USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yeme İçme

Peynirin Fiyatı Etin Fiyatını Geçti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasımda üretici ile market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 236,8 ile marulda görüldüğünü belirterek, markette 37 ürünün 29'unda fiyat artışı, 8'inde ise fiyat azalışı olduğunu aktardı. Bayraktar, peynir fiyatının eti geçtiğini belirterek acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Peynirin Fiyatı Etin Fiyatını Geçti
01-12-2022 11:25
01-12-2022 11:31
GAZİANTEP
Google News

2022 Ekim ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 85,51 olarak gerçekleşti. İktidarın, 2021 Kasım ayında hayata geçirdiği ihracat, istihdam, üretim ve düşük faizi önceleyen ekonomi politikası, son 20 yılın en yüksek enflasyonunun yaşanmasına neden oldu.

Yüksek enflasyon, başta gıda olmak üzere birçok üründe fiyatların fahiş oranda artmasına neden oldu. 2022 yılında asgari ücrete iki kez zam yapılmasına karşın temel gıda ürünlerine peş peşe gelen zamlar, zammın erimesine neden oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tüketicinin ucuz gıdaya ulaşılabilmesi için üç koşulun yerine getirilmesini söyledi.

PEYNİRİN FİYATI, KIRMIZI ETİ GEÇTİ

Bayraktar, üretici maliyetleri düşürülmeden, piyasada rekabet sağlanmadan ve ürün fiyatları denetlenmeden tüketicinin ucuz gıdaya ulaşmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Peynir fiyatının eti geçtiğini belirterek acil önlem alınması gerektiğini ifade eden Bayraktar, girdi fiyatındaki artışın ürün maliyetini yukarı doğru çektiğini kaydederken, bundan hem üretici hem de tüketicinin mağdur olduğunu söyledi.

semsi-bayraktar.jpg
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar

"HER İHTİYAÇ ERTELENEBİLİR FAKAT GIDA İHTİYACI ERTELENEMZ"

Sığınmacılar dahil nüfusta yaşanan artışın talebi de yükselttiğinin altını çizen Bayraktar, "Artan talebe karşın arzdaki daralma tüketici fiyatını daha fazla artırıyor. Ancak fiyat artışı sadece maliyet ve arzdan kaynaklanmıyor. Üreticiden çıkıp markete ulaşana kadar da ciddi artış yaşanıyor" dedi.

Gıdanın spekülasyona açık bir sektör olduğuna dikkat çeken Bayraktar, tüketicinin fiyata müdahale gücünün kullanılması gerektiğini de aktararak, "Tüketicilerimiz her türlü ihtiyacını erteleyebilirken gıdaya olan talebini karnını doyurabilmek için erteleyemiyor. Bu manada gıda sektörü spekülasyona açık bir sektördür.

Bu sektörde tüketicilerimize de düşen görevler vardır. Tüketicilerimiz meyve ve sebze de dahil olmak üzere günlük hayatta kullandığı ürünleri satın alırken market fiyatlarını daha fazla sorgulamalıdır" ifadelerini kullandı.

"PEYNİR FİYATI ETİ GEÇTİ, ACİL ÖNLEM ALINMALI"

Bazı marketlerde peynir fiyatının eti geçtiği bir ortamda acilen tedbir alınması zorunluluğu bulunduğunu dile getiren Şemsi Bayraktar, "Üretici daha fazla üretebilmeli, tüketici de ucuza gıdaya ulaşabilmelidir. Üreticimiz ürettiği ürünlerin tüketici fiyatlarını gördüğünde şaşkınlığa uğruyor. Üretenin değil aracıların daha fazla kazandığını görünce de üretimden soğuyor" dedi.

Kasım ayında aylık bazda gübre çeşitlerinde fiyat düşüşü yaşandığını dile getiren Bayraktar, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 60'a varan oranda artışlar olduğunu bildirdi.

meyve-sebze-fiyatlari-ne-kadar.jpg

"MARULDA FİYAT FARKI YÜZDE 236.8"

Kasım ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 236,8 ile marulda görüldüğü bilgisini veren Bayraktar, bunu yüzde 210,5 ile kırmızı mercimek, yüzde 209,8 ile elma, yüzde 180,6 ile maydanoz, yüzde 180,3 ile kabak, yüzde 180 ile havucun takip ettiğini söyledi.

Bayraktar, "Kasım ayında markette 37 ürünün 29'unda fiyat artışı, 8'inde ise fiyat azalışı görüldü. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 42,9 ile pirinç oldu. Pirinçteki fiyat artışını yüzde 36,1 ile yeşil soğan, yüzde 33,1 ile Antep fıstığı, yüzde 22,4 ile kırmızı mercimek, yüzde 20,9 ile kuru kayısı ve domates takip etti" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar aynı dönemde kuru soğanın yüzde 48.8 ile fiyatı en çok artan ürün olduğunu, bunu yüzde 44.7 ile yeşil soğan, yüzde 31 ile Antep fıstığının takip ettiğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?