USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Savaşın ikinci gününde Kiev'de saldırılar tekrar başladı

Rusya-Ukrayna krizinde Putin operasyon için emri verdi. Ukrayna'nın birçok kentine füze saldırısı gerçekleşti. Ukrayna'nın da karşılık verdiği çatışmalarda çok sayıda asker ve sivil vatandaş yaşamını yitirdi.

Savaşın ikinci gününde Kiev'de saldırılar tekrar başladı
25-02-2022 08:58
Google News

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Operasyon TSİ sabaha karşı 05.00 sularında başladı.

Ukrayna'yı işgal planları olmadığını iddia eden Putin, "Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek" ifadesini kullandı. Donbass ve Kiev de dahil olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde patlama sesleri yükseliyor.

Rusya'nın, Ukrayna'ya resmen saldırdığı gün olarak tarihe geçen 24 Şubat'tan ve 25 Şubat'ın ilk saatlerinden dakika dakika gelişmeler...

SON GELİŞMELER
06.58 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'dan Twitter paylaşımı:

"Kiev'e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın"

06.45 - Ukrayna sınır koruma servisi, Zaporijya bölgesindeki sınır karakolunun bir füzeyle vurulduğunu duyurdu. Zaporijya bölgesi Ukrayna'nın Rusya sınırında bulunuyor. Saldırının yerel saat ile 4.25, TSİ 5.25 sularında meydana geldiği belirtildi.

06.41 - Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda hava aracının vurulduğu ana dair bir video paylaşılırken, "Savaş suçluları Kiev'in barışçıl bölgelerine ateş açtı. Hava savunması, 'kardeşlerin' iki ölümcül hediyesinin başkente ulaşmasına izin vermedi. Sakin kalın, birbirinize yardım edin ve sadece resmi kaynaklardan bilgi alın" denildi.

06.06 - Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Geraşenko, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev'in üzerinde uçan bir Rus 'hava aracını' vurduğunu ifade etti.

Geraşenko, vurulan aracın düşerken 9 katlı bir apartmana çarptığını ve binada yangın çıktığını belirtti.

06.01 - Ukrayna'nın başkentinde patlamalar duyulduğu belirtilirken, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kiev'e ek silahlar gönderildiğini açıkladı.

05.55 - Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Geraşenko, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, "Kiev'e balistik veya seyir füzesiyle yapılan saldırılar devam etti. Biraz önce iki büyük patlama duydum" yazdı.

05.35 - Rus haber ajansı Interfax, abonelerine "Ukrayna'nın başkenti Kiev'de iki patlama duyulduğuna" dair bir haber geçti.

The Guardian muhabiri Emma Graham Harrison da patlama sesleri duyduğunu bildirdi.

Ukrayna'nın Avusturya Büyükelçisi Oleksander Şerba da Kiev'de patlama sesleri duyulduğunu aktardı.

05.23 - Biden'dan yeni Twitter paylaşımı:

"Önümüzdeki birkaç gün, ay ve hafta Ukrayna halkı için zor olacak. Putin onlara büyük bir acı yaşatıyor. Ancak Ukrayna halkı 30 yıldır bağımsızlığın ne olduğunu biliyor; ve ülkelerini geriye götürmeye çalışan kimseye tolerans göstermeyeceklerini kanıtladılar."

05.00 - Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Rusya'ya yönelik yeni bir yaptırım paketinin onaylandığını duyurdu:

"İlk olarak bu pakette finansal yaptırımlar var. Rusya'nın bankacılık piyasasının yüzde 70'ini ve devlete ait önemli şirketleri hedef alıyoruz. Bunların arasında savunma şirketleri de var.

İkinci olarak enerji sektörünü hedef alıyoruz. Rus devletinin fayda sağladığı bir başka alan. İhracat yasağımız, Rusya'nın rafinerilerini geliştirmesini imkansız kılarak petrol sektörünü vuracak. Üçüncüsü; Rus havayollarına uçak ve ekipman satışını yasaklıyoruz.

Dördüncüsü, Rusya'nın yarı iletkenler ve son teknoloji yazılımlar gibi önemli teknolojilere erişimini kısıtlayacağız

Son olarak da vizeler. Diplomat ve iş insanlarının artık AB'ye ayrıcalıklı erişimi olmayacak"

04.50 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna için ayırdığı insani yardım bütçesine 20 milyon dolar ekleyeceğini duyurdu.

03.57 - ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın askeri kabiliyetlerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu teknolojilere ve diğer öğelere erişimini engelleyecek bir dizi ihracat kısıtlaması getirildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu kısıtlamaların öncelikle Rusya'nın savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerini hedef aldığı kaydedildi.

