USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

KOLTUK İÇİN DEĞİL HİZMET İÇİN ADAY

Boyhan Company Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Türkhan, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ne başkan adayı olduğunu açıkladı.

KOLTUK İÇİN DEĞİL HİZMET İÇİN ADAY
16-04-2018 09:20
Google News
Boyhan Company Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Türkhan, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ne başkan adayı olduğunu açıkladı. 4 Yıl önce yapılan seçimlerde Abdülkadir Çıkmaz karşısında 7 oyla seçimleri kaybeden Türkhan, koltuk ve masa için değil, sektörün içinden gelen biri olarak sektörün sorunlarını çözmek için aday olduğunu vurguladı.

 

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 25 Nisan’da sandık başına gidecek. Seçim öncesi Birlik hakkında çarpıcı iddialar ortaya atıldı. Birçok üyenin son yıllarda firma bilgilerinin etik olmayan yollarla dışarıya sızdırıldığı iddiasıyla kayıtlarını Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden Akdeniz ve Ege İhracatçılar Birliği’ne kaydırdığı iddia edildi.

 

ÜYELER BİR BİR KAÇIYOR

 

2014 Yılında yapılan seçimlerde Abdülkadir Çıkmaz karşısında 7 oyla kaybeden İbrahim Türkhan, üye sayısı 4 yılda 365’den 231’e düşen birliği yeniden canlandırmak için aday olduğunu söyledi. Türkhan, ekip çalışmasıyla Akdeniz ve Ege İhracatçılar Birliği’ne kaçan üyeleri geri getireceklerini ifade etti.




42 FİRMAYA HİLELİ İHRACAT

 

Sektörün içinde olmayan 37 firmaya 29 Aralık 2017 günü 5’er bin dolarlık ihracat yaptırılarak seçimde oy kullanım hakkı kazandırıldığını ifade eden Başkan Adayı İbrahim Türkhan, “Bu firmalara yanlışlıklar yapıldı. Firma bilgileri etik olmayan yollarla dışarıya sızdırıldı. Bu da haksız rekabete yol açtı. Sektörün içinde olmayan 42 firmaya 29 Aralık 2017 günü 5’er bin dolarlık ihracat yaptırıldı. Bunu neden yapıyorlar? 5 Bin dolar ihracat yapan her firma oy kullanma hakkı elde ediyor. Bunlar hepsi bazı kişilerin yandaşları. Oy hakkı sadece sektörümüzün içindeki kişilerin hakkıdır. Koltuk ve masa için aday olmadım. Sektörün içinden gelen biri olarak sektörün sorunlarını çözmek için aday oldum” dedi.

 

KOLTUK VE MASA İÇİN DEĞİL

 

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’ne 25 Nisan’da sandık başına gidiyor. İki dönem kuralına takılan GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, hem Kuru Meyve İhracatçılar Birliği hem de Koordinatör Başkanlığı’na aday olamayacak. 4 Yıl önce yapılan seçimlerde Abdülkadir Çıkmaz karşısında 7 oyla seçimleri kaybeden Boyhan Company sahibi İbrahim Türkhan, koltuk ve masa için değil, sektörün içinden gelen biri olarak sektörün sorunlarını çözmek için aday olduğunu açıkladı.

 

TÜRKHAN’DAN VAHİM İDDİALAR

 

Kuru Meyve İhracatçılar Birliği seçimlerinde adaylığını açıklayan İbrahim Türkkan, sektörün içinde olmayan firmalara ihracat yaptırılarak seçimlere hile karıştırılmaya çalıştığını iddia etti. Türkhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ 5 Bin dolar ihracat yapan firma, oy kullanma hakkı elde ediyor. 29 Aralık 2017 tarihinde 37 firmaya 5’er bin dolarlık ihracatlar yaptırıldı. 3 tıra mal yüklüyor. Ve Mersin’deki firmaya ihracat yapıyor. Bu 37 firmanın ihracat işlemlerini yapan aynı gümrük firması, alan da aynı firma. Sektörümüz ile ilgisi olmayan insanlar. Neden? 5 Bin dolar ihracat yapan her firma oy kullanma hakkına sahip oluyor. Bunlar doğru şeyler değil. Sektörümüzün içindeki firmalara zarar veriyor. Sektörümüze zarar veriyor.. Bu ihracatı yapanların sektörümüzle uzaktan yakından bir bağı yok. Sektörümüzde halıcının, ayakkabıcının, kimyacının, tekstilcinin, petrolcünün işi ne? Böyle sektörümüze hizmet edilmez. Aksine sektöre büyük zarar verir. Bu firmaları tespit ettim. Tüm belgeleri elimde bulunuyor. Bizim böyle seçim oyunlarına ihtiyacımız yok. Sektörümüze daha iyi nasıl hizmet edebiliriz onu düşünmemiz gerekiyor.

