USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Kovid-19 döneminde de çiftçiye desteğini aralıksız sürdüren Gübretaş satış rekorları kırdı

Toplam üretim miktarını yüzde 12, katı gübre satış miktarını yüzde 21 ve sıvı-toz ürün satışlarını yüzde 23 arttırarak pazar liderliğini sürdüren Gübretaş'ın 2020 konsolide cirosu yüzde 25 artışla 5,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

Kovid-19 döneminde de çiftçiye desteğini aralıksız sürdüren Gübretaş satış rekorları kırdı
13-03-2021 15:31
Google News
Ä°stanbul

GübretaÅŸ, zorlu geçen 2020 yılıyla ilgili finansal sonuçlarını Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’nda açıkladı.

Sıvı-toz gübre kategorisinde 36,9 bin ton üretimle rekor kıran ÅŸirket, ayrıca 648 bin ton katı gübre üretimi gerçekleÅŸtirdi. Satış miktarını bir önceki yıla göre katı gübrede yüzde 19 ve sıvı-toz gübrelerde ise yüzde 23 artıran GübretaÅŸ, tüm ürün gruplarında toplam 2 milyon 54 bin ton ile 69 yıllık ÅŸirket tarihinin en yüksek satış miktarlarına eriÅŸti.Özellikle son yıllarda geliÅŸtirdiÄŸi bitkiye özel ürünlerin yurtdışına satışıyla ülke ekonomisine katma deÄŸer saÄŸlayan ÅŸirket, 2019’a göre yüzde 41 artışla 53 bin tona ulaÅŸan gübre ihracatıyla da bu alanda rekorunu kırmayı baÅŸardı.

"Tedarik hizmetleri için operasyonel imkanlarımız güçlendirilmiş oldu"

Gübretaş Genel Müdürü İbrahim Yumaklı konuyla ilgili değerlendirmesinde salgına rağmen artan tempoyla sürdürdükleri operasyonel faaliyetler ve maliyet optimizasyonu neticesinde 2020 yılının şirket açısından tarihi başarılarla tamamlandığını belirtti.

Bu baÅŸarıların temelinde, GübretaÅŸ’ın son yıllarda yoÄŸun ÅŸekilde sürdürdüğü tesis yatırımlarının da önemli payı olduÄŸunu aktaran Yumaklı, "Åžirket olarak özellikle son 5-6 yılda gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz önemli tesis yatırımlarıyla üretim ve lojistik kabiliyetimizi yükselttik. Kocaeli’ndeki Yarımca Tesisleri’nde 2015 yılında devre alınan yeni NPK fabrikası, 2017’de hizmete aldığımız Amonyak Depolama Tankı ve geçen yıl tamamladığımız yeni liman dolgu projesi ile 2016 yılında Ä°zmir’deki Sıvı Toz Ãœretim kapasitesini 25 bin tondan 100 bin tona çıkardığımız tesis yatırımları sayesinde, üretim yönüyle stratejik adımları gerçekleÅŸtirip ürün çeÅŸitliliÄŸi kabiliyetimizi güçlendirdik. Bunun yanı sıra 2017 yılında Samsun’da ve 2019’da ise Ä°skenderun’da yüksek kapasiteli yeni lojistik merkezlerimizin inÅŸasını tamamlayıp hizmete açtık. Bu sayede depolama kapasitemiz 472 bin tona çıkarken, çiftçilere sunduÄŸumuz tedarik hizmetleri için operasyonel imkanlarımız güçlendirilmiÅŸ oldu." ifadelerini kullandı.