03.51 - Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rus oligarklara yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

03.11 - Japonya, Rusya'ya yönelik yaptırımlarını sertleştiriyor.

Başbakan Fumio Kişida, Rusya'nın aralarında askeri ekipman ihracatı ve finansal kurumlar da bulunan üç faaliyet alanını hedef alacaklarını ifade etti.

03.09 - Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya ordusunun Çernobil Nükleer Santrali personelini rehin aldığına dair güvenilir bilgiler aldıklarını bildirdi. Rusya ordusu, çatışma sonrası santrali ele geçirmişti.

03.02 - Ukrayna ordusu, çatışmaların ilk gününde Rusya'ya ait 30 tank, 5 uçak ve 6 helikopterin 'yok edildiğini' duyurdu.

02.48 - Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian: Rusya'nın NATO'nun da bir nükleer ittifak olduğunu anlaması gerekiyor.

02.37 - Zelenski, Karadeniz'de Ukrayna'ya ait Yılan Adası'ndaki tüm askerlerin Rusya ordusu tarafından öldürüldüğünü bildirdi. Ukrayna'nın paylaştığı bilgilere göre adayı 13 asker savunuyordu. Zelenski, bu 13 askerin de onurlandırılacağını belirtti.

02.18 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, "Ülkemizi savunmakta yalnızız. Kim bizimle birlikte savaşacak? Dürüst olmak gerekirse şu an kimse gibi gözüküyor" diye konuştu.

Zelenski, Kiev'den ayrılmayacağını belirtirken, Rusya'nın kendisini 'birinci hedef', ailesini ise 'ikinci hedef' olarak belirlediğini iddia etti.

01.18 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.


oo.55 - Ukrayna'nın batısında yer alan Lviv kentinde, Rusya’nın muhtemel saldırılarına karşı tüm kentte ışıkların söndürülmesi emri verildi.

00. 47 - ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey savunma yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna’ya "160'tan fazla füze" fırlattığını açıkladı.

00.09 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Oleksiy Arestoviç, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanı'nı Rus güçlerinden geri aldıklarını açıkladı.

23.22 - Rusya’ya ait AN-26 tipi askeri kargo uçağı, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbass bölgesinin yakınındaki Voronej kentinde düştüğü ve tüm mürettebatın hayatını kaybettiği açıklandı.

23.07 - ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.


22.14 - Pentagon, ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.


22.08 - Ukrayna, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanının kontrolünü kaybettiğini açıkladı.


21.32 - Kanada Başbakan Justin Trudeau, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı nedeniyle 58 Rus kişi ve kuruluşa para cezası ve tüm ihracat izinlerinin durdurulmasını içeren yaptırım dilimini duyurdu.

21.21 - Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinden kaçan Ukraynalı mülteciler için Polonya-Ukrayna sınırında özel kabul noktaları oluşturulmaya başlandı.

20.18 - Rusya Savunma Bakanlığı işgalin ilk gününe ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlık, ''Rus ordusu, bugün için verilen tüm görevleri başarıyla yerine getirdi'' açıklamasında bulundu.

19.22 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus askerlerinin başkent Kiev'in yakınlarındaki Antonov Havalimanı'nı ele geçirdiğini açıkladı.

19.00 - Zelenskiy: Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor.


18.43 - Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti resmi idaresinden yapılan açıklamada, bölgenin güneyinde bir kısmın artık Ukrayna'nın kontrolü altında olmadığı belirtildi. Bu açıklama ile birlikte ilk resmi toprak kaybı da kayıtlara geçmiş oldu.

18.33 - Zelenskiy: Ukrayna askerleri Çernobil nükleer bölgesinin kontrolü için Rus askerleriyle savaşıyorç

18.03 - Kiev Belediye Başkanı sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duydurdu.

17.57 - Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Donbass bölgesindeki Vuhledar’da bir hastanenin vurulduğu kaydedildi. Açıklamada, 4 kişinin hayatını kaybettiği 6’sı doktor 10 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Ayrıca Ukrayna, Rusya’nın 203 saldırı gerçekleştirdiğini, Luhansk bölgesinde de çatışmanın sürdüğünü söyledi.

17.35 - Ukrayna'daki çatışmalar başkent Kiev yakınlarındaki hava üslerinin çevresinde yoğunlaştı. CNN'in aktardığı habere göre Rus birlikleri, Kiev'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Antonov Havaalanı'nı ele geçirdi.

17.30 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hava saldırısı sirenleri çalıyor. Ukraynalı yetkililer şehir sakinlerinden yer altı sığınaklarına inmesini istedi.

