USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş'tan dü ayda ikinci Irak ziyareti

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, hafta sonu Irak'a yapacağı görüşme kapsamında, dü yurt ticari ilişkilerinin geliştirilmesi düşüncesince Bağdat ve Erbil'de temaslarda bulunacak.

Ticaret Bakanı Muş'tan dü ayda ikinci Irak ziyareti
24-09-2021 12:08
Google News
Ankara

AA muhabirinin edinmiş olduğu bilgiye göre, Bakan Mehmet Muş, 25-26 Eylül'de Irak'ı görüşme edecek. Muş, erte başlamış olacak ziyareti çerçevesinde, evvel şekilde Bağdat'a gidecek ve Ulaştırma Bakanı Nasır Hüseyin Bender eş-Şibli ile resmi temaslarda bulunacak. Daha sonraları Erbil'e geçecek bulunan Muş, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşecek.

Türk ve Iraklı iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek Türkiye-Irak İş Forumu'na katılacak bulunan Muş, başkaca IKBY Devlet Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ile de ortak müzakere gerçekleştirecek.

Bakan Muş, ziyareti çerçevesinde, dü yurt arasındaki ticari ve iktisadi bağların elan da güçlendirilmesi mevzularını ele alacak. Muş, Türk firmalarının Irak'ta yaşamış olduğu problemlerin çözümü dair da girişimlerde bulunacak.

Türk iş insanlarının, Türkiye-Irak İş Forumu'nda, Irak hususi kesim temsilcilerinin birlikte ilişik nezaret ve kurumların yetkilileriyle de müzakere gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Türkiye, sabık sene Irak'a 9,1 bilyon dolarlık dış satım gerçekleştirirken bu meblağ ocak-ağustos zamanında 6,6 bilyon dolar oldu. Irak'a satılan mahsulat ortada mücevherat, mobilya, un, tavuk eti, bisküvi ve gofret, temiz silgi ve çocuk bezi, izole kablo ve teller, mobilyasız baklagiller, soya fasulyesi fasulyesi küspesi, demir-çelik pırtı ve plastik borazan öne çıkıyor.

İkinci ziyaret

Göreve geldiği tarihten buyana Türkiye-Irak ilişkilerine sunulan ehemmiyet çerçevesinde ikinci el Irak'ı görüşme edecek bulunan Muş, 18 Ağustos'ta Bağdat'a giderek, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, mevkidaşı Ala el-Cuburi ve Ulaştırma Bakanı eş-Şibli ile görüşmüştü.

Muş, bahis konusu ziyaretinin peşi esna meydana getirdiği açıklamada, Türkiye-Irak İş Forumu yapılmasını planladıklarını belirterek "Amacımız buradaki ticaretimizi elan efdal seviyeye çıkarmak. Şu an 20,6 bilyon dolarlık ortak tecim kütlesi lakırtı konusu. Bizim düşüncemiz bunu elan yukarılara çıkarmaktır. Burada ehemmiyetli fırsatlar mevcut ve Türkiye'nin Irak'a katacağı ehemmiyetli sınama ve birikimleri bulunuyor. Burada aykırı kazan-kazan birlikteliği var." ifadelerini kullanmıştı.

"İstanbul'da forum düzenleyeceğiz"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha da AA muhabirine, Bakan Muş'un 18 Ağustos'taki Irak ziyaretine ilişik sivil polis polis maşer kuruluşları şekilde zevcelik ettiklerini söyledi. Taha, "Bakanımızın ağustos ayındaki ziyaretin peşi esna demincek gene Irak temaslarımızı gerçekleştireceğiz." dedi. Ağustostaki ziyarette, İstanbul'da kasımda Türkiye-Irak İş, Yatırım ve Müteahhitlik Forumu düzenlenmesi sonucu aldıklarını bildiren Taha, "Söz konusu ziyarette, iş insanlarının taleplerini Irak kısmına yansıtma olanağı da bulmuştuk. Türk plakalı tırların Irak'ın mutedil ve lodos bölgelerine inmesi talebini ilettik. Aynı sürede Türk iş insanlarının Irak'a götürmüş olduğu işçilerin ara sınav ve habitat izinlerinde yaşanmış bulunan sıkıntıları dile getirdik." diyerek konuştu.

Taha, demincek de Bakan Muş'un Erbil ziyareti kapsamında Türkiye-Irak İş Forumu'nun düzenleneceğini belirterek şunları kaydetti:

"Bu iş forumuna ehemmiyet veriyoruz. Kuzey Irak'ta aşırı sayıda firmamızın almış olduğu ihaleler var. Bazı ifa sıkıntıları da bulunuyor. Halil İbrahim Gümrük Kapısı'nda geçerli dış satım bedelleri ile birtakımı düzenlemelerde elastikiyet arzu edeceğiz. Yatırım ve tecim hikayelerinde iş birliğimizin güçlendirilmesi düşüncesince koyu ortak düzentileme programı hazırladık. Bu sağlık, tarım, su ve erke mevzularını kapsıyor, kendileriyle danışma edeceğiz. Bu temaslar, umarız ki değme dü ülkenin refah, denge ve ekonomisi düşüncesince hayırlara okazyon olur. Sayın Bakanımızın bu ziyaretinden ötürü sevinçliyiz ve namına teşekkürname ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?