 

ÜYE SAYISI NEDEN DÜŞTÜ?

 

Türkhan’ın diğer vahim iddiası ise firma bilgilerinin 3. şahıslara sızdırılması oldu. 4 Yıl önce Kuru Meyve İhracatçılar Birliği’nde 365 firmanın oy kullandığını hatırlatan Türkhan, sözlerine şöyle devam etti: “ 365 Üyenin bugün 500’lere çıkması gerekiyordu. Ama maalesef üye sayısı 231’e düştü. Neden? Firma bilgileri sızdırılıyor. Anlaşma yapan firma ürününü tam ihraç etmek isterken, alıcı firma siparişi iptal ediyor. Ticari sırlar sızdırılmak suretiyle O firmanın verdiği fiyatın altında fiyat teklifleri verilerek, birliğimizin içindeki firmaların ihracatına sekte vuruluyor. Bunlar çok doğru etik şeyler değil. İnsanların ekmeğiyle oynamayarak, mağdur etmeyecek projelerimiz var. “

 

Türkhan, kuru kayısı ihracatçı firmalarının GAİB’den kaçmaya başladığını iddia ederek, “ Sektörün içinde olmayan firmalara ihracat yaparsanız, firma bilgilerini sızdırırsanız kaçırırsınız. 4 Yıl önce bizim üyemiz olan firmalara Akdeniz ve Ege İhracatçılar Birliği’ne kaçtılar. Eğer biz göreve geldiğimizde bu üyelerimizi yeniden kazanmaya çalışacağız” dedi.

 

BEN TEK BAŞIMA BİR ŞEY YAPAMAM

 

Kuru Meyve İhracatçılar Birliği’ne aday olan İbrahim Türkhan, ben değil biz diyerek yola çıktığını söyledi. Türkhan, “Ben tek başına bir şey yapamam. Biz diyerek yola çıktım. Üreticiyle biz. İhracatçıyla biz. Pazarlamacılarla biz. Antepfıstığı ve Kayısı Kooperatifleriyle biz. Üniversitelerle doğru işbirlikleriyle biz diyerek, aday oldu. Ancak böyle başarılı olabiliriz” dedi.

 

GAİB’İ BÜYÜK TEHLİKE BEKLİYOR




İbrahim Türkhan, alınan bir kararla 500 milyon doların altında ihracat yapan ihracatçı birlikleri kapatılacağını öne sürdü. GAİB’in kuru meyve ihracatının 300 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Türkhan, şöyle devam etti: “ Bir ihracat planımız, bir ihracat stratejimiz yok. Amerika, talebi olmayan hiçbir şeyi üretmiyor. Gaziantep’i baz aldığında 3 bin kilometrelik alanda 1 milyar insan yaşıyor. Bu 1 milyar insan bizim için müthiş bir pazar. Ama biz ne yapıyoruz* İhracatçıyı başka birliklere kaçırıyoruz. ABD ne yapıyor. 10-15 bin kilometreden gelerek, pazara hakim oluyor. Biz burnumuzun dibinde olan pazara hitap edemiyoruz. GAİB olarak gerekirse maaşını biz ödeyeceğimiz pazarlamacıları dünyanın dört bir etrafına göndereceğiz. ABD’de Antepfıstığı 10 dolar iken biz 20 dolarla dünya piyasalarıyla rekabet edemeyiz. Bu yıl 250 bin ton Antepfıstığı üretimi olacak. 10 Dolardan 2.5 milyar dolar ihracat demek. Bir Organize Sanayi Bölgesi kadar ihracat yapmak demek. Bunun için dışarıdan ham madde ithal etmeye de gerek yok. Gaziantep’in öz malını ihraç edeceğiz. Kayısı içinde keza öyle. Bunu pekala yapabiliriz. Antepfıstığını çerez olarak satıyoruz. Neden endüstriyel ürün haline getirmeyelim. Malatya’da ihracatçılarımız için bir ofis faaliyete sokacağız. Bina yapmakla başarılı olunmaz, önemli olan hizmet ve ihracatın artırılması.”

