USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası’ndan ’asgari ücret’ açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, asgari ücretin enflasyona etkisine ilişkin, "Enflasyona talep tarafından yönetilebilir bir etki kalacak diye düşünüyoruz. 1,5 puanlık etki, bu asgari ücretin etkisi olarak özetlenebilir" dedi.

Merkez Bankası’ndan ’asgari ücret’ açıklaması
09-12-2015 13:17
Google News
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “2016 Yılında Para ve Kur Politikası” konulu basın toplantısı düzenledi. Başçı, “Bankacılık sektörünün yurt dışı borçlarının ağırlıklı ortalama vadesi uzamaktadır. Bu vade uzayarak şuanda 50 ayın üzerinde bir noktaya geldi. Daha uzama eğilimi var. Döviz rezervleriyle ilgili olarak da olumlu bir gelişme. BOTAŞ’ın MB hazine aracılığıyla ihtiyacının önemli bir kısmı, gerekli görülen kısmı karşılanmaktaydı. Geçen senenin kış aylarına göre baktığımızda sadece ve sadece petrol fiyatlarındaki düşüşün gecikmeli etkileriyle oradaki talep yarı yarıya düştü. Mart ayından itibaren BOTAŞ’tan gelen döviz talebinin gerçekten daha da azalacağını tahmin ediyoruz. Çok büyük ihtimalle gelecek senenin ilk çeyreğinden itibaren döviz rezervlerinin kendisinde de artış görebiliriz. Döviz rezerv artışı da 2016 yılının ilk çeyreğinin sonundan itibaren söz konusu olabilir” diye konuştu.


“AVRUPA 1-1,5 BİLE BÜYÜSE BİZİM İHRACATIMIZ ONDAN ÇOK DAHA FAZLA MİKTAR OLARAK ARTIYOR”



Cari açık trendinin iyileşmesinin arkasındaki faktörleri sayan Başçı, “2015 yılından itibaren iyi haber gelmeye başladı. Artık Türkiye’de hane halkının geliri borcundan daha hızlı artmaya başladı. Bu da finansal istikrar açısından sağlıklı bir gelişme. Cari açığa da kesinlikle olumlu yansıyor. Petrol fiyatlarında belirgin bir düşüş oldu. 2016 yılı boyunca cari açığı düşürücü yönde etki yapmaya devam edecektir. Avrupa 1-1,5 bile büyüse bizim ihracatımız ondan çok daha fazla miktar olarak artıyor. Bu faktörlerin birleşimi sonucunda iyileşme başladı. Gelecek sene devam etmesini bekliyoruz 2016 yılında. Çok büyük ihtimalle cari açıkla ilgili kaygılar geride kalmış olacak diye söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.


“1,5 PUANLIK ETKİ BU ASGARİ ÜCRETİN ETKİSİ OLARAK ÖZETLENEBİLİR”



Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Başçı, asgari ücret görüşmesinin sürdüğü hatırlatılarak, yılbaşı itibariyle bin 300 lira olacağı konusunda bir irade söz konusu olduğunu ve bu rakamın 2016 yılı enflasyonuna yansımasının nasıl olacağı sorusuna, “Asgari ücretle ilgili bazı konular netleşti. Netleşmeyen bazı konular var. Çok büyük ihtimalle Ocak ayının başından itibaren bin 300 zikredildi, çalışanların eline geçen kısmı. Bu konuyla ilgili talep analizini yapabiliyoruz. Tüketim harcamalarının gayrisafi hasıla içerisindeki payı belli. Tüketim harcamaları içerisinde ücretlerin payı belli. Dolayısıyla ücretler içerisindeki asgari ücretin payı belli. Onun diğer ücretleri nasıl etkileyeceğine dair bir hesap yapılabiliyor. Bunların hepsini yaptığımızda buradan toplam talebi arttırıcı bir miktar etki hesaplanabiliyor. Biz onu tek başına değil, onunla ilave olarak hane halkının borcundaki artış hızıyla da bunu ele almak durumundayız. Asgari ücretli için gelirler yüzde 30’a yakın artarken, harcamalar, borçlanma hızı yüzde 10’un bile altında bir seviyeye geldi. Oradan da toplam tüketim talebini dengeleyecek bir etki gelecek. Enflasyona talep tarafından yönetilebilir bir etki kalacak diye düşünüyoruz. Aslında normalde biz 5 tavsiye ederdik hükümete orta vadeli programda. 2016 yılı için 5’i veya 5,5 koyalım derdik. 6,5 konusunda razı olduk. 1,5 puanlık etki bu asgari ücretin etkisi olarak özetlenebilir. Bu yönetilebilir etki olarak gözüküyor” yanıtını verdi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?