına, yani yok sayılmasına sebebiyet vermişti. 

24 ve 25. Dönem CHP Milletvekili ve eski Üsküdar Belediye Başkan Adayı İhsan Özkes

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, projenin ilçe için 'hayati önemde' olduğunu söylemesine karşın CHP'nin tavrı değişmiyordu.

Partinin ikinci bir engelleme girişimi ise, 2015'te cereyan etti. Mayıs 2015'te düzenlenen bir İBB Meclis Toplantısı'nda, kentsel dönüşümün başlamasına ilişkin imar planı teklifi sunuldu. CHP'li İBB Meclis Üyeleri ortak karar alarak 'ret' oyu verdi. Fakat AK Partili Meclis Üyelerinin oyçokluğu ile teklifin kabulüne hükmedildi.

Kirazlıtepe ve Üsküdar özelinde gerçekleşen bu engelleme girişimlerinden sonra kürsüye çıkan Başkan Hilmi Türkmen, "Üsküdar'da kentsel dönüşümün ilk kazması bu kararla vurulmuş oldu. İnşallah yakında TOKİ ile yapacağımız protokolle yerinde dönüşüm mantığıyla ilerleyeceğiz" demiş ve projenin ne ölçüde olacağına dair ilk sinyalleri vermişti.

Türkmen, insanların depreme dayanıklı binalarda oturabilmelerini önceleyen teklifin kabulünden ötürü duyduğu sevinci “Üsküdarımızın imar sorununun çözülmeye başlamasını görmekten büyük mutluluk duyuyorum" sözleriyle özetliyordu. Sonraki süreçte kademeli olarak Üsküdar'ın inşasına başlanıldı.

Ancak 'örnek model' diye tanımlananı, Kirazlıtepe'de, TOKİ'nin himayesinde yürütülecek olanıydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgeye gelerek vatandaşla projeye yönelik olarak istişarelerde bulunmuş ve çalışmaların başlatılmasına önayak olmuştu.

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?