USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye genelinde en çok antibiyotik kullanımı Gaziantep’te

Son 5 yılda Türkiye’de en çok antibiyotik kullanımının Gaziantep’te olduğu ortaya çıktı.

Türkiye genelinde en çok antibiyotik kullanımı Gaziantep’te
27-01-2018 10:48
Google News
Gaziantep’te yazılan her iki reçetenin birinde antibiyotik bulunduğu bilgisine ulaşıldı. Türkiye’de gereksiz antibiyotik kullanımı sorunu alarm vermeye devam ediyor. Henüz vatandaşlarımızda bu konuda farkındalığın oluşmadığını belirten uzmanlar, bu sorunun yarattığı ve yaratacağı pek çok tehlikeyi anlatmaya devam ediyor.

Türkiye’deki gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için yapılan bu çağrılar artıyor. Uzmanlar bu konuyu sık sık gündemde tutarak, antibiyotik direncinin ilerleyen yıllarda sağlıkta önemli bir tehdit olduğunu belirtiyorlar. En çok antibiyotik yazılan iller; Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak, Hatay, Hakkâri, Mardin, Batman, Adana ve Kilis olarak gerçekleşti. En az antibiyotik yazılan il ise yüzde 27’lik oranla Edirne oldu. İstanbul’da yılda 23 milyon 189 bin reçete yazılırken, reçetelerin içinde antibiyotiklerin oranı yüzde 35; Ankara’da ise yıllık 9 milyon 805 bin reçete içinde antibiyotiklerin oranı yüzde 33 olarak gerçekleşti.

Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık kuruluşlarında e-reçeteye yazılan ilaçları tek tek inceledi. Türkiye genelinde yılda 130 milyon reçete yazıldığını belirledi. Yazılan her üç reçetenin birinde ise antibiyotik bulunduğu bilgisine ulaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde antibiyotik yazılan ilk 10 ilin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan iller olması dikkat çekti.

TOPLUMU OLUMSUZ ETKİLİYOR

Antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı sadece kullanan kişiyi değil tüm toplumu olumsuz etkiliyor. Gereksiz kullanılan antibiyotikler, bakterilerin direnç kazanmasına yol açarken, insanları hastalıklara karşı çaresiz bırakıyor. Toplum sağlığı açısından büyük tehlike arz eden bu durumu önlemek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, reçetesiz antibiyotik satışına sıkı denetim getirdi. Meclis’te kabul edilen Torba Kanun’a göre, eczanelerde tüm satış bildirimleri ilaç takip sistemine kaydedilecek. Reçetesiz elden satışı yapılan ürünler denetmenler tarafından tespit edilmesi halinde eczacıya idari yaptırım uygulanacak. 2010 yılında hayata geçirilen dünyaya örnek Ilaç Takip Sistemi (ITS) daha etkin kullanılacak. Dünyanın başını ağrıtan sahte ilaç konusunun büyük oranda önüne geçen Sağlık Bakanlığı ITS ye destek çerçevesinde torba yasaya ilave madde koydu.

GAZİANTEP İLK SIRADA

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Dairesi Başkanı Mesil Aksoy, akılcı ilaç kullanımı faaliyetleri ve verilerle antibiyotik kullanımı hakkında bilgi verdi. Güneydoğu illerinde antibiyotik kullanımının ülke ortalamasının üzerinde, Karadeniz Bölgesi’nde ise en düşük seviyede olduğunu kaydeden Aksoy, şöyle dedi: “İl bazında değerlendirme yaptığımızda 2011 yılında Gaziantep ilk sıradaydı, yüzde 58’lik bir reçeteleme oranıyla. 2012’de de benzer bir reçeteleme değeri var, yine Gaziantep ilk sırada. 2013 yılına baktığımızda, 2014’te de aynı şekilde, Diyarbakır ilk sırada. 2015 yılında Şanlıurfa ilk sıradaydı. 2016 yılı verilerine baktığımızda da Mardin ilk sırada. 6 yıllık sürece baktığımızda hep Güneydoğu Bölgesi’ndeki illerimizde daha yüksek oranda antibiyotik reçetelenirken, Karadeniz Bölgesi illerimizde daha düşük antibiyotik reçetelendiğini söylememiz mümkün.” (Pusula)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?