USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİLAHLANMA YARIŞI

Gaziantep’te Son 10 yılda bireysel silahlanma 10 kat arttı. İsteyen herkes internetten silah, pompalı tüfek alabiliyor. Kentte 10 bin civarında ruhsatlı, 200 bin civarında ruhsatsız, silahın bulunduğu tahmin ediliyor. Gaziantep’te faal ve kayıtlı avcı sayısı ile av tüfeği imalat ve satışı arasındaki açı da giderek büyüyor.

SİLAHLANMA YARIŞI
14-08-2017 09:31
Google News
 

Dünya genelindeki artan terör tehdidi ve bölgesel çatışmalar silah satışlarını da etkiledi. Türkiye’de silahlanmada başı Doğu ve Güneydoğu illeri çekiyor. Suriye sınırına yakınlığı nedeniyle Gaziantep’te ruhsatsız silahlanma oranında büyük bir artış yaşandı. 

İnternette ve sosyal medyada açılan sayfalarda silah satışı her geçen gün artıyor. Vatandaşlar İnternetten silah satışı konusunda yetkililerin tedbir alması gerektiğini savunuyor. Sosyal medyada açılan sayfalarda Av tüfekleri 300, kurusıkı tabancalar ise 100 liraya satışa sunuluyor. Satıcılar insanlara silahları özendirmek için ise videolar çekip silahları deniyor.

GAZİANTEP 5. SIRADA

Ülkemizde yüzde 85’i ruhsatsız en az 20 milyon bireysel silah olduğu raporlara yansıyor. Bakanlık verilerine göre, 2017 yılının ilk 3 ayında, sivil vatandaş tarafından kullanılan silah sayısında yüzde 10’luk bir artış oldu. 338 bin 52 silah sayısının ifade edildiği verilere göre her 4 kişinden birinin de silahlandığı ortaya çıktı. Sıralamada 71 bin 202 ile İstanbul ilk sırada yer alırken, onu 50 bin 84 ile Ankara, 12 bin 574 ile İzmir, 10 bin 273 ile Trabzon, 10 bin 63 Gaziantep,  8 bin 171 ile Antalya, 7 bin 918 ile Kocaeli, 7 bin 462 Konya ve 6 bin 119 ile Diyarbakır izliyor.

GENÇLERİ ÖZENDİRMEK İÇİN VİDEO ÇEKİYORLAR

Son zamanlarda sosyal medya üzerinden yürütülen yasa dışı satışlara artık bir yenisi daha eklendi. Silah üreticileri, çektikleri videolarla silahlarını tanıtıp, satış yapıyorlar. Tam otomatik tüfeklerin pazarlaması yapılırken, bu silahlara biçilen fiyat ise 300 liradan başlıyor. Özellikle gençleri silahlara özendirmek isteyen silah tüccarları çektikleri silah videolarına değişik fon müzikleri de koyarak silahları daha cazip hale getiriyor. Bununla yetinmeyen silah üreticileri internet üzerinden sattıkları silahlar için hiçbir belge de istemiyor. Öte yandan satılan silahları satan kişi tarafından garanti de veriliyor.

TÜCCARLAR GENÇLERİ HEDEF ALIYOR

Son zamanlarda televizyonlarda oynatılan mafya dizilerinden sonra özellikle 15-25 yaş arasındaki genç kitlenin silahlara olan merakı artmıştı ve birçok yerde belirtilenlere göre ilah satışı da artmıştı. Silah satışının artması ve gençlerin silahlara olan merakının üst düzeye çıkmasından dolayı iştahları kabaran silah satıcıları sosyal medyadan sattıkları silahlara gençleri hedef alıyorlar. Basına yansıyan olaylarda da birçok kez internet üzerinden satışa sunulan silahlarla yaralanma ve hatta ölüm olayları bile yaşanıyor. Yaşanan bu olaylarda internet üzerinden silah satışının toplumu tehdit eden noktalara geldiğini gösteriyor.   

