USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

MB HOLDİNG HIRVATİSTAN’A ENERJİ SANTRALİ KURUYOR

Türkiye’nin ilk özel jeotermal santralinin kurucusu MB Holding, yurtdışına açılarak, Hırvatistan’ın da ilk jeotermal santralini kuracak.

MB HOLDİNG HIRVATİSTAN’A ENERJİ SANTRALİ KURUYOR
04-02-2015 19:46
Google News
Yaklaşık 50 yıldır İnşaat, Enerji, Medikal Tekstil, Perlit, Seracılık ve Turizm konularında ülkemizde birçok ilklere imza atan MB Holding, artık ülke sınırları dışında da faaliyet gösterecek. Türkiye’nin ilk özel jeotermal enerji santralini kurmuş olan MB Holding, Avrupa Birliği’nin en yeni üyesi olan Hırvatistan’ın ilk jeotermal santralini kuracak. 

Hırvatistan’ın ilk jeotermal santralini kurmak için Ocak ayında yapılan ihaleyi alan ve Hırvatistan’ın tamamında jeotermal kaynak arama ve ardından da elektrik üretim santrali kurma hakkını elde eden MB Holding, 2020 yılı itibariyle elektrik enerjisinin %35’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Hırvatistan’da ülkemizi temsil edecek.

Jeotermal enerji konusunda birçok ilke imza atarak, teknoloji ve yeniliklere önderlik ettiklerini ve jeotermal enerji kaynaklarının gelişimi için öncü rol oynadıklarını belirten MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat; “ Ekonomik gelişmelere bağlı olarak, orantılı bir şekilde artmakta olan elektrik enerjisi talebini; alternatif, çevre dostu, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir kaynakla karşılamaktayız. Jeotermal enerji baz enerji olduğundan oldukça kıymetli bir enerji kaynağıdır. Mesela bir kuyudan petrol çekersiniz bir müddet sonra o kuyudaki potansiyeli biterse kuyu kapanır. Ya da kömür enerjisinde kömür havzası bitebilir. Ama jeotermal enerji dikkatli bir şekilde re-enjekte edilirse yenilenebilirlik vasfını asla kaybetmez. Bizler MB Holding olarak Türkiye’yi jeotermal enerji ile tanıştırmıştık, şimdi de Hırvatistan’ı bu önemli enerji kaynağı ile tanıştıracağız. Jeotermal enerji yatırımına başlarken bu kaynağın torundan toruna kalacağını yani gelecek nesillere temiz bir enerji kaynağıyla birlikte temiz bir doğa bırakacağımızı söylemiştik. Şimdi yurtdışına açılarak diyorum ki tüm dünyaya doğa dostu bir iz bırakmak derdindeyiz. Jeotermal enerjiyi çıkarmakla kalmıyor bu pırlanta kaynağı korumak içinde elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Aynı zamanda Uluslararası Jeotermal Birliği Başkanı olan Muharrem Balat; “Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz’in kesişme noktasında bulunan Hırvatistan, yenilenebilir kaynakları genişletme açısından geniş bir potansiyele sahip bir ülke. Çevreyi ve insan sağlığını korumak, bireylerde çevre bilincini oluşturmak ve geliştirmek bizim için oldukça önemli bir konu. Ve şuan uluslararası arenada bunu gerçekleştirmek mutluluk verici. Kurulacak olan santrallerimizde en yüksek teknoloji donanımı seçilerek, Hırvatistan’a hizmet verecektir” diye konuştu.

Balat; “Jeotermal İnsanlığa Fayda Sağlıyor”

Türkiye’de gösterdikleri başarıların yurtdışında katlanacağını ifade eden Balat; “ Başarı bizim için sadece işi kapsamıyor. Doğayı, kaynaklarımızı koruyabiliyor muyuz, işçilerimizin güvenliğini sağlayabiliyor muyuz, ülkemize ne kadar faydamız oluyor, yatırım yapılan bölgenin halkına katkılarımız oluyor mu bunları göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda jeotermal yatırımlarımızda sadece elektrik üretmeyip, toplumsal anlamda da katkılar sunuyoruz. Karbondioksit emisyonunu azalttığımız gibi döviz giderlerini de azaltıyoruz ve şuan en önemli kaynak olan insan kaynağına yatırım yapıyoruz. Hem santrallerde hem de entegre sahalarda bir çok kişiye istihdam sağlıyoruz. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun jeotermal insanlığa fayda sağlıyor ”diyerek sözlerini noktaladı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?