USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ruanda Oteli filminin 'kahraman' ismi, terör örgütünü desteklemekten yargılanıyor

Ruanda'da 1994'te 100 gün içinde 800 bin kişinin hayatını kaybettiği soykırımla ilgili çekilen Ruanda Oteli filminin kahramanı olarak bilinen Paul Rusesabagina, terör örgütünü destekleme suçundan hakim karşısına çıktı.

Ruanda Oteli filminin 'kahraman' ismi, terör örgütünü desteklemekten yargılanıyor
17-02-2021 20:16
Google News

Ruanda'da 1994 yılında 100 gün içinde 800 bin kişinin hayatını kaybettiği soykırımla ilgili çekilen Ruanda Oteli (Hotel Rwanda) filminin kahraman ismi rejim muhalifi Paul Rusesabagina, "terörizmle bağlantılı" suçlamalarla bugün hakim karşısına çıktı. Ruanda lideri Paul Kagame'ye sert muhalefetiyle tanınan Rusesabagina'ya, Ruanda Demokratik Değişim Hareketi'nin silahlı kanadı Ulusal Kurtuluş Güçleri'ni desteklemek, cinayet, silahlı soygun ve dokuz ayrı suçlama yöneltildi.

1200'DEN FAZLA KİŞİYİ KURTARDI

Rusesabagina, filmden sonra üne kavuşmuş ve farklı ülkelerde barış ödülleri almıştı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2005'te Rusesabagina'yi Özgürlük Madalyası'yla ödüllendirmişti. 66 yaşındaki Rusesabagina'nın, yöneticisi olduğu otele sığınan çoğu Tutsilerden oluşan 1200'den fazla kişiyi kurtardığı belirtiliyor.

KELEPÇELİ OLARAK ÜLKESİNE GETİRİLMİŞTİ

Soykırımdan sonra iki yıl sonra Belçika'ya sığınma başvurusunda bulunan ve bu ülkenin vatandaşlığını alan Rusesabagina daha sonra ABD'ye yerleşmişti. Ailesine göre Rusesabagina geçen yıl Ağustos ayında aldığı bir davet üzerine Burundi'ye gidecekti. Ancak Dubai'de bindiği özel uçak, Ruanda'nın başkenti Kigali'ye indi ve Rusesabagina elleri kelepçeli olarak ülkesine getirildi. Avrupa Parlamentosu, Rusesabagina'nın kaçırıldığını belirterek Ruanda hükümetini kınamıştı. ABD Kongresi'nin 37 üyesi de, Aralık'ta Ruanda hükümetine hitaben yayımladığı açık mektupta Rusesabagina'nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

KATLİAMDA ON BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habramiyana ile komşu ülke Burindi'nin Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira'yı taşıyan uçak 6 Nisan 1994'te Kigali'ye inişe hazırlanırken açılan ateşle düşürülmüştü. İki devlet başkanı da Hutu kökenliydi. Hutular, saldırıdan Tutsi isyancıları sorumlu tuttu. Ertesi gün yaklaşık 13 milyon nüfuslu Ruanda'da halkın çoğunluğunu oluşturan hükümet yanlısı Hutular, azınlıktaki Tutsi kabilesinden halka ve onlara yakın olduğunu düşündükleri ılımlı Hutulara karşı büyük bir katliam başlattı. Soykırım sırasında Ruanda'daki kiliselerde on binlerce kişi öldürülmüş, yüz binlerce kadına da tecavüz edilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?