USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Son dakika: Bakan Soylu Hatay'daki deprem bölgesinde açıklama yapıyor!

Son dakika haberine göre; İçişleri Bakanı Soylu, Hatay merkezli depremde 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, 18'i ağır, 562 kişinin yaralandığını açıkladı.

Son dakika: Bakan Soylu Hatay'daki deprem bölgesinde açıklama yapıyor!
22-02-2023 00:23
Google News

Son dakika haberi: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'daki afet bölgesinde açıklamalarda bulunuyor.

DEPREMDE 6 KİŞİ VEFAT ETTİ, 562 YARALI

Soylu, İçişleri Bakanı Soylu, Hatay merkezli depremde 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, 18'i ağır, 562 kişinin yaralandığını açıkladı.

"Afet bölgesinde hasar tespit çalışmaları sürüyor. Acil yıkılacak binalar hemen bir taraftan enkaz kaldırma ekibi bir taraftan da binayı yıkacak ekipler tarafından hemen yıkılacaktır. Acil yıkılacak binalara giriş yasaktır. Dün akşam yaşanan depremler göstermektedir ki artçı depremler devam etmektedir. Kimse bu evlerden kısıtlı süreli ve taşıma yönünde giriş yapıp eşya taşımaya veya bir malını almaya yönelik bir süreç söz konusu değildir, girilemez yasaktır."

KİRA ZAMLARINA İLİŞKİN

"Bu paranın bir hayrını görmezsiniz. Hiçbir hayrını görmezsiniz. İster bizi sevin ister sevmeyin. İnsanlar çocuklarının arzularından, isteklerinden, korkularından kendilerini başka bir yere taşımak isteyecekler. Bugün bir çocuğa sordum korktun mu diye? 'Dişlerim titredi' dedi. Kira zammı yapanlar vicdan sahibi değildir."

NAKLİYE FİYATLARI...

Soylu, "Nakliye hizmetlerindeki fahiş fiyatlar hakkında gereği yapılacaktır."

KONTEYNER ŞEHİRLERLE İLGİLİ ŞARTLAR...

"Bu konuda uzun zamandır şartlar zincirimiz var. Konteyner şehirlerin sosyal alanları ve yöneticileri vardır. Bu hep böyle olmuştur. Ancak köylerde ihtiyaç olursa ve evide yıkılmışsa, evi yapılana kadar kiraya çıkmıyorsa evinin önüne kadar getiririz. Konteyner evlerde kimler barınabilir? Yıkık ev sahibi olanlar, ağır hasarlı ev sahibi olanlar ve binaları acil yıkılacak bina sahipleri birincil hak sahipleridir."

EVİM YUVAN OLSUN KAMPANYASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yıkılacak olan binalarda yüzde 75, 80'lik kısmı itibariyle 400 bin sınırına gelmiş bulunmaktayız. Burada bir kısım vatandaşlarımız doğal olarak konteynerlerde kalacak, kiraya çıkmak isteyenler ya da başka ile gitmek isteyen vatandaşlarımız olacak. Dolayısıyla vatandaşlarımıza Evim Yuvan Olsun kampanyasına katılmalarını istiyoruz. Bu sadece kendi bölgesinde çözülebilecek bir mesele değildir. Onun için aziz milletimizin bugüne kadar ortaya koyduğu yardımlaşma duygusunun burada da vücut bulmasını ve ev sahipliği yapmasını arzu ediyoruz. Şehirlerin demografisi ve o insanlarla olan bütünlüğünü bozmak istemiyoruz. Bu karşılaştığımız afet daha önce hiç karşılaşmadığımız bir afettir. Yarım kıyamet gibi afeti yaşayanlar bir daha o şehrin ayağa kalkamayacağını düşünüyor. Oysa geçmişte olduğu gibi Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi birçok afette olduğu gibi bu duygu burada vatandaşlarımızda da oluştu. Vatandaşlarımızı bu duygudan kurtarmak için bu transferlere ihtiyaç duyulabilir. Evim Yuvan Olsun kampanyası en azından çocuklar, yaşlılar ve çocuklarının o etkiden kurtulmasını sağlayan aileler için önemlidir. Burada milletimiz zengin gönüllüdür. Bir yıl boyunca o evlerine gitmeseler ya da kirayla beraber bunu karşılama imkanı olanlar depremle karşı karşıya kalan vatandaşlarımızın tramvalarının ortadan kalkması için çok önemlidir. Her şey de olduğu gibi bu kampanyada da başarılı olacağımızı düşünüyorum."