 

KURU MEYVE İHRACATIMIZ DÜŞÜK

 

Antepfıstığının çok lezzetli ve fiziki yapısının farklı olduğunu belirten Türkhan, fıstığı artık sanayiye yönlendirmemiz gerektiğini söyledi. Türkhan, "Fıstığı sanayi sistemlerine yönlendirmemiz lazım. İsrail bizden almıyor, İtalya bizden almıyor, farklı ülkelere gidip oradan alınıyor. Biz neden bunu yapmayalım, biz neden o insanlara ulaşmayalım, biz o insanlara ulaşarak neden ihracatımızı artırmayalım? Türkiye’nin inanılmaz güzel bir inciri var. Neden biz incirimizi buradan farklı bir ülkeye gönderiyoruz, oradan farklı ülkeden Amerika’ya geliyor? Ne sebebimiz var? Bu insanları yüzyüze getiremediğimizden dolayı, bu insanları bir araya getiremediğimizden dolayı bunlar oluyor. Kuru meyvedeki ihracatımız düşük. Kuru meyve ihracatçılar birliği üyelerine değer verilmediğinden dolayı bir kısmı Akdeniz, Ege’ye gitti. Yönetime seçeceğim kimse yok. Sektörde kimseyi bırakmamışlar. Bizim düşüncelerimiz farklı. Fıstıkla ilgili, kayısı ile ilgili incirle ilgili çok farklı düşüncelerimiz var" dedi.

 

DERDİMİZ MASA VE KOLTUK DEĞİL

 

İbrahim Türkhan, derdinin masa ve koltuk olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı : “ Güzel şeyler yapıldı belki ama, yeni beyinlere, fikirlere, vizyonlara, sistemlere ihtiyaç var. Artık daha farklı çalışmaların yapılması gerek. Biz koltuk meraklısı değiliz. Oturmaya gelmiyoruz. Bu zihniyette değiliz. Derdimiz masa, koltuk, binada oturmak değil. Bizim insanlara farklı bilgiler vermemiz lazım. Binada, koltukta, masada gözümüz yok. Seçimlerde oy kullandırmak amacıyla formaliteden sözde ihracat yaptırılan firmaların bu seçimi etkilemeden sektörün esas sahiplerine bırakarak oy kullanmalarını, etik ve yasal olmayan bu duruma alet olmamalarını temenni ediyoruz. Kaliforna’yadaki bilgi ve tecrübelerimizi kayısı ve antepfıstığı üretici ve ihracatçılara paylaşmak için aday olduk. “




AMERİKA’DAN 53 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

 

Gaziantep sevdalısı olduğunu, bu memlekette doğup, bu memlekette büyüdüğünü, ekmeğini yiyip suyunu içtiğini ve bu memlekete borcu olduğunu dile getiren İbrahim Türkhan, " Ben Şirehanı esnafı olarak bu sektöre girdim. Amerika’da ceviz, badem üretimi yapıyoruz. Boyhan Company olarak California’da ki diğer şirketlerimizle önemli hedeflerimiz var. Biz California’da şu anda ilk 5 arasına giren bir firma haline geldik. İnanılmaz bir başarı yaşadık. Azimle başardık. Biz şu anda 53 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedeflerimiz çok büyük. Kısa bir süre içinde Türkiye’de bir yatırım yapacağız. Amerika’da market zinciri bazı firmalara ürün veriyoruz. İnşallah 2023 yılında hedeflerimizi tutturursak ciromuz 1 milyar dolara ulaşacağına inanıyoruz. Amerika’da bir ağacın bir yaprağında problem varsa hocalarla beraber hastaya nasıl müdahale ediyorlarsa o probleme de öyle müdahale ediyorlar. Biz oranın yapısını buraya getirmeliyiz. Düşüncemiz bu memlekete daha nasıl faydalı oluruz, nasıl ve ne tür değişimler yaparak başarılı oluruz. Bir dönemde değişmez ama bir taş koyarsak taşın üstüne taş geleceğine inanıyoruz" diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?