'Bu şirketin çiftçilere ait olduğunu bir kez daha ortaya koyduk"

Yumaklı, son yıllardaki yatırım hamlesiyle devreye alınan tesislerin GübretaÅŸ’a büyük bir güç kattığını belirterek, "Ãœretim ve lojistik alanındaki bu yatırımların tamamlanması sayesinde ÅŸirketimizin operasyonel faaliyetlerinde ürün çeÅŸitliliÄŸi ve maliyet optimizasyonu açısından hareket kabiliyeti artırılmış oldu. Bunun saÄŸladığı operasyonel ve finansal avantajları sayesinde, özellikle son iki yılda ana hissedarımız Tarım Kredi Kooperatifleri kanalıyla 12 ay boyunca çiftçilerin ihtiyaç duyduÄŸu ürünlerin bulunurluÄŸu ve uygun fiyatlarla çiftçiye ulaÅŸtırılması stratejimiz ile gurur verici sonuçlara ulaÅŸmayı baÅŸardık. Dünyayı etkileyen Kovid salgını sürecinde hem yurt içi satışlarda hem de ihracatta rekorlara ulaÅŸmamız, bu tesis yatırımlarının birer meyvesidir." deÄŸerlendirmesini yaptı.

"Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluÅŸu Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ÅŸirketi olan GübretaÅŸ’ın son yıllarda gerçekleÅŸtirdiÄŸi tesis yatırımları, en çok çiftçilerimize fayda saÄŸladı." ifadelerini kullanan Ä°brahim Yumaklı, "Artan üretim ve lojistik imkanlarımız dolayısıyla, salgın baÅŸladığında tarım sektörüne verdiÄŸimiz ‘gübre tedarikinde bir sıkıntı yaÅŸanmayacağı’ sözümüzü de tutmuÅŸ olduk. Tarımsal üreticilerin de GübretaÅŸ kalitesine olan ilgi ve yoÄŸun talebi, geçtiÄŸimiz sene 2 milyon ton üzerinde gübre satışıyla rekora ulaÅŸmamızı saÄŸladı. Böylece bu ÅŸirketin çiftçilere ait olduÄŸunu ve kuruluÅŸundan beri çiftçinin faydası için çalıştığını, 2020 yılında ulaÅŸtığımız tarihi baÅŸarılarla somut ÅŸekilde bir kez daha ortaya koyduk." bilgilerini verdi.

"Tesis yatırımlarımızı önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz"

Yumaklı, GübretaÅŸ'ın bitki besleme alanında tarıma daha etkin ÅŸekilde hizmet sunmak amacıyla tesis yatırımlarını sürdürdüğünü ifade ederek, direkt olarak ana faaliyet unsurlarını güçlendirerek dikey büyüme stratejisiyle hareket ettiklerini kaydetti.Aynı zamanda kuruluÅŸ misyonları doÄŸrultusunda kazancı, her zaman yeni yatırımlarla yine çiftçinin faydasına sunmak için çalışmaya devam ettiklerini belirten Yumaklı, "Tarımsal üretimde verimlilik artışı için en önemli girdilerden olan bitki besleme ürünlerinin çiftçiye daha kolay ve uygun fiyatlarla ulaÅŸtırılması için üretim ve lojistik altyapımızı güçlendiren tesis yatırımlarımızı önümüzdeki dönemde de sürdüreceÄŸiz." bilgisini verdi.GübretaÅŸ'ın salgın sürecinde yatırım faaliyetlerini de aralıksız devam ettirerek geçen yıl Liman Dolgu Projesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı ve Ar-Ge Serası gibi önemli yatırımları tamamlayıp hizmete sunduÄŸunu belirten Yumaklı, "Halihazırda bir yandan Yarımca Tesisleri’nde depolama tankları yatırımı devam ederken, diÄŸer yandan Ä°skenderun Tesisleri’nde yeni depolar ve kompoze gübre üretim tesisi yatırımı için çalışmalarımız sürüyor. Ä°skenderun’da 1954 yılında faaliyete baÅŸlattığımız ülkemizdeki ilk gübre fabrikamızın yerinde kuracağımız yeni üretim tesisini iki yıl içinde tamamlayarak 2023 başında hizmete açmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Aralıksız şekilde gübre tedarikini sağlamak için çok çalıştık"

