USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sucu ;Pazarcılar zengin oldu

Gaziantep Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hayri Sucu, Ökkeş Özekşi'nin dün haftaya bakış köşesinden yazdığı gibi artan sebze ve meyve fiyatlarının kendilerinin de canını yaktığını söyledi ve “Pazarlar marketlerden pahalı” dedi.

Sucu ;Pazarcılar zengin oldu
10-08-2021 19:01
Google News

 

Sucu, “Pazarcılar zengin oldu. Şu anda kentte en pahalı ürünü pazarlar satıyor. Yerel marketlerde fiyatlar daha uygun. Maalesef 1 TL’ye sattığımız mal 10 TL oluyor. İçimiz kan ağlıyor” dedi. 

Özellikle armut, şeftali ile salatalık fiyatlarının arttığını belirten Sucu, “Armut geçen hafta yerinde 14 TL’ye alıcı buluyordu. Üzüm bunlara göre düşük. Örneğin ben son arabamda 4 TL’ye üzüm sattım. Üzümün haldeki fiyatı da 4 TL. 50 günden bu yana Arsuz’tayım o kadar uğraştık çabaladık para kazanmadan geri döndük. Salatalık sıcaktan etkilendi. Üretici 10 kuruşa satalık sattı, umudu kalmayınca ekim yapanlarda artınca fiyatı yükseldi.”

NE ÜRETİCİ NE KOMİSYONCU MEMNUN

Salatalığın Dıramlı köyünde 5-6 TL’ye satıldığını anlatan Sucu, “Günde burada 2 ton üretim var. Fiyatları arz talep oluşturuyor. Ama bu işten ne üretici, ne de komisyoncu memnun değil. Burada çok önemli bir konu da mal perakendiciye geçtiği an yüzde 200 artıyor. Bunu bakanı da biliyor, herkeste biliyor. Buna rağmen suçlu aranıyor. Potansiyel suçlu halci oluyor. Bizde zor durumdayız. Biz öyle kalkıpta 1 TL’ye aldığımız malı 2 TL’ye satamıyoruz. Girdi fiyatları çok yüksek. En kalitesi domates 1 TL. Şeftali pahalı. 5 ton veren bahçe 1 ton vermemiş. Soğuk olmuş, rüzgar olmuş. Armut aynı şekilde. Ama bu fiyatların takibini yapmak lazım. Neden pahalanıyor. Üretici genelde malını tarlada satıyor, birde getirip hal’de satıyor. Ürünün fiyatlarının takip edilmesi şart” dedi. 

PAZARCILAR ZENGİN OLDU

“5 TL’ye sattığımız üzüm neden 15 TL’ye satılıyor” diye soran Sucu, “İşte bunların araştırılması lazım. Pazar marketten pahalı. Pazarcılar zengin oldu. En yüksek fiyat şuanda pazarlarda. Vatandaş için en uygun yer hal ama tüketilemiyor. Ürünleri sıcak etkiledi. Kimin yaktı, kimini yumuşattı.  Salatalık çok hassas sıcağa gelmiyor. Serin olması lazım. Ama fiyatlar çok yüksek. Takibinin yapılması şart” dedi. 

YEREL MARKETLER UYGUN

Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisine geçmesi halinde marketlerin yani süper marketler vitrine ürün koyamayacağını ileri süren Sucu, “Yerel marketlerde fiyatlar uygundur. Karşılaştırma yapılsa süper marketlerdeki fiyatların nasıl uçtuğu ortaya çıkacak.” dedi. 

SEYYAR SATICILAR YOK EDİLDİ

Seyyar satıcılar konusunda açıklama yapan Sucu, “Gaziantep’te seyyar satıcılar yok edildi. Ama Suriyeliler seyyar satıcılık yapar oldu. Seyyar elindeki ürünü bitirmek için fiyatı aşağıya çekiyordu ve mücadele ediyordu. Ama maalesef tek tük seyyar satıcı kaldı. Aslında tek tip araba, tek tip elbise verilse de tekrar seyyarcılık başlasa inanın fiyatlar bu kadar yüksek gelmez. İçimiz kan ağlıyor”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?