USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

MUHASEBE HAFTASI ETKİNLİKLERLE BAŞLADI

26 yıldan beri geleneksel olarak kutlanan Muhasebeciler Haftası bu yılda Gaziantep Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı.

MUHASEBE HAFTASI ETKİNLİKLERLE BAŞLADI
03-03-2015 12:39
Google News
Muhasebeciler Haftası  Gaziantep Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim kurulu Başkanı Hüseyin Özbay’ın  Demokrasi meydanına çelek koymasıyla başladı.Etkinliğe Gaziantep Vergi dairesi başkan vekili Ahmet Uğur ve çok sayıda muhasebeci mali müşavir katıldı.

Çelenk koyma,saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden etkinlikte bir konuşma yapan Gaziantep Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim kurulu Başkanı Hüseyin Özbay her yıl 1-7 mart arasında 26.sı kutlanan MUHASEBE HAFTASI dolayısıyla bir hafta süren bir etkinlik zinciri oluşturduklarını ifade ederek bu etkinliklerde Muhasebe Mesleğinin yasal statüye kavuşmasının 26 yılı olması nedeniyle bu süreçte çok önemli mesafe kat ettiklerini söyledi.

 

Gelir idaresi Başkanlığına çeşitli önerilerde de bulunan Özbay konuşmasına şöyle devam etti:

-Meslek mensupları olarak sorunlarımızın çözümünde evvela Maliye Bakanlığı ve TURMOB arasında sağlıklı ve sürekli bir iletişim sağlanmalı ve bu iletişim sayesinde sorunlar masaya yatırılmalıdır.

 - Günümüzün değişen koşullarında ve mevzuat değişikliğinin bu denli yoğun olarak yaşandığı günümüzde meslek yasamızda mesleki ihtiyaçlarımıza göre değiştirilmelidir.

- Bakanlık ve diğer kurumlarca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Dolayısı ile bu durum bütün ilgili kurumlar için hem zaman kaybı hem de etkinsizlik olarak geri dönmektedir.Dolayısı ile  Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

 

   -Sık ve çok sayıda beyanname verilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.

Beyanname sayısının çokluğundan dolayı meslek mensubunun kendini geliştirmesi ve özel hayat için zaman ayırması artık söz konusu bile değildir.

Bu yüzden önerimiz

Aylık verilen beyannameler birleştirilmeli ve sadeleştirilmelidir. Ayrıca;beyanname sıklığında dönem dönem ertelenmeler yaşanmakta ,bu ertelenmeler plansız ve son  dakika yapılarak meslek mensubu yıpratılmaktadır.Yine beyan noksanlıklarının giderilmesine yönelik düzeltmelerde uygulanan cezalar çok yüksektir.  Meslektaşlarımızın iş yoğunluğundan kaynaklanan bu hataları kendilerine büyük sıkıntılar yaşatabilmekte, bu cezaları kendi bütçelerinden karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Bu ve buna benzer sorunların çözümünde de kamu kurum ve kuruluşları yeterli kolaylığı sağlamamaktadır.

Bu yüzden Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde uygulanan cezaların azaltılmasından değil, ceza uygulanmasından vazgeçilmelidir.

-         Eğitim ve Öğretim hizmetleri ile sınırlı olmak üzere, Birliğimiz ve Odalarımız gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların iktisadi işletmeleri için, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi istisnası getirilmelidir.

-      Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.

-      Artık işlevini yitirmiş olan  Son  Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır.

-      e-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.

-      1 ve 2 No’lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilmelidir.

-      Vergi daireleri arasında uygulama birlikteliği sağlamak amacıyla TÜRMOB ve GİB’in yapacağı ortak çalışma ile "Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi" hazırlanmalıdır.

-      Mali tatil süresince verilmesi gereken beyannameler ve bildirimler takip eden ay içinde verilecek beyannamelerle birleştirilerek beyan edilmelidir.

-      Meslek mensuplarının stopajdan kaynaklanan nakit iade taleplerinde, gelirlerinin-giderlerine oranlanarak çıkarılan matrah farkları yasal dayanaktan yoksundur. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

-      Tüm Vergi Daireleri otomasyona geçtiğinden meslek mensuplarının stopajdan kaynaklanan nakit iade taleplerinin stopaj listesinde bulunan her bir mükellefin bağlı bulunduğu Vergi Dairesinden ayrıca onaylanması uygulamasından vazgeçilmelidir.

 

-Meslek Mensubunun zor Durum Hallerinde Mükelleflerine de Mücbir Sebep tanınmalıdır.Meslek mensubu (ağır hastalık,yakının ölümü,tutukluluk vb.hallerde) hiçbir şartta mücbir sebep dediğimiz vecibelerinin ertelenmesi uygulamasından faydalanamamakta mutlaka bu durum düzeltilmeli MÜKELLE FE TANINAN MÜCBİR SEBEBLERLER MESLEK MENSUBUNA DA TANINMALIDIR.

 

 

Bu durum umarız Maliye Bakanlığının 3568 sayılı yasanın Tebliğlerinin Tek Tebliğde toplanması çalışmasında MÜCBİR SEBEB de çözüme kavuşturulur.

