USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye Enerjiye Hız Veriyor: Yenilenebilirde Dev Atılım ve Kendi Doğalgazı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bütçesi üzerine yapılan meclis görüşmelerinde, Türkiye'nin son 24 yılda enerji sektöründe kaydettiği ilerleme ile ilgili AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Av. Mehmet Faruk Pınarbaşı açıklamalarda bulundu.

Türkiye Enerjiye Hız Veriyor: Yenilenebilirde Dev Atılım ve Kendi Doğalgazı
13-12-2025 19:00
13-12-2025 20:13
Google News

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Av. Mehmet Faruk Pınarbaşı yaptığı açıklamalarda, enerjinin sadece bir ihtiyaç olmaktan çıkıp, "Türkiye'nin kalkınma omurgası" haline geldiği vurguladı ve özellikle yenilenebilir enerji ve yerli kaynakların geliştirilmesindeki 'seferberlik ruhuna' dikkat çekti.


Yenilenebilir Enerjide %99.9'luk Büyüme
Ak Partili Pınarbaşı'nın sunduğu bilgilere göre, Türkiye enerji üretiminin temelini artık rüzgar ve güneş oluşturuyor. 2001'de EPDK'nın kuruluşundan bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu güç, 6 kattan fazla artışla 12.000 MW'tan 75.000 MW seviyesine ulaştı. Pınarbaşı, bu yıl devreye alınan yeni kurulu gücün yaklaşık %99.9'unu hidroelektrik, rüzgar, biyokütle ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları teşkil ettiğini dile getirdi.


Ak Partili Pınarbaşı, depolamalı enerji vizyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu: "Ülke, enerji güvenliği ve arz sürekliliği için depolamalı sistemlere odaklanmış durumda. Şu anda 32.000 MW ön lisans ve 690 MW lisanslı depolamalı RES (Rüzgar Enerjisi Santrali) ve GES (Güneş Enerjisi Santrali) projesi bulunuyor. Bu alandaki yatırımın kısa sürede 500 milyon dolardan 20-25 milyar dolara ulaşması bekleniyor."


Kendi Gazı ve Petrolüyle Enerji Bağımsızlığı Adımları
Yerli fosil yakıt kaynaklarının ekonomiye katkısı da önemli bir yer tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100. yılında Karadeniz'deki yerli doğal gazın milletin hizmetine sunulmasından duyulan gurur dile getiren Ak Parti Milletvekili Pınarbaşı, 24 yıl önce sadece 5 ilin doğalgaz kullanma imkanına sahipken, bugün 81 ilin tamamında ve 900'ü aşkın ilçe/belediyede konutlarda doğalgaz kullanıldığı belirtti. Bu yaygınlaşmanın, geçmişteki hava kirliliği sorunlarına karşı önemli bir çözüm olduğu vurguladı. Bir zamanlar terörle anılan Gabar'da keşfedilen petrolün ise sadece rezerve miktarıyla değil, aynı zamanda yüksek kalitesiyle ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığı dile getirdi.


Küresel Krizlere Karşı Stratejik Kalkan
Ak Parti Milletvekili Pınarbaşı konuşmasında ayrıca, son yıllarda tüm dünyayı sarsan pandemi ve yakın coğrafyadaki savaşların uluslararası enerji maliyetlerini tarihi seviyelere taşıdığına dikkat çekti. Buna karşın, "Devletimiz aldığı stratejik tedbirlerle ve sağladığı desteklerle bu olağanüstü maliyet dalgasının vatandaşa en az düzeyde yansıması için büyük bir mücadele sergilemiştir" ifadelerini kullandı.


AK Parti Milletvekili Av. Mehmet Faruk Pınarbaşı, tüm bu başarıların pusulasının siyasi liderlik ve hükümetin kararlı kadroları olduğunu vurgularken, 2053 net sıfır emisyon hedefine yönelik kararlılıkla yüründüğü ve tüm kurumların bu vizyon çerçevesinde uyum içinde çalıştığı belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?