USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN BUNLARI YAPIN

Kalp hastalığı ve inmeyi içeren kardiyovasküler hastalıklar (KVH) nedeniyle insan yaşamı vaktinden önce sona ermektedir. Bu hastalıklar nedeniyle her yıl dünya genelinde 17.3 milyon kişi yaşamını yitirmektedir. Bu sayının 2030 yılında 23 milyon olması beklenmektedir.

SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN BUNLARI YAPIN
24-02-2015 18:04
Google News
Kalp hastalığı ve inmenin, yaşlıları, erkekleri ve zengin toplumları daha fazla etkilediği yanlış bilinen bir gerçektir. Her ne kadar erkeklerin ve kadınların karşı karşıya oldukları risk ayrı ayrı hesaplanmamış olsa da, KVH her iki cinsiyeti de etkiler. Aslını sorarsanız, kadınlar arasında bir numaralı ölüm sebebi, her 3 kadından 1’inin ölümüne yol açan kalp hastalığıdır. Her bir dakikada yaklaşık bir ölüm olayı yaşanması çok üzücüdür. İnsanların KVH risklere ilişkin gerçekleri öğrenmeleri, ayrıca kendilerini ve ailelerini bunlara karşı korumaları, artık bir ölüm kalım meselesi olarak görülmelidir. Az bir çabayla, hayatımızda küçük değişiklikler yaparak çok mesafe katetmek mümkündür. Özel  Deva Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Reşat Ayalp sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenleri anlattı:


Hareket edin



Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6’sı hareketsizlikten kaynakladığını belirten Dr. M.Reşat Ayalp; Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda arttırdığını belirtti.

Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı riskini azaltır.


Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketin



Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4’ü ile doğrudan bağlantılıdır!

Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığından  korunmaya yardımcı olur.


Tütün kullanmayın



Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000’den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır.

Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı riskini azaltır.


Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin



Hekime başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçtürün. Toplam KVH riskinizi öğrendikten sonra, kalp sağlığınızı iyileştirmek yönünde daha elle tutulur bir plan yapabilirsiniz.

 

Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı riskini hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir. Hastalığı önlemek tedavi etmekten her zaman daha kolaydır.

 

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?