 

 

 

 

 

 

 

YiNE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NA ÖNERİLERİMİZ VE BEKLENTİLERİMİZ;

-İşçi Girişlerinin SGK’ya Bildirilmesi -1774 sayılı Kimlik Bildirim Kanunu Uygulanması ile ilğili

Bir işverene bağlı olarak çalışanların Kolluk Kuvvetlerine bildirim süreleri ve SGK ya bildirim süreleri (işe giriş ve çıkışlarda) farklılık göstermektedir.

Bu iki kanundan kaynaklanan çalışanların bildirimi yükümlülüğünün tek yerde toplanması, şu anda buna en elverişli ve geneli kapsayan kurumda SGK olduğundan çalışanların sadece SGK bildirimlerinin yeterli sayılması gerekmektir.

Bu konuda ilğili bakanlıklar düzeyince çalışmalarımız sürmektedir.

 

 

MESLEK MENSUPARININ SORUNLARI İLE İLGİLİ ÖNERİ VE BEKLENTİLERİMİZ

Sorunlar yumağında boğuşan meslek mensuplarının sorunlarının çözümü;

İdare,Meslek örgütleri, ve meslek mensupları üçgeninde saklı bulunmaktadır.

Yine 3568 sayılı kanunla düzenlenmiş olan sözleşmelerle ilgili olarak

-      Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir.

-         Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18’den %8’e indirilmelidir

-Yine bildiğiniz gibi almadığımız ücretin KDV’ sini ödemekteyiz dolayısıyla

  -   KDV’yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.

-      Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.

-      Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.

-      Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.

-      Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.

-         -TSE, TURMOB ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen Büro ve Mesleki Stantartların belirlenmesi çalışması bir an önce sonuçlandırılmalıdır.

-         -Bağımsız Denetim Dışında kalan Kooperatifler,Birlikler,Diğer Kamu Kuruluşları  nın denetimi BAĞIMSIZ DENETİM YETKİSİ ALAN  DENETÇİLER TARAFINDAN yapılmalıdır.

 

ODAMIZIN DÜZENLEDİĞİ SONDÖNEM FALİYETLER

-Bağımlı çalışan Üyelerimiz için BAĞIMLI ÇALIŞANLAR ÜCRET TARİFESİ çıkarılmış,

 

-YMM lerin (şehir dışından  Meslek Mensubunca hazırlanması istenerek gönderilen) KARŞIT İNCELEME TUTANAKLAR ından Ücret Alınması için Ücret Tarifesi belirlenmiştir.

 

Odamız Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında;İhtiyaç sahiplerine yardım kampanyası düzenlemiş bulunmaktayız.Nisan 2015 sonuna kadar toplanacak ayni ve nakdi yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır.

Ayrıca Odamızda Muhasebe Köşesi oluşturulmakta burada sergilenmek üzere kayıt vb, çeşitli materyalleri de odamıza getirilmesini bekleriz.

 

 

 

KISACA  VERGİ POLİTİKALARI İLE İLĞİLİ OLARAK;

2013 yılı Aralık Ayı sonu itibariyle Gerçek Usulde Gelir Vergisi Mükellef sayısı 1.798.056

2014 yılı Aralık ayı sonu itibariyle Gerçek Usulde Gelir Vergisi Mükellef Sayısı 1.798.738 olmuştur.Kapanışlar düşüldükten sonra gelir Vergisi Net mükellef sayısı sadece 682 adet olmuştur.Yıllık bine üç civarında artış olmuştur.

2013 yılı Aralık sonu itibariyle Basit Usule tabi Gelir Vergisi mükellef sayısı 693.694 iken

2014 yılı Aralık sonu itibariyle Basit Usule tabi Gelir Vergisi mükellef sayısı 730.956 olmuştur.Basit usule tabi mükellef sayısında 37.000 civarında net artış olmuştur.

Oysa Maliye Bakanlığı nın uzun vadeli proğramlarında basit usulün tasfiyesi hedeflenmişken tam tersi bir sonuç doğmuştur.Bu durum kayıt dışılığı kontrol altına almayı zorlaştıran bir durumdur.

Buna bağlı olarak kısaca Dolaylı ve Dolaysız Vergilerin Genel Vergi Gelirleri içerisindeki paylarından bahsetmek gerekirse;

Toplam vergi gelirlerinde Dolaysız Vergi ve Dolaylı vergilerin Payı

OECD (AB )  Ülkelerinde

Yıllar    Dolaylı Vergi Oranı     Dolaysız Vergi Oranı

1965     37,7                                  62,3

2010     31,8                                  68,2     iken

2013      27                                     73

 

 

 

Türkiye’de

Yıllar    Dolaylı Vergi Oranı     Dolaysız Vergi Oranı

2000         59                                  41

2011        67,6                                32,4

2013        69,7                                30,3

Tablodan da görüleceği üzere AB de durum Ülkemizin tam tersidir.

Ülkemizde  Vergi politikaları tespit edilirken çok kazanandan çok az

kazanandan az vergi alma politikası esas alınmalıdır.

Toplumun SOSYAL BARIŞI  da  burada yatmaktadır.

                

Yukardaki tablodan da görüleceği üzere dolaylı vergiler artış göstermekte buda vergi adaletsizliğine yol açmaktadır.Bir an önce vergi adaleti sağlanmalıdır.

Sayın Protokol üyeleri, Kıymetli Meslektaşlarım ve Basınımızın güzide temsilcileri

Muhasebeciler haftasını kutlar hepinize saygılar sunarım.

 

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?