17.05 - Kiev'in güneyinde Dinyeper nehri üzerindeki Trypilska termik santraline füze saldırısı düzenlendi. Ukrayna Enerji Bakanı saldırıyı doğrularken, santralin çalışmaya devam ettiği bilgisini paylaştı.


16.30 - Interfax haber ajansı Rusya ordusunun, Ukrayna'ya ait 4 Bayraktar SİHA'yı düşürdüğünü duyurdu.

16.18 - Ukrayna'nın doğusundaki en stratejik liman şehri olan Mauripol'de Melitopol Hava Üssü, Rus uçakları tarafından vuruldu.


16.00 - AB Konseyi Başkanı Charles Michel “Putin’in başlatmış olduğu bir felaket yaşandı. Avrupa topraklarında 2. Dünya Savaşı’nın bitiminden bu yana görülmeyen bir şey bu. Bu saldırı AB’ye bir saldırıdır. AB, ona üye ülkelerle birlikte Rusya’yı bundan sorumlu tutuyor. Bugün büyük bir yaptırım paketi için hemfikir olduk. Masumlar, kadınlar, çocuklar hedef alaındı. Hiç olmadığı kadar desteğimize ihtiyaç duyuyorlar. Siz de insanlarınızı gereksiz bir savaşta kaybetmek istemezdiniz. Ukrayna'dan gelecek sığınmacı akınını hazırız" diye konuştu.

15.11 - AFP haber ajansı, Rus ordusunun Belarus sınırından Kiev bölgesine kuzeyden girmeye çok yakın olduğunu duyurdu.

14.20 - Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya ordusunun Kiev'e girmeye çalıştığı duyuruldu. Helikopterlerin Kiev civarını bombaladıkları aktarıldı.

14.05 - Reuters: Kiev'deki Ukrayna Savunma Bakanlığı binasından dumanlar yükseliyor.

13.50 - Rusya'nın Ukrayna'daki Odessa'ya gerçekleştirdiği saldırıda en az 18 kişi hayatını kaybetti.

13.30 - Reuters'ın görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre; Ukrayna'ya 2. dalga füze saldırısı başladı. Ülkede başkent Kiev de olmak üzere birçok kentten patlama sesleri geliyor.

13.10 - Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Bodnar: Montrö Anlaşması'nın 9. Maddesi uygulamaya konulmalı. O maddeye göre savaşın tarafı olan bir devletin Boğazlar'dan geçişi engellenmeli.


12.50 - Ukrayna yönetimi, sabah saatlerinden bu yana yaşanan çatışmalarda 40 Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı.

12.15 - Rusya Savunma Bakanlığı, geri çekilen Ukrayna mevzilerine saldırılmayacağını açıkladı. Açıklamada, "Ukrayna ordusunda silah bırakan birimlerin mevzileri saldırıya tabi değildir" ifadeleri kullanıldı.

12.10 - Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yavuz Selim Kıran: "Ukrayna’dan tahliyeler üzerinde çalışıyoruz, vatandaşlarımız olduğu yerde kalsın"

12.10 - Ukrayna hava sahasının uçuşlara kapatılmasının ardından Türkiye hava sahasında yoğunluk yaşandığı gözleniyor.

12.00 - Ukrayna Ordusu'ndan yapılan açıklamaya göre 50 Rus askeri öldürüldü, 6 Rus askeri uçağı ise yok edildi.

11.50 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Dışişleri Bakanlığı' na geldi.

11.45 - Ukrayna ordusu, ülkedeki tüm emekli askerlere silah dağıtılacağını duyurdu.

11.35 - Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi nedeniyle Litvanya ve Moldova olağanüstü hal ilan etti.

11.20 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi: Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu. Ukrayna tarafından da sivil kayıplar olduğu bilgisi alıyoruz.

11.08 - Reuters haber ajansı Ukrayna'nın Karkiv kentinden güçlü patlama seslerimnin geldiğini duyurdu.

11.00 - Baltık ülkelerinin dışişleri bakanları ortak bir açıklama yayınlayarak Rusya'nın SWIFT sistemine erişiminin engellenmesi çağrısı yaptı. Açıklamada ayrıca Ukrayna'nın silah ve cephane ile desteklenmesi gerektiği belirtildi.

10.40 - Avrupa Birliği, bir dizi Rus yetkiliye yaptırım uygulandığını açıkladı. Yaptırım uygulanan kişiler arasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bulunuyor.

10.20 - Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği, Boğazlar'ın Rus gemilerine kapatılması için Ankara'dan resmi talepte bulunduklarını söyledi.

10.14 - Ukrayna, Rusya'nın saldırılarında 7 kişinin öldüğünü, 9 kişinin yaralandığını duyurdu.

