USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KİRALIK EVLER KAYIT ALTINDA!

Günübirlik ev kiralayanlara 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kimlik bildirimi zorunluluğu getirmesinin ardından, Gaziantep’teki işletmeler kayıt altına alınmak için başvurulara başladı.

KİRALIK EVLER KAYIT ALTINDA!
11-02-2017 09:46
Google News
Emniyette kaydı olmayan evler, 80 ila 100 lira arasında kiralanırken, tespit edilmeleri durumunda caydırıcı para cezaları kesiliyor. Kayıt göndermeyen işletmelere 10 bin lira, eksik veya yanlış gönderenlere ise 5 bin lira ceza kesiliyor.

678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında, günübirlik ev kiralayanlara da kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Buna göre, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun ikinci maddesinin birinci fıkrasına, ’bekar odaları’ ibaresinden sonra gelmek üzere ’günübirlik kiralanan evler’ ibaresi eklendi. Yapılan düzenleme uyarınca ilgili kanunun ikinci maddesinde yer verilen özel veya resmi her türlü konaklama tesisine, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutma, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirme zorunluluğu getirilmiş oldu.

TERÖRE YARDIM VE YATAKLIK

Gaziantep’te yaşanan terör eylemlerinin önüne geçilmesi için günlük ev kiralayan emlakçılara büyük cezalar geliyor. Güneykent, Yeditepe ve Gaziantep Üniversitesi civarındaki apartlar ve günlük kiraya verilen evler mercek altında. Özellikle terör örgütleri ve fuhuş çeteleri tarafından rağbet gören apartlar için bina sahipleri kiralama işinde gerekli bildirimde bulunmazsa teröre yardım ve yataklık etmekten ceza alacak. Evlerin kimlere kiralandığının iyi araştırılmasını isteyen polis, kiracıların örgüt elemanı mı yoksa öğrenci mi olduğunu önceden tespit etmeyi hedefliyor.

KAYIT ALTINA ALDIRMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Getirilen zorunluluk üzerine Gaziantep’te hizmet veren otel ve pansiyon sahipleri de işletmelerini kayıt altına aldırmak için harekete geçti. Özellikle Üniversite civarında bulunan günübirlik kiralanan evlerin sahipleri de kayıt alma konusunda rahat nefes aldı. Henüz kaydı olmayan işletmeciler ise uygun şartların tesisi için girişimde bulunurken kayıt olmak için de kolluk kuvvetlerine başvurulara başladı.

BİNADAKİ DİĞER KAT MALİKLERİNİN ONAYI GEREK

Günlük kiralık ev işletmeciliği yapan firma sahibinin öncelikle bağlı bulunduğu belediyeye beyanda bulunması ve müsaade alması gerekiyor. Bu izin önce işletme sahibinin esnaf odasına kayıt olması, vergi açılışı yaptırması ve günlük kiralık ev hizmeti sunduğu dairelerin iskanlı bir binada olması gerekiyor. Ayrıca ticari bir işletme gibi işlem görecek olan bu dairenin bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile sizin orada bir işletme açmanıza izin vermiş olması gerekiyor. Bu kuralları yerine getirmeyen işletmelere de büyük yükümlülükler getiriliyor. 5-10 bin liraya varan cezalar veriliyor. Haksız rekabet yaratan bu kuruluşların tarihi geçirmeden odaya kayıt yaptırmaları gerekiyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?