USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19 salgınında akciğerleri korumanın en çalışan yolu aşı

Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, grip, boğmaca ve batar kabil hastalıkların birlikte Kovid-19 salgınından da akciğerleri korumanın en çalışan yolunun telkih bulunduğunu belirterek, aşının sağlam aşırı akciğer hastalığıyla mücadeledeki en çalışan kez bulunduğunu bildirdi.

Kovid-19 salgınında akciğerleri korumanın en çalışan yolu aşı
23-09-2021 14:32
Google News
İstanbul

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, grip, Dünya Akciğer Günü hasebiyle icra ettiği açıklamada, dünyada teneffüs rahatsızlıklarında bariz birlikte artma bulunduğunu ve Türkiye'de de esenlik sistemine ağırlık getirdiğini aktardı.

Türkiye'de teneffüs sistemi rahatsızlıkları hasebiyle gerçekleşen sayrılarevi yatışlarının kâffesi yatışların yüzdelik 13'ünü, bu hastalıklardan meydana gelen ölümlerin ise kâffesi ölümlerin yüzdelik 11'ini oluşturduğunu aktaran Yılmaz, şu detayları verdi:

"Oysa teneffüs hastalıklarının sert bir çok çok önlenebilir kategoride. Bu sebeple sığınma yöntemlerini aşina olmak ve infaz etmek giriş döndürücü önemli. Grip, boğmaca ve batar kabil problemlerin beraberinde halihazırda bitmeme fail Kovid-19 salgınından da akciğerleri korumanın en çalışan yolu aşı. Aşı olmak, sert giriş döndürücü akciğer rahatsızlığı ile uğraş etmekte en çalışan yol."

Akciğer rahatsızlığı yahut başka esenlik sorunları bulunan insanların akciğer enfeksiyonlarına yakalanma itibarıyla faziletkâr riziko altında bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, bu enfeksiyonların bazılarının telkih yaptırılarak önlenebileceğini tabir etti.

Yılmaz, aşılamanın toplumda ehliyetli orana kavuşması şeklinde ise bu tip problemlerin hızının yavaşlamasının ve şahısların giriş döndürücü hâlâ çalışan korunmasının beklenir bulunduğunu belirtti.

10 insandan 9'u mülevves iklim soluyor

Akciğer sağlığını zılgıt fail en ehemmiyetli unsurlardan birinin de iklim kirliliği bulunduğunu aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hava kirliliğinin insanoğlu sağlığı üstündeki menfi tesirleri biliniyor. Hava kirliliği sert giriş döndürücü teneffüs yolu hastalığını ve ilkin akciğer kanseri kabil dokunmabana türlerini tetikleyebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 10 insandan 9'u faziletkâr miktarda kirletici içeren iklim soluyor. Sağlığımızı bu derece zılgıt fail pislik dair hükümetler, firmalar ve erat ilişkin düşeni yapmalı, mukteza önlemleri kabul etmek hesabına ivedilikle harekete geçmeli. Birey şekilde biz iklim kirliliğinin giriş sorumlusu değiliz fakat hâlâ az mahrukat tüketme, erke kaynaklarını dişi istimal kabil yöntemlerle bu konudaki önlemlere dayanak noktası verebiliriz."

Sigara ve e-sigara uyarısı

Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, dünyada gelişigüzel sene 8 milyon insanoğlunun da tütünden meydana gelen nedenlerden ötürü yaşamını kaybettiğini vurgulayarak, "Tütün dumanının bir çok çok toksik ve kansere illet ihtimalî 4 binden birlikte tomar kimyevi içeriyor. Bu noktada sigaraya başlamamak yahut kullanılıyorsa da bırakmak, akciğer sağlığını korumanın ve iyileştirmenin en dobra yollarından biri. Tütün ürünlerini bırakmak, dumanın akciğere verdiği hasarı azaltmada çalışan gösteriş oynuyor." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, e-sigaralardan solunan nikotinin de akciğer dokusuna dokunca verdiğinin ve akciğerler düşüncesince kazalı bulunduğunun altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?