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GübretaÅŸ Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Fahrettin Poyraz ise sonuçlarla ilgili deÄŸerlendirmesinde, ÅŸirketin zorlu 2020 yılındaki operasyonel performansının finansal sonuçlara da pozitif ÅŸekilde yansımasından tüm paydaÅŸlar adına memnuniyet duyduklarını belirtti. Poyraz, "Geçen yıl gösterdiÄŸimiz üstün tempo neticesinde Tarım Kredi’nin en büyük ÅŸirketi olan GübretaÅŸ’ın üretim, satış ve ihracattaki baÅŸarıları mali tablolara da yansıdı. Böylece 2020’yi bir önceki yıla göre yüzde 25’lik büyüme ile 5,4 milyar TL’lik konsolide ciroyla tamamlayarak finansal rekorlara da ulaÅŸtık. GübretaÅŸ’ın ana ortaklık isabet eden konsolide net dönem kârı da yıllık bazda rekora iÅŸaret eden 262 milyon TL olarak gerçekleÅŸti." dedi. Bu rekor baÅŸarıların, salgın döneminin baÅŸlangıcında ÅŸirket olarak çiftçilere verdikleri taahhüdün gerçekleÅŸmesi ve GübretaÅŸ kalitesine duyulan güveni göstermesi bakımından önemli olduÄŸunu aktaran Poyraz, ÅŸunları kaydetti:"2020 yılı hem ülkemiz hem dünya için tarihte benzeri görülmemiÅŸ zorluklara sahne oldu. Birçok sektör, sene boyunca küresel salgının getirdiÄŸi yıkıcı etkilerle mücadele etmeye çalıştı. Bu süreç, gıda arz güvenliÄŸi açısından tarımsal üretimin devamlılığı yönüyle tarımın kritik rolünü ortaya çıkardı. Bu nedenle hem Tarım Kredi Kooperatifleri hem de GübretaÅŸ olarak, tarımsal üreticilerin maÄŸdur olmaması için kesintisiz ve aralıksız ÅŸekilde gübre tedarikini saÄŸlamak için çok çalıştık.GübretaÅŸ’ın bitki besleme alanındaki yoÄŸun çabalarına destek veren kooperatiflerimiz, çiftçilerin ihtiyaç duyduÄŸu gübreleri en uygun ÅŸekilde tedarik edip ulaÅŸtırdı. Gece gündüz demeden telefonla çiftçilere tarımsal danışmanlık desteÄŸi veren ziraat mühendislerimizle ve salgın nedeniyle ağırlık verdiÄŸimiz dijital mecralardaki çalışmalarla her an ve her yerde üreticinin yanında olduk. Ãœreticilere ve tarıma saÄŸladığımız bu katkılar, bizim için tüm operasyonel ya da finansal göstergelerden daha önemli. GübretaÅŸ’ın kuruluÅŸundan beri koruduÄŸu çiftçiye fayda saÄŸlama misyonunu sürdürmek, bizi rakamsal baÅŸarılardan daha çok mutlu etti. Bu baÅŸarılarda emeÄŸi geçen tüm çalışanlarımızı ve paydaÅŸlarımızı kutluyorum."Yeni hedeflerle baÅŸladıkları 2021 yılında hız kesmeden aynı çalışma temposunu sürdürdüklerini ifade eden Poyraz, "GübretaÅŸ’ın 69’uncu yılını her alanda güzel neticelerle tamamladık. Bu sene sonunda ise ÅŸirketimizin kuruluÅŸunun 70’inci yılına ulaÅŸacağız. Hedefimiz, gücümüzü aldığımız bu topraklara yine ürünlerimizle, hizmetlerimizle, yatırımlarımızla ve sosyal sorumluluk projeleriyle katma deÄŸer saÄŸlamaya devam etmek olacaktır" yorumunu yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?