'DEVLET TÜM İMKANLARIYLA İLK DAKİKADAN İTİBAREN MÜDAHALE ETMİŞTİR'

Soylu, "Dokuz saat arayla yedi büyüklüğündeki iki büyük deprem, 15 günde yaşadıklarımız alelade yaşadığımız bir durum değildir. Buradan siyaset çıkarmaya çalışnalar olacaktır. Herkes yüzünü bu zor süreçte göstermektedir. Yalanları, iftiraları, buradan siyasal çıkar elde edebilir miyim diyenleri görüyoruz. Birileri eline kamera almış, biri el feneri almış nerede bir eksik görürsem bunu da kamuoyuyla paylaşırım diye uğraşıyorlar. AFAD deprem bölgesindeki her noktaya ulaşmaya çalışmaktadır. Dünyada hiçbir ülke böyle bir bir depremle karşı karşıya kalmış olsaydı, devlet ve milleti bu kadar güçlü halde göremezdi. AFAD'ından, Kızılay'ına bütün sivil toplum örgütleriyle devlet ilk dakikadan itibaren müdahale etmiştir."

"Bazı muhalif gazetelerde, özellikle üç dört gazete yazarı deprem sabahıyla ilgili birtakım yalanlar ortaya koymaktadır. Lütfen bu yalanlarla bizleri yormayın. Hiç olmamış vuku bulmamış meseleleri, hiçbirimizin aklında olmayan, daha önce var mıdır bilmiyorum dünyaya dördüncü seviye uluslararası çağrı yaptık. Dünyanın ve yerkürenin en büyük depremlerinden birinden bahsediyoruz. Ortaokulda din bilgisi ve ahlak dersi almışlardır, anne babaları da en azından bizim gibi "Yalan söylersiniz ağzınıza kırmızı biber süreriz" demişlerdir. Biz deprem bölgesinde her hafta sadece sokak hayvanlarının istifadesi için bile bir tır mama gönderiyoruz. Ve arkadaşlarımız vasıtasıyla dağıtıyoruz. En azından insanlıklarına dönmelerini en azından bu süreç içerisinde istirham ediyoruz. İhbarların yüzde 99'unun sahte çıktığı bir dönem yaşadık. Bu kabul edilebilir bir iş değil. Bu kötü niyetliliktir. Buradan aziz vatadanşlarımıza bu kişileri gördükleri zaman onlara da istirham etmelerini istiyoruz. Bu afetten bu milletin imanıyla, birlik ve beraberliğiyle birlikte çıkacağız."

'DÜNKÜ DEPREMLER OLMASAYDI ENKAZ ÇALIŞMALARI BUGÜN BİTMİŞ OLACAKTI'

Soylu, "Hatay'da sadece 5 enkaz kaldı. O 5 enkazdaki arama kurtarma faaliyetleri de tamamlanınca Hatay'daki arama kurtarma çalışmaları sona erecek. Dün akşam o deprem olmasaydı bu çalışma bugün sonlanmış olacaktı. Cenabı Allah yardımcımız olsun. Allah milletimizin zorunu kolaylaştırsın."

 

Haberin Ayrıntıları Geliyor...

Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android) kurabilir, Twitter’da @Haber7 hesabını takip edebilirsiniz.

App Store Google Play Takip Et

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?