10.05 - Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Luhansk bölgesinde Ukrayna'ya ait bir uçağı düşürdüklerini öne sürdü

09.57 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Putin, ülkemizi yerle bir etmek istiyor. Tüm devlet başkanlarını, doğrudan Putin'i hedef alanlar dahil tüm olası yaptırımları kullanmaya çağırıyorum.

09.50 - Norveç, Kiev'de bulunan büyükelçiliğini Lviv'e taşıdığını açıkladı.

09.30 - Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Luhansk bölgesinde iki kasabanın ele geçirildiğini duyurdu.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Putin, büyük çaplı saldırısını biraz önce başlattı. Sivil barışçıl şehirlere bombalar atılıyor. Bu agresif bir savaştır. Ukrayna kendini koruyacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir. Şimdi harekete geçme zamanı” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA ORDUSU RUS UÇAKLARINI VURDU
Ukrayna ordusu, "Hava savunma sistemimiz Ukrayna'nın doğusunda bir Rus uçağını vurdu" açıklamasını yaptı. Ukrayna Kara kuvvetleri, Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağı ve bir helikopteri düşürdüklerini duyurdu.

Öte yandan, Rusya'dan yapılan açıklamada, "Ukrayna'da uçağımızın düşürüldüğü iddiası asılsız" ifadelerine yer verildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, hava limanlarına füze ve bomba saldırılarının yapıldığını doğruladı. Saldırılan şehirler, Boryspil, Ozerny, Kulbakino, Chuguev, Kramatorsk, Chernobaevka olarak açıklandı.

KİEV’E FÜZE SALDIRISI BAŞLADI
Ukrayna İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını paylaşan Ukrainska Pravda isimli medya kuruluşu, Kiev ve Harkov’daki Ukrayna askeri üslerine füze ile saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Reuters’a konuşan bölge sakinleri ise Kiev’de Rusya’nın açıklamalarının ardından çok sayıda patlama meydana geldiğini aktardı.

Rus askerlerinin Kupino bölgesindeki ilerlemesi Reuters’ın servis ettiği uydu görüntüleriyle görüldü.

Putin’in açıklamalarının ardından Ukrayna’nın başkentinde sabaha karşı otomatik tüfek sesleri duyulurken, Rus haber ajansı Interfax seslerin havalimanı yakınlarından geldiği aktardı. Öte yandan Donetsk kentinde de patlamalar duyulurken, sivil uçuşların bölgeden uzaklaştırılması çağrısı yapıldı.

Putin’in saldırısından saatler önce Rusya’nın birkaç gün önce resmen tanıdığı bölgedeki Rus ayrılıkçı gruplar, Moskoav’dan yardım istemiş ve Ukrayna saldırısı altında olduklarını duyurmuştu. ABD yönetimi, bunun Rusya’nın bir propaganda aracı olarak kullandığını öne sürerken Putin, “Bütün bu dökülen kanın tek sorumlusu iktidardaki Ukrayna rejimidir” dedi.

Geçen hafta Belarus ile tamamlanan askeri tatbikat süresince sınırda on binlerce asker ve çok sayıda tank yığan Rusya’nın şu an ne kadar büyük ölçekli bir operasyon düzenleyeceği henüz bilinmiyor.

NATO VE AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN RUSYA'YA KINAMA
NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya'nın uyarılara ve diplomasi çağrılarına rağmen bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçtiğini belirtti.

Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, korkunç zamanda Ukrayna halkının yanında olduklarına, NATO müttefiklerinin Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğine işaret ederek, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duyduklarına işaret edilen açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

AVRUPA KOMİSYONU ACİL TOPLANMA KARARI ALDI
Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Donbass bölgesine yönelik harekatını ve bir sonraki Avrupa Birliği (AB) zirvesi hazırlıkları için acil toplanma kararı aldı.

BÜYÜKELÇİ'DEN AÇIKLAMA
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar "Montrö Anlaşması'nın 9. Maddesi uygulamaya konulmalı. O maddeye göre savaşın tarafı olan bir devletin Boğazlar'dan geçişi engellenmeli." dedi. Büyükelçi "Yaşananlara karşı Türkiye tarafsız kalmamalı, çünkü bu ihtilaf bölgedeki güvenliği tehdit ediyor. Bu yüzden Türkiye'yi aktif olmaya ve Ukraynalılara yardım etmeye çağırıyoruz. Çok teşekkür ediyorum ve Türk halkına inanıyorum." dedi.

Büyükelçi, "Türkiye'nin kararını bekliyoruz" derken taleplerinin Türkiye'de ilgili makamlara da iletildiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?