USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ŞAMPİYON ATLAR, HAYATLARININ SON DEMİNDE TERAPİDE KULLANILIYOR

Bir zamanların şampiyonu olan atlar hayatlarının son demlerinde, Gaziantep’te hem bedensel engelli hem de zihinsel engellilerin terapisinde kullanılıyor.

ŞAMPİYON ATLAR, HAYATLARININ SON DEMİNDE TERAPİDE KULLANILIYOR
20-02-2016 11:53
Google News
Türkiye Binicilik Federasyonuna bağlı olarak, faaliyet gösteren Gaziantep Atlı Spor Kulübündeki bir zamanların şampiyon atları, hayatlarının son demlerinde ise bedensel, zihinsel engelliler engelliler ve psikolojik hastalığı bulunan vatandaşların terapisinde kullanılıyor.
Uzman ve eğitimli biniciler kontrolünde atlara binen engellilere, kaslarında rahatlama, gelişme, daha dik durma gibi konularda yöntemler uygulanıyor. Şampiyon atlarla gezen ve bu atlarla duygusal iletişim kuran zihinsel engellilerin de üzerinde psikolojik ve ruhsal anlamda olumlu sonuçlar elde ediliyor. Uygulanan kür ve terapilerden elde edilen sonuçlar ile ilgili bilgi veren Gaziantep Atlı Spor Kulübü İşletme Sorumlusu ve Veteriner Hekim Serhat Erdural, öğrenme problemi olan bir kişinin sürekli Atlı Spor kulübüne gelerek, uygulanan atla gezi seansları ile ata binmeyi atların isimlerini öğrenmeye başladığını ifade etti. Benzer örneklere sık sık rastladıklarını anlatan Hekim Erdural, Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından gönderilen eğitmenlerin verdiği dersler ve kullandığı hipoterapi yöntemiyle uygulanan tedavide çok ciddi olumlu sonuçlar ortaya çıktığını ifade etti. Erdural, "Atla tedavi diğer adı ise hipoterapidir. Bu dünyada kabul edilmiş bir tedavi yoludur. Bizde burada uyguluyoruz. Bununla ilgili defalarca eğitime gittik.Buraya, Türkiye binicilik Federasyonu tarafından eğitmenler gönderildi. Onlardan ciddi eğitimler aldık. Bununla ilgili çok pozitif sonuçlar alıyoruz. Gerek bedensel engelli, gerekse zihinsel engelli arkadaşlarımızın alternatif tedavilerinde, atla biniş terapileri, çok önemli bir yöntemdir. Hem bedensel engelli arkadaşlarımızda, hem de zihinsel engelli, psikolojik sorunları olanı hiperaktivite problemi olan arkadaşlarımızda çok ciddi rahatlamalar ve güzel sonuçlar aldık. Mesela, mental problemlerde hiç öğrenme yeteneği olmayan burada hepimizin ve atlarımızın ismini öğrendi bu ilk defa olmuştu. Ailesi de çok şaşırdı, bizde çok şaşırdık. O arkadaşımızın öğrenme yeteneğinin olmadığı söyleniliyordu. Ama, atın faydasıyla bu arkadaş, küçük bir arkadaşımız bunu çözdük ve bunu çözünce çok mutlu olduk. Bedensel problemleri olan arkadaşlarımızda, hiç kasları olmayan öğrencilerimiz de kaslarında gelişme dik durma gibi gelişimlerini olduğunu görmeye başladık. Yine kasları spastik olan arkadaşlarımızda rahatlama, duruşlarında düzelme görmeye başladık. Bu teferruatlı bir olay ama, pozitif birçok sonucunu gördük" dedi.

HER BİRİ ŞAMPİYON
Terapilerde yaşlı atların tercih ettiklerini anlatan Erdural, bu yaşlı atların her birinin birer şampiyon olduğunu ifade etti. Hepsinin soylu atlar olduğunu vurgulayan Erdural, "Biz spor kulübüyüz ve genelde burada sakin ve yaşlı atlar tercih ediyoruz. Hep at binmeyi hiç bilmeyen, yeni öğrenen insanlar öğretiyoruz. Binişlerin daha sakin olması gerekiyor. Bu atların her biri soylu atlar. Hemen hepsinin katıldığı yarışmalarda şampiyonlukları ve başarıları bulunuluyor. Oldukça gösterişli ve iyi bakım yapılan atlardır" dedi.

YENİ BİNİCİLER YETİŞTİRİYORLAR
Erdural, şampiyon atların sadece engelli terapisinde kullanılmadığını söylerken, bu atların aynı zamanda yeni biniciler yetiştirdiklerini kaydetti. Türkiye Binicilik Federasyonuna bağlı bir binicilik spor kulübü olduklarını belirten Serhat Erdural, "Türkiye Binicilik Federasyonuna bağlı lisanlı sporcular yetiştiriyoruz. Bu öğrencilerimizi, Türkiye’de düzenlenen, yarışmalara ve binicilik müsabakalarına götürüyoruz. Bu alanda çok iyi derecelerimiz var. Birçok birincilik kupamız var" diye konuştu.

ÇOCUKLAR İÇİN MİDİLLİ ATI
Erdural ise çocuk hastalar ve küçük yaşta sporcular için ise ise Midilli olarak adlandırılan Şetlant Pony ırkı atların kullanıldığını kaydetti. Erdural, "Bu atlarımızın bir kısmı ponilerdir. Poni atlarını çocukların eğitiminde kullanıyoruz. Poni dediğimiz atlarımızın sırt yükseklikleri 1 metre 48 santimetreden küçük olan atlarımızdır. Bunlar binicilik federasyonunda ayrı sınıflandırılıyor. Yarışmalarda ’Poni yarışmaları’ diye tasvir ediliyor. Çocuklarımızı ’Poni’lerden yetiştirdikten sonra, büyük atlara geçiriyoruz. Acemi büyük öğrencilerimizi ise, okul atı tabiriyle yani yaşlı ve sakin olan atlarda yetiştiriyoruz. Bu işi spor olarak yapmak isteyen olduğunda, bunları sportif atlarımıza geçiriyoruz" dedi.

ÖZEL BAKIM
Şampiyon atlara, başarı dolu zamanlarının ardından ömürlerinin son demlerini yaşadıkları Spor Kulübünde özel bakım yapılıyor. Erdural, bulunan 20 atın ise standart bir bakımı olduğunu ifade etti. Atların yemesinden temizliğine kadar her türlü bakımın ise özenle yapıldığını anlatan Erdural, "Günde 3 kere besliyoruz. Her gün sabah mutlaka ahırlarının temizliğini yaptıktan sonra, tımarlarını yapıyor ve gün içindeki aktiviteler için bekletiyoruz. Her gün bütün atlar mutlaka çalışıyorlar, antrenmanlara çıkıyorlar. Öğrenciler gelmezse bile bu atların her gün düzenli olarak antrenmana ihtiyaçları var" şeklinde konuştu. 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?