USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Mevsim geçişinde hangi besinleri tüketmeli

Diyetisyen Reyhan Özbey, pandemi tesiri altındaki sezon geçiş sürecinde bağışıklığın güç kazanması düşüncesince hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğine ilişkin öneriler verdi.

Mevsim geçişinde hangi besinleri tüketmeli
25-09-2021 07:41
Google News

Dyt. Özbey, zaman geçişlerinde meydana mevrut hastalıklara ve güneş tacı virüse erinç hangi önlemlerin katılması gerektiğine değgin ehemmiyetli tavsiyelerde bulundu. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin, ilkin bu zamanda yapabilecek en ehemmiyetli etap bulunduğunu tamlayan Özbey, “Besin değerleri yüksek, bağışıklığımızı güçlendirecek gıdalar bezdirmek gerekiyor. Ama öncesinde şurası anımsatmak gerek: Besinler mevsiminde tüketilmeli” dedi.
Sonbahar mevsimine akla yatkın besinlerin tüketimine hizmet göstermemiz icap ettiğini kail Diyetisyen Reyhan Özbey, gıda gruplarına layıkıyla bazısı önerilerde bulundu: “C vitamini varlıklı turunçgiller grubu meyvelerle, potasyum, demir, C vitamini zengini bal kabağı ile muafiyet sistemimizi güçlendirecek besinler ile zengindir. Güçlü antioksidan bulunan bu besinler, güzün çokça tüketmemiz müstelzim besinlerdir. Bal kabağının seçenek kullanımları düşüncesince ‘Bal kabağı çorbası' ve ‘Bal kabaklı kek' tariflerimize bakabilirsiniz.”

‘Yeşil' rengini soframızdan kalık etmemeliyiz

Yeşil yapraklı sebzelere de ilgi çekici Dyt. Özbey, “Sonbahar mevsiminde tüketebileceğimiz yeşil yapraklı besinler diyince önceki akla gelenler; ıspanak, pazı, esmer lahana, kıvırcık koyun koyun salatadır. Zengin lif, vitamin ve mineral içerikleriyle muafiyet sistemimiz üzerine baş döndürücü etkililerdir. Bu sebepten ‘yeşil' rengini sofralarımızdan kalık etmemeliyiz. Sebzeleri etin indinde jale biçiminde salata denli yahut zeytinyağlı göveri yemeği namına pişirip sofralarımızı zenginleştirip dimdik bir vaziyete getirebiliriz” biçiminde konuştu.

Sağlık düşüncesince eğer olmazsa olanaksız gıdalardan birinin de balık bulunduğunu tamlayan Özbey, “Vücudumuzda balığın dobra gelmediği bilinçlilik bulunmayan gibi. Av sezonunun güz mevsiminde başlamasıyla taravetli tüketebildiğimiz balık, ihtiva ettiği efdal miktarda protein, omega 3 yağ asitleri, D vitamini ve selenyum ile hem bağışıklığımız bununla birlikte dimdik bellek fonksiyonları düşüncesince haftada 2-3 kat sofralarımızdan kalık etmememiz müstelzim besinler ortada toprak almaktadır. Tabi, gıda değerlerinden en efdal miktarda feyizlenmek düşüncesince akıllıca pişirme yöntemlerini kullanmamız önemli. Daha içimli olması için, balığın kızartılarak pişirilmesi, sağlığımız açısından zararları da birlikte getireceğinden, buharda, haşlama ve fırınlama yöntemiyle balık tüketimine ilgi edilmelidir. Yeterli ve istikrarlı beslenmenin müşterek koşulu namına derneşik balık tüketimine rastgele yaşta ilgi edilmesi, üç tarafı denizlerle kuşatılmış memleketimizdeki balık çeşitliliğinden faydalanılması gerekmektedir” sanarak konuştu.

Avokado en ehemmiyetli gıdalardan biri

Avokadonun yararlarından bahseden Dyt. Reyhan Özbey, “İçerdiği dimdik yağlarla, muafiyet sisteminden his sağlığına, gözlerden kemiklere denli nice organa yararı bulunan avokado, derneşik tüketildiğinde adeta güneş tacı virüs savaşçısı bulunan bağışıklığımız düşüncesince yarayışlı olacak en ehemmiyetli gıdalardan biri. Ülkemizde de Antalya ve etrafında üretimi bulunan avokadonun lezzeti damak tadına uymayanlar düşüncesince ise ‘Avokadolu Sos'u denemelerini öneririz” dedi.

Sirkenin antioksidan niteliğine aksan işleyen Özbey, “Çok emektar senelerden bu yana tüketilen ve sağlığa, ilkin muafiyet sistemine faydası müdellel bulunan sirke, antiseptik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Burada bahsettiğimiz özellikler, arıtılmış edilmemiş, cıncık şişede uzvi imal edilen yavşak düşüncesince geçerlidir. Maalesef, arıtılmış edilmiş, plastik şişede ve fer bulunan sirkeler düşüncesince değil. Sirkeyi salatalarınıza ilaveten hem şimdi içimli bununla birlikte şimdi dimdik tüketmiş olacaksınız.

Birçok sebzeden ve erik denli meyvelerden evlerimizde yapabildiğimiz turşular, hem muafiyet sistemi üzerine bununla birlikte probiyotik hassa taşımaları açısından bumbar ortamı düşüncesince faydalıdır. Tabi üzerine ısrarla durduğumuz, ev inşası olmasıdır. Hazır satılan turşular efdal sodyum klorür içerikleriyle, hipertansiyon ve böbrek hastaları düşüncesince riziko dokuma etmektedir” ifadelerini kullandı.

Ahmet Akbuğa
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?