SİLAHLAR EVE KADAR GÖNDERİLİYOR

Silah tüccarlarının internet üzerinden kurduğu silah satışı sitemi en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Silah almak isteyen kişi öncelikle silah tüccarlarına ulaşıyor, daha sonra almak istediği ürünü belirliyor. Daha sonra kredi kartı, banka havalesi ve ya da kapıda ödeme yöntemlerinden birini seçerek silahı sipariş veriyor. Kendi belirledikleri kuryeler aracılığıyla silahlar eve kadar gönderiliyor. Dışarıdan bakıldığında av bayisini andıran bu silah satıcıları aslında kaçak silah satıcılığı yaparak suç işlemiş sayılıyorlar.

Sosyal medyada bu silahların satışının yasallığı ise tartışılıyor. Bugün resmi yollardan tüfek almak istediğinizde önce ‘vergi yoktur belgesi’ almanız gerekiyor. Temiz adli sicil belgesinden sonra sağlık raporu ile bağlı olduğunuz emniyet müdürlüğüne başvuruda bulunduğunuzda ‘Silah Satın Alma Belgesi’ alabiliyorsunuz.

HİÇBİR EVRAK VE BELGE YOK

MHP Gaziantep İl Başkanı Muhitin Taşdoğan, konu hakkında PUSULA’ya açıklamalarda bulundu. Taşdoğan, “ Ruhsatlı silahla suç işlem oranı çok düşük. Bazı kaynaklarda yüzde 1,3. Ruhsatsız silahla ve diğer kalan bütün ateşli silahlarla yaralanma olayları ruhsatsız silahlarla yapılıyor. Ruhsatlı silaha ulaşmak güç. Çünkü yeni yönetmelikte değişti. Yeni yönetmelikte ruhsat akmak biraz daha zorlaştı.  Burada ruhsatlı silahların karıştığı olaylarda, ulaşacağın kişinin kimliği, ruh hali belli. Toplumda belli bir gelir düzeyi gelmiş veya sosyal statüye sahip insanlarda ruhsatlı silah taşınabilir. Kimisi pompalı tüfekler, eskiden avcı ruhsatıyla avcılara verilirdi. Şimdide pompalı tüfek alacağınız zaman ilçe emniyet müdürlüklerinde ruh halinizi belirleyen sağlık raporlarını alıp kayıt yaptırdığınızda seri numarası ile kayıt altına alınıyorsunuz.  Bu tür insanların suç işleme eğilimi sistemin içine dahil edildiği için daha az. Fakat bazı internet sitelerinde fiyatlar da normal ruhsatlı silahtan çok altında bir fiyata satabiliyor. Ortalama bir silah almak istediğinizde fiyatı bin 200 TL civarındayken internetten kapınıza teslim 300 TL gibi fiyata sipariş verebiliyorsunuz.  Hiçbir evrak ve belge yok ve bu silahların denetimi yok. Türkiye standartlarına uygun mu, uygun sanayi şartlarında üretilmiş mi uygun metal ve ahşaplarla üretilmiş mi bunlar belli değil. Bunlar 300-400 TL karşılığından kapınıza teslim edilebiliyor. Ondan sonra binlerce insan böyle silahlanıyor” dedi.

HÜKÜMETİN TEDBİR ALMASI GEREKİR

Bireysel silahlanma kişilerin kendini güvence altında hissetmediklerinden arttığını ifade eden Taşdoğan, “ Zaten güvenlik nedeniyle silahlanan insanlarda sorun çıkarmıyor. Ruh hali ve yapısı bozuk, dengesiz, şizofreni vb., hastalıklara sahip kişilerin eline silah geçmemesi lazım. İnternetten silah satışı konusunda hükümetin tedbir alması gerekir.  Bir de silahta döndermeler var. Kurusıkı silahı çeviriyorlar. Bunun da önlenmesi gerekiyor. Başta Sanayi Bakanlığı olmak üzere içişleri Bakanlığı tarafından da ortak çalışmayla bununla durdurulması lazım” ifadelerini kullandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?